Friday

Detik2 sebelum pulang beraya~...


slm sejahtera..

kesahku pd harini..sblm pulang beraya..yeyy..:D


hu..arini dtg ofis cm biasa..wat keje pun cm biasa..kehidupan seorg "auditor" la katakan..

aku berfikir2 sendirian..inikah gaya hidup yg sesuai dgn citarasa dan kepuasan diri aku sendiri?bekerja..bekerja..ya..bekerja..dn kerja lg..tp hakikatnya..aku sendiri tk mencapai kepuasan diri sendiri.. sbb apa?ntah.mmg x sesuai duk dpn laptop lama2 wat keja,dan berckp ngn angka2 dan figure2..hugahuga..

baguih jugk ada internship ni..kurang2 bleh rasa sendiri bidang mana yg sesuai utk diceburi after grad bulan 8 thn depan insyaAllah..:)

berita best utk diriku raya kalini.nk tau?


First, leave application approved utk seminggu raya..nak round satu malaysia~
Second,ada tambahan duit rayaa..alhmdulillah hasil usaha 2 bulan seblm ni..
Third,TAK KENA AMBIK FINAL EXAM..hehe..cm budak2 MMU yg lain tu..:P


ckp bab final exm lepas raya,seingat2 aku..last kes cmni jadik masa aku alpha management,second sem.fuh..mmg mak aku tgk,aku lah anak mithali yg study cm nak rak masa raya.haha..tp itu hanya berthn utk 2 hri yg petama.hari ke 3 ke atas..ma'assalamah buku2..mana tahan beb!..tp sejarah berulang kembali..budak2 mmu kena amik final lepas raya lg..hehe..rasakan korang >:D kuikuikui


tp sebenarnya story pahit last year,pun aku kena ambik exam lepas raya jugak..iskisk.ni sume pasal subjek Taxation 2,kertas final exam paper tu dh dibocorkan oleh seorg lecturer yg bijak pandai mengalahkan siput sedut di cyberjaya campus,di mana beliau(yg bijak tuh) membocorkan soklan final kpd murid2 beliau,sebijik2 plak tu,tk ubah langsung bentuk soklan,dan jwpn diberi nk dekat2 exam paper tu.pergh..membara jek aku.pastuh ada la soklan bocor tu tersebar di kalangan budak2 kelas aku,(delta accounting) lebih kurg seminggu sblm xm tu.dpt info soklan tu adalah soklan tambahan & latihan kepada murid2 lecturer t'sebut...


maka arakian tamatnya masa menjwb paper final tu,keluar je dewan xm,ramai2 la maki hamun+nangis tk ingt punya..dan tk kurg jugak yg menyesal x sudah sbb dh dpt soklan tu,tp tk study sgt pun(cm aku ler :P hehe)..tgk2 cmtu jer..tgk2..soklan sebijik dan segedabak2..ada 5 soklan,3 dr soklan tu..sebijik mcm yg soklan "latihan" dr cj tu..bengang weh..dh ler soklan tu susah nak mampus,masa memang x cukup dowh..mmg konfem ramey fail.tp yg x dpt soklan tu..ada la sahabat pandai dr kelas aku ni,gi komplen kt lecturer,"mdm lim kwee pheng" yg femes tu..


masa habis paper terakhir utk final sem tu,kebetulan mdm lim jd invigilator xm..tetibe dia panggil satu nama V***,come here,why u didn't tell me earlier?who else know about this?

aku bleh dgr clear sbb duk depan..masa tu org ramai berduyun2 nak keluar dr dewan malapetaka tu..dlm hati aku..dgr2 cmtu.."ha...sudah.abih le kene re-seat paper ni..abish2.."..tp utk menenangkan hati.."ah..tkde pape..tu mdm lim saja je nak bersenda gurau ngn v*** je tu..hehe:P


sekali...masa tgh syok drive kt parit buntar,pi beraya sakan punya..tiba2 dpt kol..


