Tuesday

Peristiwa terkantoi sehari sebelum raya~....



Assalamualaikum sume :D

baru rasa cm nak update blog plak harini.cerita kalini pasal peristiwa kelakar yang berlaku di umah aku,sehari sebelum raya.

:D ceghitanya lagu nih..


alkisahnya..,pada 29 ramadhan 1429 yang lepas merupakan besday mak aku.

HEPI BESDAY MAK :D


maka,pada malam tersebut,aku dn adik beradik aku plan cmna nak sambut besday mak aku tu,kasi lain dr yang lain skit.hehe..since boley kata 90% dr family aku ada kt umah.(dua og ja tkdak,abg yg sulung ngn adik kt uitm perlis).adik aku sorg lg yg gemuk study kt mansurah,egypt bhgn perubatan,pun balik raya ni.so,mmg cukup la utk wat havoc2 skit.haha

lepas terawikh malam tu..aku pun pi la cari kek besday ngn 2 org abg aku.aku share duit ngn adik aku,abg aku bli adiah ngn kad..ok..set! hujan lebat sungguh malam tu,abg aku request mintak guna iswara hijau aku yg bermegerlapan.hehe..baru dia tau..civic 2.0 dia bukan power sgt pun utk merentas hujan lebat cmnih.:D [ceh,sbnrnya nak save minyak ler tu]



g la pusing2 kt bandar bagan serai..(bandar woo..hehe)..pusing2..takdak kedai kek yg bukak..yela..dh dkt kul 10 dh masa tu..memang ler..ape ar..then,kitorg pun nekad,pi carik kat parit buntar plak (lebih kurg 20 minit dari bagan serai,kelajuan 110 km/j)..so..dh smpai kt bandar parit buntar,abg aku ckp ada satu kedai kek best n baek punya..pi la berhimpit2 keta masuk pekan malam tu..smpai2 kt kedai tu..tiba2... "eh,mana kedai tu,dah tkdak ka?"



haha..aku pun reply la...waahh....ajaib! kedai kek yg dikatakan itu,sekrang adalah kedai tepon digi.hahaha...nk makan kek digi ka apa..:P


so pi cari kt pekan lama plak...kut2 ada bukak lagik..pusing2..last jumpak satu kedai kecik..jual mknn2 ringan..ada la jual kek jugak..apo lg..trus pi beli..ni hasilnya :


kek sebijik =





Kek coklat+ roti lembut dalam dia..hehe :D


dan kitorg beli sebijik "pompom"(tktau nama apa)..ala..yg bleh tekan pastu keluar riben2
smpai2 kt umah..dh kul 10 lebeyh dh..dkt kul 11..ayah tgh duk memasak kt dapur..mak aku plak duk tgk2 gambar2 lama masa kecik2 dulu ngn kakak ipar aku..sambil2 tu duk layan adik aku yg bongsu lagi buas tahap tenuk sembelit

ni gmbo adik aku yg buas+nakal tuh


dgn senyap2..abg aku bwk masuk kek lalu sebelah mak aku,tp dia tk perasan(tu kecekapan abg aku yg no. 3 tu) dia boleh menyelinap dan menghilangkan diri ala2 halimunan.kalo masa kecik2 dulu..tgh2 kena tibai ngn ayah aku,tiba2 dia bleh hilang.ajaib sungguh.hehe(dh lari keluar mmg le hilang) :P


pastu kitorg pun berlagak selamba cm tkdak apa2 la kan..pastu sume nak atas tgk tv plak..smbil2 tu bincng,cmna nak buat gimik sambutan besday nih.bincg2,sume idea tk bernas.


ada idea sorg nk berlakon buat2 sawan,pastu ada la hero sume2..tp cdgn ditolak.

ada gak idea nk buat kecoh2..gaduh2...pastu wat hepi besday..juga ditolak.kank tgh berlakon gaduh,mai ayah aku tibai sorg,tk pasai jek.hepi besday,jadik sad besday kank.


pastu mcm2 idea gimik,yg kdg tk logik pun ada..sume tkleh accept.last2..aku pk punya pk..dpt satu idea(yg besa buat la masa src dulu.hehe) :P aku pun bgtau cdgn aku kt sume :


plan gimik seperti berikut : aku pi tutup suis letrik utama.so sume bergelap,then buat2 kecoh,abg aku kena bwk mak aku dtg depan,ayah aku sure dtg depan punya kalo letrik padam.:p bila dh smpai,aku on balik,abg aku sorg lg letupkan konfeti kecik tu,then sama2 nyanyi lagu Allah selmtkn kamu & hepi besday.pastu adik aku bwk mai kek,duk sama2,pastu potong.


so aku pun jadik event manager la.aku pun bahagi tugas :

aku = jaga suis utama,bg isyarat kt am,mak smpai start celebrate.

liyana(adik aku no. 3) = jaga kek,bwk bila mak dh smpai depan.

am(abg aku no. 3) = pi dapur,bwk mak g depan,then letupkan konfeti kecik

hapis(abg aku no. 2) = monitor,buat kecoh dan jadik org tgh kontrol event.

imran & huzaifah = duduk kt tgh2 tapak sasaran event & berlakon berpura2 lapar,tggu makanan.(memang dua2 jenis kaki makan,so sesuai la watak tu :P)


okeh.pastu sume turun bawah..ready kt ruang tamu.bila mak aku gerak je kt dapur,ayah aku pun kt dapur,duk rebus kerang...posisi memang cantik ah.aku pun start kiraan :


kiraan satu..kiraan dua...kiraan 3...

lantas aku tutup suis utama.tup! rumah aku terus bergelap..

