Thursday

Perkongsian dr Forum Ekonomi Islam - IU

salam sejahtera

alhamdulillah,sedikit perkongsian tentang ilmu dan pengisian yang didapati dalam Forum Ekonomi Islam anjuran IU sebentar tadi.



Beberapa Point penting dan pengisian yang sempat masuk dalam kepala :


POINT 1 - Sistem Ekonomi yang ada sekarang adalah datangnya dari sistem yang dicipta Yahudi- iaitu satu sistem yang berlandaskan "fiat money" / wang kertas/wang cetak.Sistem ekonomi sekarang juga berlandaskan riba,tak kira lah samada di katakan sistem islam atau tidak,kerana asasnya berbalik kepada foundation yang telah salah sama sekali.

USA dan barat sentiasa menggmbar gemburkan,inflation...inflasi(bahasa melayu)...mencanag2kan...harga emas naik..harga ni naik..sebenarnya apa maksud semua ini?maksud sebenar...nilai matawang/wang kertas itu sendiri dah makin tak bernilai.nilainya semakin kurang hari demi hari.jadi utk dapatkan sesuatu barang,kita perlu mengeluarkan lebih banyak wang kertas berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Aku bagi contoh sendiri,berdsrkan pemahaman aku tntg inflation -

Inflation- sebenrnya adalah penyusutan nilai duit kita.Susut dari segi apa?susut dari segi kuasa beli! atau kalo belaja ikut silibus buku teks dipanggil " the purchasing power had been diminishing".(kuasa beli semakin terhapus).

CONTOH : bayangkan 30 tahun yang lalu,mak kita ada RM10 dan pi pasar,beli nasik lemak.agak2,,berapa nasik lemak yang bole mak kita beli?harga masa tu lebih kurang RM 0.10 sen..maka bole dapat 100 bungkus.

tapi selepas 30 tahun,bawak RM10.,gi kedai cakap nak beli nasik lemak seratus,dia bagi makan kasut la lepas tu.paling banyak dapat pun 10 bungkus,itupun kalo gi kat belah2 kampung ulu banat mcm kampung aizam di perak nun.

apa maksudnya?maksudnya...nilai RM dah jatuh!!!semakin tak bernilai dari hari ke hari..tetapi,puak2 yahudi yang memerintah USA ni mencanang2kan..harga naik...so kita pun terima la..oo..naik sbb inflation..inflation tu apa?taktau.

Sama kes la macam harga emas..kenapa dulu nak dapat emas hanya perlua keluarkan sedikit duit,tapi sekarang nak beli emas se gram pun mencecah lebih RM 300.??maknanya..kita perlukan lebih duit untuk mendapatkan sesuatu barang,sdgkan kuantiti dan jenis barang adalah sama.


Contoh ketara yang terkini - disebabkan Ke"bijaksanaan" pak lah badawi,dan para pengipas-pengipas dan pembodek2 di sekeliling beliau,telah menaikkan harga minyak sehingga RM2.70 seliter pertengahan thn lepas.Maka apa kesannya?Inflation di malaysia yang asalnya 3% melonjak naik sehingga 8.8% pada bulan 7,2008.apa maksud inflation di situ?maksudnya..nilai duit kita susut sebanyak 8.8% setahun,berbanding penyusutan nilai sebanyak 3% setahun sebelumnya.Pendek kata,nilai duit pasti dan pasti akan susutu every year,samada susut tinggi atau rendah.Denagn kata lain,kuasa beli akan semakin menurun dan harga semakin naik.Itu yang terjadi.

ada juga Mr.Halim sebut tentang Hyperinflation,cthnya di Zimbabwe,nak beli sebuku roti berharga 50 million.nak beli sebiji gula-gula berharga lebih 20 juta.bunyi macam kelakar tak?tapi itu la hakikatnya.Ini yang pernah aku pelajari dalam International Accounting,tentang wujudnya kaedah "inflation accounting".Iaitu kaedah menyediakan akaun untuk negara2 yang mengalami hyperinflation ni.


fiat money~

POINT 2 - Fiat money - aku teringat masa belajar subjek makro ekons dgn Goh Pek CHen.ada dibahaskan fiat money ini.Kenapa dikatakan fiat money (duit kita skrg) adalah satu sistem yang menipu kita sama sekali?