"assalamualaikum..saya **** dr FBL,anda perlu re-seat paper taxation 2. pd sekian tarikh sekian.harap dpt hadir..blablabla"


pandanganku kelam,duniaku suram,malamku gundah,riso x sudah,duniaku seakan bergoncang dipanah halilintar membungkam seluruh jiwa ragaku,meragut kegembiraan di hari raya,serta melestarikan pundak kesihatan perjuanganku.eh..mende ngarut2 ni:P


so..alkisahnya..aku mcm tau2 jek nk kene re-seat paper tu,tibe2 je "ter" bwk balik plak buku teks tax 2,alhmdulillah..bleh gak study2 balik.argh....tensen yg teramat.beli la tiket bas..balik melaka..ambik xm balik..iskiskisk..tp yg baguihnya..soklan re-seat senang sikit dr final sblm tu..dpt buat dgn gemilang..tp ada satu soklan..bab pioneer status ngn ITA tersilap format..sbb format tk jauh beza.silap baca soklan..dh buat smpai 4 helai..panjang kemain jln kira..dh habis jwb sume soklan,baru perasan..silap format awl2 tu..maka dgn automatiknya..sume usaha anda sia2,kata booklet soklan itu kepada aku yg kaku.:P masa tinggal 15 minit.agrgh..tidak...format yg dikehendaki sbnrnya sgtlah senang..yg aku g ambik format susah ni apesal laar..tp..dh tkdak rezeki kan..habisla 20 markah..bye2 20 marks..


pesanan kpd sume budak2 akaun yg akn ambik final exam nnti,especially tax 2: sila baca soklan dgn betui2,baca 55 kali pun tkpe.dn pastikan bila anda tgh2 buat soklan tu,kalo rasa cm susah semcm jek,tgk balik soklan.mungkin anda dah ter advanced dr apa yg soklan mintak.huhu..tp alhmdulillah..pass dgn gemilang..cuma tk dpt A..dan x dpt C..so tgh2 je la.:D tkpe..syukur..sekurg2nya lah kan..dh lenyap 20 marks cmtu jek..iskisk.


udah2.citer bab balik kampong plak,sbb tajuk dia pulang beraya kan. lari topik plak :P

semangat berkobar2 utk balik,tp dlm masa yg sama,plan yg sebelum ni sepatutnya ke Melaka dulu utk setelkan beberapa urusan..tp terpksa dibatalkan hasrat tu,atas sebb2 yg tk dpt dielakkan..abg aku balik mlm ni..nk ikut sama ke tk?ke nk drive sendiri balik?kalo ikut,save sikit.

pk lagi,kalo ikut,kank dia balik umah mak mentua dia,tk cukup kenderaan plak di umah tu nanti.tentera2 di rumah insyaAllah akan full raya nnti,adik di mesir pun dh balik cuti dgn keberatan yg tk berkurg dr sebelumnya.x cukup kalo sebijik or 2 bijik keta ni.kank nk g jejalan umah2 kwn lain plak.huhuhu..sushnya nk buat keputusan.

so..keputusannya,balik drive sendiri je lah.abg aku lak rushing skit nk balik,kut nk p jumpak client apo lg la kut..

so dgn ini aku nk announce :

"SESAPA YG TK DPT BALIK RAYA,YG BERADA DI KL MAHUPUN MELAKA,YG INGIN BALIK JUGAK,BLEH TUMPANG balik sekali"


bayaran? = harga rendah dr tiket bas.tp first class seat la.hehe :D

jenis trasport?: Honda Accord 2.4 Modulos :D

kelajuan?: 90 - 110 km/jam shj.sebab polis g buat ops sikap plak (even depa pun buknnya ikut sgt)

tp utk mereka yang tinggal di utara sahaja :D meaning,dr KL sampai ke parit buntar,lebih dr tu,pandai2 la cr transport dr parit buntar. :P

so mintak sapa2 yg baca blog ni,tlg2 la sebarkan kt kwn2 ya.insyaAllah bertolak ari sabtu.

just announce..kesian tgk muke2 yg masuk dlm paper tkleh balik sbb tiket habis.apa slhnya berkongs nikmat Allah kan..

semalam ada penceramah dr kedah..dtg bg tazkirah di masjid kota damansara,beliau merupakan guru tahfiz di sebuah madrasah..di akhir ceramah beliau,ada la dipromosikan buku2 yg khas utk pembinaan surau dan kelas utk aahad tahfiz..dan kata beliau lg,sebelum ni dh lebih 20,000 naskhah karya beliau terjual,even jualan kecil setiap kali ada ceramah shj..pendptan hasil jualan lebih kurg setgh JUTA!.wauu..mantap.

tp semuanya fully contributed utk pembinaan madrasah tahfiz dan asrama anak2 yatim yg diasuh menjd huffaz,satu pun tk diambik oleh beliau..dan juga utk membyr gaji guru2..beliau memerlukan lebih kurg 1.5 juta lagi utk pembinaan dn library..masyaAllah..aku hanya mampu berdoa,org yg di depan aku ni dibalas dgn rahmat dan syurga Allah di akhirat kelak..