lepas tu kedengaran suara ayah aku dr dapur :


ayah : haih,,,depa main apa2 plak ler nih..smbil b'jalan menuju ruang tamu

mak: la..blackout pulak

kedengaran suara am sayup2 : mak2..basuh tgn2..(sbb nk bwk ke depan)

belum sempat am bawak mak ke depan,ayah dh smpai dulu kt ruang tamu.nampak hapis kt tgh2 ruang tamu..

ayah : hangpa buat apa nih?

apo lagik...hapis yg tgh ready dgn kamewa nikon dia,pun terpksa cover depan ayah aku tu...buat2 la tgkp gambar.haha.berlakon habes.

pastu ayah aku pun ckp dgn kuat :

ayah :...la..nak tangkap gambar rupanya..ish2..

hapis :shu..shu..(suwuh diam) nk celebrate besday..(kata abg aku slow2)

ayah : laaa...nak buat surprise besday pulak..(ckp dgn kuat dan konfiden).

mak aku pun dgr le kt dapur tu..


arghh...trus aku on balik suis letrik tuh.pakat gelak ler reramai kes terkantoi....spoil betui ar ayah aku ni..baru nk wat surprise,ada ka p bgtau kuat2 plak..hahaha..habes ar rncgn aku..

yg am pulak duk terkial2 tarik mak aku dr dapur tu.apa la..patut tarik terus...dia boleh plak bawak pi sinki basuh tgn dulu sume..memang lambat la..

dh terkantoi..tkpala..terus dgn rncgn seterusnya..adik aku bwk kek,pastu nyanyi hepi besday sama2..then masa nak letupkan konfeti tu,am pi cabut plak penutup konfeti kecik tu.ingtkn dh rosak..pastu yg am ni duk kt belakang,buat spoil plak..duk godek2 konfeti kecik tu,tiba2 meletup..org suma dh abis nyanyi tinggal nak makan kek jek,dia baru nak meletup sorg2 kt belakang tu.hahaha..pastu plak letup jauh plak,kira dia hepi sorg2 la..:P



ni lah org yg bertggjwb merosakkan konfeti kecik(kt tgn dlm gmbr di atas) sambil buat muka menyesal dan renyih2 buat2 tk bersalah.


dan di bawah ni tempat berlakunya letupan yang jauh dari tempat sepatutnya serta kesan2 yang masih bersisa..org yg bertggjwb adalah seperti gambar di atas :P


so tkpala.kek tu pun di bukak..panggil ayah aku join sekali.dia takmo duk skali plak.musti segan sbb dh spoil kan rncgn aku tuh.hahha

then kitorg pun makan ler kek tu..ramai2..


gamba muka2 yg terkantoi(yg pakai baju kuning tu event manager) :p


mak aku pun potong ler kek tu sambil mengpeacekan dirinya..



ha..baru mak aku terharu tgk anak2 dia yang soleh dan solehah ni sambut besday.hehe

kek pun menjadi mangsa mlm tu..tinggal la ada sikit lgik nih :



sapa lg nak..meh2 ambik:p

lepas celebrate tu..sesi penyampaian hadiah..hehe ala2 sekolah rendah plak:P


then ayah aku plak bwk kerang...melantak kerang rebus plak pastuh..umphh..best sungguh :D


melantak lagik..sekali sekala tkpa..hehe :D






gmbr di atas adalah kesan kerang yg diratah habis habisan dgn kejam..:P 18 PL nih.

lepas habis mkn sume..kitorg pun rehat2 sembang2 skit...+lepak2 ar..perut penh,..hehe:D





borak punya borak..dh pukul 1..
so sume masuk tido ler..apo lg..kalo tk kena la ceramah free ngn ayah aku nnti :P



jam di atas menunjukkan pukul 1 pagi,bukan tengahari

tepat jam 1.30..aku pun melelapkan mata..

sekian story sehari sblm raya :P

-the end-



8 comments:

niqobi said...

Subhanallah... bahagianya keluarga dia... :) suka ye jd event manager~
story yang menarik dan lawak yang maseh x berubah... (tergelak2.. he he)smoga Allah sentiasa melimpahkan kasih syng dn kebahagian buat seisi keluarga akh.

p/s: terkenang mkn kerang malam seblm raya di kampung cik siti wan kembang

Ida said...

amboi event manager ni..
cmane leh kantoi ni :p
hahaha.

seronok tengok satu family happy :)

epi belated bday mak abg hamdan(tatau nama:p)

niqobi said...

ha'ah lupe nak wish.. happy belaed birthday mak cik sofia.. ;)

~nEmo~ said...

haha. macam2. kelakar,tak larat nak gelak

mak ayah, tiada pengganti.
bnda2 mcm ni akan membuatkan mereka terasa sangat dihargai.

syukur, dengan nikmat kasih sayang kuniaanNya

anamuslimah said...

buas tahap tenuk sembelit? err cane tu :-?

selamat hari raya abg hamdan~

AnaAshila said...

tak larat gelak bace.. soo sweet.. best ramai adik beradik.. erm.. tak tau nak kata betapa seronoknye membace catatan sebelum raye ni..

mujahidahkhadeeja said...

salam. keluarge yg sgt bahagia . keluarga ,nikmat yg diberi tuhan . nikmat kebahagiaan yg hanya boleh diperolehi dari keluarga yang diberlati Allah.
seronok baca, nasib baik takde orng nampak ana tergelak sorg2. huhu.

puterinurzahra said...

salam
Walaupun entri ni dah lama...

tp sy baru baca..memang hapenning la umah ade dak nakal cm kamu sume...