alasan 1 - Fiat money adalah rekaan dan cetakan di atas satu kertas kosong yang tidak bernilai sama sekali."There is no real value on this money" kata Mr. Halim,salah seorang speaker sambil mencampakkan duit RM50 ke atas meja.apa buktinya? walaupun USA mengalami kehancuran sistem kewangan,mereka masih boleh produce duit berbillion2 untuk menyelamatkan company2 gergasi di sana.Persoalannya,dari mana datangnya duit ni?jwpnnya - cetak dengan lebih banyak.

alasan 2 - Fiat money tidak mempunyai value melainkan hanya "guarantee" dari kerajaan.Kerajaan declare,duit kertas bercetak RM50 dgn tndtgn sekian sekian bernilai sekian dan sekian.Maka bernilailah duit tu.Tapi asasnya bergantung kepada apa?"what is the real value behind this money?"The truth is,nothing."kata Mr. Halim lagi.

Mengapa dikatakan nothing? - Dulu,duit kita asasnya disandarkan kepada national reserve,iaitu sebanyak mana emas yang kita dapat simpan di world bank,maka banyak tu la kita bole produce duit.Meaning,di sebalik duit yang dikeluarkan,ada real value yang menentukan nilainya,iaitu EMAS.

Tapi,Pada tahun 1971, hal yang jauh lebih buruk terjadi. Sistem wang kertas x lg bergantung kepada emas sehingga menjadi benar2 "wang kertas". Kertas yang dianggap sebagai wang dan TIDAK DIBACKUP dengan APA-apa nilai PUN. Inilah yang disebut dengan wang fiat (fiat money).

sikit tambahan -

MENGAPA INI BERLAKU?

1 JWPN IAITU KRN PERJANJIAN BRETTON WOODS.


Semua ini bermula dari pembatalan perjanjian Bretton Wood oleh Amerika. Perjanjian Bretton Wood dimulai tahun 1945. Perjanjian ekonomi ini dilakukan setelah Perang Dunia ke-2. Pada masa itu, akibat perang, negara2 di Eropah mengalami kebankrapan/defisit kewangan akibat pembiayaan perang yang terlalu tinggi kosnya. Sebaliknya Amerika Serikat (AS) memiliki simpanan emas yang luar biasa melimpah -limpah bernilai $25 juta. Kerana kekayaan melimpah tersebut, AS dgn sesuka hati membuat perjanjian Bretton Wood yang pada asasnya adalah mengaitkan nilai dolar senilai $1=1/35 auns emas, serta menjadikan dollar sebagai mata wang tambatan di dunia sehingga semua negara wajib menggunakan dollar atau emas sebagai gantinya. Sebagai tambahan, dalam masa ini, rakyat AS DILARANG menukar dolar-nya dengan emas. Emas yang ditukar dari dollar hanya boleh beredar antara central bank dan pemerintah negara. Emas kini menjadi wang antara pemerintahan.

Selama beberapa zaman sistem ini bertahan dan berjalan lancar. Namun seperti biasa, KETAMAKAN dan KESERAKAHAN itu datang. AS yang kaya raya memiliki ruang untuk melakukan kebijakan yang disertai tamak haloba, mulai mencetak dollar melebihi jumlah simpanan emasnya. Selama beberapa lama hal ini terjadi, kesan inflasi yang dihasilkannya membuat beberapa negara Eropah risau apakah AS dapat membayar emas-nya. Dimulai oleh Perancis yang mulai menukar emas atas simpanan dollar yang dimilikinya, negara2 lain pun mulai ikut menukar emas mereka sehingga emas pun mengalir dari AS ke negara2 lain.

Selama beberapa tahun, kejadian ini membuat stok simpanan (reserve) emas AS menipis hingga baki tinggal sekitar $9 juta. Dengan simpanan yang berkurang , AS pun mula gelabah,kerana mereka tidak dapat lagi memenuhi janjinya untuk membayar 1 auns emas dengan harga $35, karena banyaknya jumlah dollar yang berada dalam pasaran. Apalagi negara2 lain terus ,menukar emas mereka.