kelmarin jugak dlm bersamamu tv3 suku,ada memaparkan kisah 2 org adik beradik susah,yang tidak berkeupayaan..sendi2 mereka kaku dr kecik...hidup dlm serba serbi kesusahan menghrpkan belas ihsan manusia2 lain..sgt2 kasihan..lantas teringt kesah budak yg makan siput di sabah,disebabkan kesempitan hidup..terpksa mkn siput..buan siput sedut or siput lala.kalo yg tu aku pun nak.ni siput liar ni..atau siput bab1...ramai sungguh org2 susah di malaysia ni ye..pastu semlm ada gak org mintak derma utk anak dia yg x dpt smbung belaja di um..sbb kekurgn wang..dn berita harini...sorg budak sek men.keb yan,kedah..baru berusia 14 tahun (form2) trpksa berhenti sekolah,jadi kelindan lori,semata2 nak tampung perbelanjaan sekolah 8 org adik beradiknya.rujuk di sini.rumahnya hanyalah sebuah bangsal/pondok buat nira,tinggal bersama mak nya.ayahnya dh masuk penjara pulak..iskisk..sadis sungguh..moga diringnkan bebanannya ya Allah..
inilah yg dikatakan negara makmur,adil la ape ntah la..dgn hadhari yg nth hapo2 tu..

pastu negeri2 duk komplen,ramai tk byr zakat dll..tp sapa yg ambik berat,bagaimana wang zakat tu diagihkan..kpd siapa..efisyen ke tak..smpai kpd org yg betui2 berhak ke tak..mana satu awlawiyyat yg perlu dibantu...kenapa tk laksanakan zakat berpusat..totally independent body yg handle zakat,bukan bwh kerajaan.gabungkan seluruh malaysia,bg direct kpd org yg betui2 susah dulu.kesian sgt kt depa..aku pun tk bnyk duit sgt.moga aku jd jutwan,dn Allah bg peluang utk aku bantu mereka2 ni..cm syed mokhtar al-bukhary..ameen ya Allah..


maybe org akn kata cm idealistik nk buat zakat berpusat.tp sbnrnya tu satu yg tk mustahil, kenapa zaman Islam dulu boleh?kelemahan kalau ikut negeri ni..kalo negeri kaya..cm selangor..mmg tk ramai susah.jd la kurg efisyen sbb bleh ada bntk lebihan..tp negeri kurg kaya cm pahang..tp banyak yg susah..mmg la x kan cukup.akn ada lompong2nya..dan penylewengan pun mudah la berlaku.hrp pihak berkenaan bleh pandang serius hal ni..kalo bab agihan zakat tk diberi perhatian serius..bala Allah akan turun..


hu..cm dh banyak lak membebel.rasa cm nak berenti plak,insyallah..ada banyak nk tulih,tp kena tgk mood jugk..ada mood baru tulih la..


sblm mengakhiri entry ni,SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI diucapkan kepada semua Muslimin Muslimat di seantero dunia ni.Moga kedtgn Syawal ni,boleh membawa satu angi perubahan demi mempertingkat taraf amalan dn cra hidup ad-deen kita semua..


ameen..

al-kandahlawi

6 comments:

niqobi said...

selamat hari raya! maaf zahir & batin.. (bnyk buat salah ni..)huhu
drive baik2.. smoga slmt dlm perjalanan ke parit buntar.. ameen..

P/S : nak duit raya....!!

zinnirah_aljannah said...

mak aih~ berjela cite die kali ni. tp part yg best + "seram" psl Tax 2 & mdm lim. hehe~

selamat hari raya. maaf zahir batin. berpada-pada sket beraya ek. ingat2 sket org2 yg nk exm pas raya ni~ :P

Anonymous said...

huuuu taxation 2...... mengerikan... gerun2... 1st paper xm... smoga berjaya~...

♥D i a n a♥ said...

tudiaa.. dia membebel lagikk panjang~ :P

niqobi said...

haih.. rsnye entry ni mcm ade penmbahan... huhu mula2 bc x de tax2.. lps tu ade plak... bagus2.. inspirasi.... =D

Abangmu yg hensem said...

wuaaaa....

apa kata hang crita pasal lampu kelip2 kat keta hang, sapa2 yg tumpang keta hang time raya mesti sakit mata tgk,,,silau.....

weh...bak sket duit raya,..gaji da masyuk...