Saturday

E-Voting : Looking forward or backward?

Salam..

sekali baca tajuk di atas,dengan mudah kita boleh judged.




sistem E-Voting/ undi yang hendak diperkenalkan di UM atau di IPTA lain baru2 ni mendapat berbagai respon dari pelbagai pihak,tetapi seperti biasa,yang akan menentang habis-habisan ialah MPP IPT terbabit.

Yang lebih menarik,ada juga ahli politik luar yang turut serta membantah,bersama2 para pelajar.

Alasan mereka, kenapa perlu dibantah ialah :

-Di mana integriti?
-Perlaksanaan tidak telus.
-Teknologi boleh dimanipulasi
-bukan cara demokrasi sebenar
-etc...

Pendapat peribadi saya : why not looking from the opposite side?Let's be fair in a moment,rethink.

Perkasakan sistem yang hendak dilaksanakan,jangan terus membantah.Kadang2 minda kita dibentuk dengan satu mindset,apa saja perkara baru yang nampak tak kena dengan arus,perlu dibantah.Kenapa belum dilaksanakan sudah dibantah habis habisan dengan berbagai-bagai tuduhan?

Banyak yang nak di ulas,since saya sendiri dah melalui 3 kali pilihanraya melalui E-Undi di MMU.InsyaAllah,ada masa entry ni akan bersambung.

Pendapat anda?


al-kandahlawi
Baitulhikmah

8 comments:

emir.abu.khalil said...

pendapat saya.

sistem e-undi atau e-voting akan jadi unreliable. berdasarkan faktor-faktor yang disenaraikan, memang boleh berlaku kemungkinan penipuan dan eksploitasi....

hamdan al-kandahlawi said...

"akan jadi" kan?

penah dgr tak dlu org takut dengan E-commerce,e-banking,e sana sini..

tapi bila dah people start using..improvement demi improvement..jadi reliable tk?

its just a matter of time.

atau nk duduk bwh tempurung?

hamdan al-kandahlawi said...

pendpt lagi..sila sila..kalo ada fakta atau bukti lg bagus.bole consider

emir.abu.khalil said...

if so, then, mesti ada mekanisme yang terbaik dalam memastikan relevan dan reliability sistem tersebut.

hamdan al-kandahlawi said...

ya..you are right..

itu yg sepatutnya difokuskan..dptkan maklumat bagaimana tmpt2 yg dh berjaya laksanakan e-undi dan sebagainya..cuba implement dan make improvement..

my suggestion to those people : Looking forward please...

ms.zyedz said...

ko ingat tak, ada satu kali kat MMU, sistem down masa tengah hari.. data hilang..haha.

tapi mcm ko cakap, bila semua dah using this kind of tech, akan ada improvement.

tapi benda2 halus mcm kes MMU dulu tu la yg jadikn org susah nk terima.

tapi tu la kan.. aku pun tak sabar nk baca kesinambungan entry ni. semoga ko tak kena stay back dan dapat tulis next entry. hehe.

hamdan al-kandahlawi said...

insyaAllah jika berkelapangan.

utk election ketiga aku dlu tuh.system tu adalah system baru,problem dia sebab previous system developed oleh programmer yg lain,silapnya tak di copyright secra rasmi.jadi ada certain features yang new programmer blur.Jadi develop balik from scratch.masa sampai peak time,system tu tak dapat tampung lagi jumlah data yang overload.

Sistem yang sama di guna di cyberjaya,pada hari yg sama,takdak masalah sbb yg keluar mengundi tak terlalu ramai.

Data tak hilang-memang ada backup,cuma terpaksa hold certain hours.Jadi lepas tu improvement pun dibuat,pengundian diteruskan dan 2nd system tu berjalan dengan baik.

Improvement made by mistake.Kalau takdak sifat ni,sampai bila pun tak wujud la kapalterbang,kereta,dan elektrik.

Anonymous said...

setuju!
tanpa kegagalan... tiada kejayaan..
jangan takut berhadapan dengan risiko...

"Improvement made by mistake" =)