Thursday

The nExT jOurNey : bAcK to sTudY?...

Salam.

alhamdulillah..secara officialnya,dengan keizinan ALlah..

saya mendapat peluang untuk melangkah setapak lagi untuk melanjutkan pelajaran dan "qualification" yang diperlukan,terutamanya sebagai seorang Muslim..

di mana?



The International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF)

to be a..
Chartered Islamic Finance Professional (CIFP)


since ambik secara part time study,maka untuk graduate akan memakan masa lebih kurang 3 tahun..

mesti ada yang tertanya2..INCEIF apa dia sbnrnya?tk besa dgr pun..rupa2nya,inilah yang di cari2 selama ni sbnrnya..

satu2 nya institusi pendidikan tinggi di Malaysia di bawah Bank Negara Malaysia (BNM),khas untuk jurusan pengkhususan kewangan Islam.Antara bidang yang ditawarkan,yang paling femes internationally - CIFP,Master in Islamic finance,PHD in Islamic Finance dan bermcam2 lagi jurusan yang berkaitan produk kewangan Islam.

Marilah sama2,sbagai seorang Muslim kita perlu lah mendalami ilmu dalam  bidang kewangan Islam, yang merupakan antara bidang terpenting dalam kehidupan kita.since kita tak dapat lari dari dunia "muamalat" dan jual beli,pinjaman,hutang,pelaburan dan sebagainya..

Jika kita sendiri tak kuasai kewangan Islam,siapa lagi?




oleh kerana sesapa yg ada qualification CIFP sama level dengan sarjana/master-maka bole terus proceed buat PHD selepas dpt kelayakan CIFP ni..mantop!

meh nak promote skit (english version):

Apa tujuan INCEIF diwujudkan?

“The International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF) was set up by the central bank of Malaysia, Bank Negarahttp://www.inceif.org/ Malaysia, to produce professionals for the global Islamic finance services industry”

Our flagship programme is the Chartered Islamic Finance Professional (CIFP) which is a professional qualification aimed for practitioners in the Islamic finance services industry.
INCEIF's main focus and objective is to produce high caliber professionals for the global Islamic financial services industry through CIFP, Masters and Ph.D. programmes.

As the only university dedicated to Islamic finance, INCEIF is determined to develop graduates with a global outlook and well versed in modern corporate finance and Shariah principles.

Apakah kriteria kemasukan ke INCEIF?

• Bachelors degree in any field or specialisation; or

• A Diploma in any field of study with 5 years of relevant working experience; or

• 'A LEVEL' holder OR EQUIVALENT (such as matriculation, etc.) who is at least 35 years old and have at least three years of relevant working experience

In addition, as the CIFP coursework and examinations are conducted in English, candidates should ensure that they are proficient in English in order to undertake the programme. Exceptions from English Language competency will be given to those whose medium of study at entry level is ENGLISH.

All applications are considered based on academic merits and potential, as well as relevant professional experience.

Approved applicants are given 30 days from the date of their Letter of Offer to remit the appropriate fees to be registered as candidates for the CIFP.


Apakah prospek/peluang yg boleh diceburi selepas mendapat qualification dr INCEIF?

CIFP graduates may see themselves furthering their careers in areas of the Islamic financial services industry thus developing a professional niche for themselves. The CIFP is a a gateway for a rewarding start in specific areas of banking and takaful such as:

- Wealth management
- Banking & FInance
- Takaful
- Islamic Structured products
- Regulation and supervision
- Research and development
- Analysis and consultancy





Majlis Konvokesyen INCEIF


INCEIF di persada dunia




Muzakarah INCEIF bersama wakil negara2 Islam

Strategic partnership INCEIF-MOU signing ceremony with 9 universities over the world





Berita~

Islamic Finance lebih diminati oleh non-muslim?
Fakta :

Pada 7 Januari 2009 Universiti of Reading, United Kingdom telah menandatangani memorandum usahasama dengan International Centre for Islamic Finance (“INCEIF”) Kuala Lumpur untuk berkongsi modul dan sukatan pelajaran di INCEIF. Sudah terbukti orang barat terutamanya orang Eropah sudah mula pandang dan menerima hakikat bahawa sistem kewangan islam adalah lebih baik dan stabil. Negara seperti Jepun misalnya telah meluluskan rang undang-undang baru yang membenarkan operasi kewangan islam di sana manakala Hong Kong telah pun memendam cita-cita untuk menjadi hub kewangan islam di rantau asia. Di Hong Kong telah wujud Badan Penasihat Syariah (“Syariah Advisory Council”) dan Hang Seng Islamic China Index Fund telahpun dilancarkan pada tahun 20072. Ini adalah sebahagian dari contoh-contoh yang dapat saya sebutkan – menarik kan ?

Antara News berkenaan INCEIF :
 
INCEIF received fisabilillah FUnd from ETIQA
 
University of Luxembourg : talks in collaboration with INCEIF
 
Al-Madinah International University looking for collaboration with INCEIF
 
 
Di kesempatan ini,nak ucapkan time kasih kepada orang yang memperkenalkan course yang ditawarkan ini,kak farah-eksekutif Maybank-.
 
Saya juga berbesar hati mengajak para muslimin di luar sana,untuk sama2 mendalami ilmu berkenaan kewangan Islam,dan dapat memgembangkan lagi cara hidup dan sistem Islam dalam masyarakat,InsyaAllah..
 