Akhirnya, pada tahun 1971 AS secara sepakat membatalkan perjanjian Bretton Wood dan mula menetapkan NILAI fiat money. wang kertas ini, karena asasnya tidak bernilai dan tidak ada yang mahu menggunakannya, maka dicipta Undang2 yang disebut Legal Tender. Undang2 yg memaksa rakyat suatu negara untuk menerima penggunaan wang fiat. Sistem wang fiat tersebut akhirnya diikuti pula oleh seluruh negara di dunia. Seluruh mata wang rasmi negara di dunia sekarang ini adalah wang fiat yang sama sekali tidak dibackup berdasarkan apa pun, kecuali kekuatan politik dan ketenteraan negara-negara kuasa besar.

Alasan 3 - Contoh terbaik kita boleh ambil dari sejarah tanah melayu sendiri.Ketika British memerintah,mereka mula memperkenalkan sistem duit menggunakan mata wang,dollar.Ketika tanah melayu diserang oleh jepun dengan semangat kamikaze nya,british lari lintang pukang balik ke britain,dan tinggallah duit2 dollar bersisa di pasaran tanah melayu.Maka Jepun pun declare,duit dollar tu tak lagi mempunyai nilai,suma mesti guna duit ciptaan Jepun,atau kita kenali sbg duit pisang. (wang kertas ada gambar pisang,bukan guna pokok pisang ok :p) maka bermula la penggunaan duit pisang....tiba-tiba,hiroshima n nagasaki kena bom.maka..british kembali ke tanah melayu..dan declare duit pisang tk bernilai,guna dollar balik.maka masa tu..sapa yg simpan duit pisang..sume..menganga.nak ckp apa?mmg tkde nilai pun.buat tisu tandas maybe ada nilai la kut,tu pun sape yg nak>??

itulah yg akan terjadi kpd duit kertas kita,kalau lah tiba2 yahudi laknat yang mempunyai reserve emas terbesar di dunia skrg ni,declare sume wang fiat tak bernilai.hanya sapa2 yg ada sandaran EMAS.masa tu apa pak lah,najib,khairy,or sape sekalipun nak jawab???


POINT 3 - Sistem kewangan dunia di cipta oleh Yahudi berlandaskan protocol of zions- yang dipunyai oleh bank2 besar kepunyaan saudagar2 Yahudi,termasuklah George Soros.Seorang yahudi TOTOK.

Oleh itu,kata Mr.halim lg,even sistem perbankan islam kita hanyalah kulit.analogi yang diberi ialah,islamic banking seperti sebiji botol,luar ada label islamic banking,tapi dalamnya ada bir/arak.

apa alasannya? Islam tidak datangnya dari foundation yang rosak.sistem ekonomi Islam mesti datang dari asas yang kukuh,asas Islam yg sebenar.Sistem perbankan islam sekaranga dalah sistem tempelan,yang asasnya adalah dari sistem fiat money,yang jelas tak sah dari segi mu'amalat Islam.

POINT 4 - BOIKOT produk2 ISRAEL dan USA yang terang2 dan jelas,menyokong yahudi zionis.boikot sebenarnya memberi kesan yang sangat besar,kalo tak,kata mr. halim, masakan McD sanggup turunkan harga smpai sekitar RM5 - RM6 satu set?dan mcm2 diskaun "terpksa" ditawarkan?itu belum kira effect2 direct kpd syarikat2 di amerika.g cari fakta sendiri kalo tk percaya!

maka kata Mr.Halim," it is working!Do it!


boikottt!!

POINT 5 - Bagaimana mengatasi isu2 sistem fiat money yang semakin rosak,dan sekarang menunjukkan kesan yang dasyat?mula lah menyimpan emas sebagai GANTI WANG KERTAS ANDA YANG hakikatnya sama sekali tak BERNILAI.



dah panjang sgt ni...stop takat ni dlu la.nak tahu lanjut,leh mesej aku nnti.

sekian.


p/s : tahniah kepada IU,specially kpd director program,dik fakhrulrazi krn berjaya organize program berilmiah mcm td dlm bahasa english,lagi feel dgr dlm english-banyak term2 economic in english.akhirnya nak lihat event iu in english tercapai..:)

www.pembinamelaka.com

3 comments:

Al Qamariah said...

salam. Syukran jazilan untuk perkongsian ini..

me as u know.. said...

terima kasih atas perkongsian ilmu ni..
nak beli dinnar emas laa.. wee~

p/s: dinnar emas sbg mas kahwen.. hoho (ade org pnh buat)

me as u know.. said...

eh cop.. status kfc cane ek.. lps dia wat press conference ritu.. ramai yg dah belah bg .. nak kene ke x boikot..huhu