Tuesday

Mari Belajar Loghat Kelantan pulak! (pArT 1)

Bismillah hirrahman nirrahim..

Assalamu’alaikum sume..=)
Ha... bulan July dlu kita blajaq loghat kedah.. bulan ni..jom kita belajaq loghat kelantan.. jangan pelik.. sama2 nak belajar.. ha ha
tok pahe buleyh tanyo.. he he jange sege..ni PART 1….

Kalau perasan biasanya perkataan yang berakhir dengan`an' @ 'am' @'ang' diganti dengan `e'. cth :
Jangan = jange
Lengan = lenge
ayam = aye
Geran = geghe
Pisang = pise
Malam = male
Ikan = ike
makan = make
sembahyang = sembahye
kawan = kawe (dlm loghat klate kawe tu saya)
kelantan = kelate
jalan = jale
orang = oghe
lebam = lebe
kolam = kole

Kalau perkataan yg berakhir dgn huruf "ak" ditukar dgn huruf "ok" ,contoh:-
awak = awok@demo@mung
jugak = jugok
kakak = kakok
akak = akok (sejenis kuih)

Dalam loghat kelantan biasanya perkataan yang berakhir dgn huruf "a" ditukar dgn huruf "o", contohnya:-
saya = sayo@ambo@kawe
kita = kito
dia = dio
bahasa = bahaso
nama = namo

BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jd lain lak.) =D

Ade jugak ---------Kelantan + English?? = "Kelantalish" .... hohoho
Contoh:
POZEK = deposit
RIZAT = result
NNEJA = manager
ISTEK = estate
SUWIH = switch
MERKE = market
BOKK = book
RHOBA = rubber/ pemadam

Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik, contohnya:-

sangat manis = manis LLETING
sangat masin = masin PPEGHAK
sangat pahit = pahit LLEPE
sangat masam = mase PPUGHIK
terlalu tawar = tawar EBER
sangat putih = putih SSUEH
hitam legam = hite LLEGE
birunya~ = biru KKETU
kuning nye~ = kuning NNEHE
sangat kenyang = kenye BBONYAH
sangat comel = comel LLOTE
gemuk kedempol = gemuk DDEBOK
sangat busuk = busuk BANGA
bau hapak = hapok KOHONG
penakut = nnakut/penakut apah
bersepah = kuca hanya (suara mengidung sedikit)
pedas = pedah ccongek
gelap = gelak gelemak
cerah = ceroh boler

Peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan boleh membezakan langit dengan bumi.Sekadar contoh terutama didalam penulisan:-

salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA(useless).Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt :make kkeda (makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid) tido lluar(tidur di luar)

sekian dlu.. smbung di entry lain pulak.. :D... slemat belajar & beramal hehe... =)


6 comments:

boo-lah said...

uih.. menarik nih.. harap2 buleh ramai lagi mrtabatkan loghat2 kat Msia nih.. gud2.. aku pun nak start balik klas loghat Kedah part 3 pulak.. hampir2 lupa dah..

nurul said...

salam...
eh eh.. bapak budak neh.. mu dok kecek klate pulok.. gelenyar neh.. hahaha..

p blog sy tngk gmbaq hang yg tgh berangan kt pelamin kawen.. huh~

Muhammad Hazimin Wahab said...

kawan = kawe , mcm salah ja bunyinya ni, ni ko paste drpd mana nih.....

ibtisam said...

fuyoo kelate pulok doh.. hu hu..
memartabatkan loghat2 di malaysia hehe..
kawan = kawe @ saing..
biasanya sebutan dgn ejaan kdng2 x sm.. payoh skit sbnrnye nok eja..
janji sebut betull..
klu payoh nok bunyike keno make budu bnyok2.. he he

*~*|nsy|r4h q4h|r4*~* said...

ambe oghe timur tau kecek klate sikik sikik..hihi..minak klate pulok ko cik abe weh?

Ahmad Aizuddin Sudari said...
This comment has been removed by the author.