 
 
 
 
 
 
al-kandahlawi

12 comments:

Anonymous said...

akh 'harimau bintang' :D

semoga dipermudahkan untuk ambil certificate ni ;)

doakanlah semoga ana pun dpt kekuatan dan leh ambik cert atau smbung study nanti..! =)

^wirda^ said...

bagus bagus adik ipar..
nanti gaji lumayan neh..jadi org pro dlm bank! mmg muka WANTED lah!!! haha all the best!

Syazwann Al-Qwantani said...

go go abg hamdan! :)

Nurul 'Ain said...

fee dia cne ek?

hamdan al-kandahlawi said...

to wirda : thanks kakak ipar :P-tmbh ilmu jek sbnrnya :D

to ain : fees dia dalam RM20k.bayar registration RM50 dan register 2 subjek awal- RM1000.itu kos examination,kalau masuk kelas,setiap kelas tmbh dlm RM300.

Sponsorship di inceif ni banyak.kalo full time- BNM sponsor- dpt elaun RM2000 monthly-dan lain2 kos ditanggung halal.kalo part time,tak bole dpt BNM sponsorship,tp bole appliy fisabilillah fund-baitulmal di inceif.

hamdan al-kandahlawi said...

thnx syazwan qwantani :P

farah said...

Assalamualaikum guys...
First of all, selamat datang pelajar baru who have joined INCEIF for the January 2010 semester. You are taking what should be your 1st step towards a potentially fruitful career in Islamic finance, banking & takaful. But actually the most important, now you are a khalifah, a da'e untuk menerima & menyampaikan sebahagian ilmu Allah. InsyaAllah.

CIFP program is a year long with 14 subjects, plus a 6-month articleship (for those who are interested, i encourage u to do it FULLTIME). It is very intensive course, designed to equip pelajar with the working knowledge & understanding of Islamic finance, banking & takaful.
The subjects are as follows:
Part 1:
1)Islamic Economics
2)Wealth Planning & Management
3)Islamic Fin. Institutions & Mkt
4)Reporting of IFT
5)Shariah Rules in Financial Transactions
6)Shariah Aspects of Banking & Finance
7)Deposit Mobilisation
8)Islamic Capital Market
Part 2:
1) Structuring Fin. Requirements
2) Takaful &Acturial Practices
3) Ethics & Governance
4) Managing Islamic FIs
5) Risk Management of IFIs
6) Shariah Issues in IF

Menarikkan subjek2nya? Amat! Lagi menarik, smua tenaga pengajar adalah expert dlm bidang masing2..

The January semester is a short one at only 14weeks with 6 subjects to go thru. So, there is not much time to waste, especially with the assignments & group presentations (full time student) given out by lecturers. Hence, for those who are already enrolled to this program, lets start on our assignments without delay & do not wait until the last few weeks of the deadline to start working them.

While the course is not an easy one to get through, I am believe with the right preparation & teamwork, success is not beyond anyone's reach. Man Jadda wa Jada. Man zaro'a hasoda. Thus, for this program, it is crucial to work collectively with the coursemates. Jgn study sorang2. Here a win-win situation benefit everyone. Share information & resources freely, and insyaAllah you will be rewarded by Allah ArRahman& ArRahim.

Sebagai pelajar, mari kita hormati guru2 kita, jadikan mereka sbg murabbi~jgn sia2kan kewujudan mereka!For the part time students, jgn sedih2...take your lectures yg singkat tu as a guide for your studies, but take charge of your own revision to consolidate as well as add to what you have learnt and will learn.

Semoga berjaya di dunia & akhirat and mendapat ilmu yg diberkati.
Look out for each other, & keep the spirit of brotherhood & sisterhood in Islam.

May Allah guide us all with His infinite Wisdom & may He reward us for our endeavors. Ameen~

Note:Malaysian Qualifications Agency stated that (14 December 2008) : Sukacita dimaklumkan bahawa program CHARTERED ISLAMIC FINANCE PROFESSIONAL (CIFP)telah dinilai taraf dan dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Penilaian Nilai Taraf (JPNT), MQA. Mesyuarat tersebut telah memutuskan bahawa program CIFP ini adalah SETARA dgn program di peringkat Ijazah sarjana (MASTERS).
*Jadi, sesapa yg dah complete CIFP, blh terus further for PHD! yay!

thaaqhib said...

bagus hamdan
buat elok2
mahir dan cemerlang

arjunaAngkasa@mangotouch said...

congratulation my brother...
so envy of u...

i`ll follow ur step real soon, insyaAllah

hamdan al-kandahlawi said...

to thaaqib : Jazakallah thaqib atas support.moga hang pun bole jadi super power fizik+syariah+usuluddin.

to arjuna angkasa : thnx,apo laie,pi register la.hoho..dia dkt annexe,menara Tun razak.Depan DBKL,sebelah dataran merdeka,tk jauh dgn LRT masjid jamek.

to kak farah : tu dia..tgk la ucapan alu-aluan dari pelajar CIFP di INCEIF yg cmerlang itu.Beliau juga merupakan executive maybank yang excellent,further study ats tajaan BNM dengan elaun 2 ribu sebulan.kaya sgguh beliau.mari doakan moga dia cemerlang dalam semester akhir di INCEIF thn ni.COngratzz kak!

Azril'Kiara said...

bro, convo tu mcm Convo JMC je ..

hamdan al-kandahlawi said...

oit..ada ke JMC..hahaha.dh pupus dh ar..