Monday

Demo & Rapat Umum Gaza d sana sini~






Entry kalini.. nak share dan bawakan kalian semua..ke beberapa tempat program2 serta demo membantah keganasan yahudi laknatullah yang sempat disertai....

sekurg2nya..ini yg mampu dilakukan..yang penting..adanya "kesedaran"!

Mafhum hadi : Barangsiapa yang tidak mengambil berat urusan saudaranya yg lain,maka dia bukanlah termasuk dari golongannnya

jadi tepuk dada tanya diri sendiri,apa yg aku buat utk AGama Allah..jgn sesekali memperlecehkan usaha boikot dsbagainya dgn pndgn2 negative..jgn buat perangai cm yahudi jugak..sama2 berusaha,setakat mana yang termampu..kerana Allah melihat kita dari usaha yg dilakukan..bukan dari result/hasil tersebut..

boikot memang mustahil dpt menjatuhkan israel,tp kalo niat benar..betul...apakah tiada ganjarannya?sedangkan Allah berjanji dlm surah alzalzalah-kebaikan sebesar zarrah pun akan diberi ganjarannya...yang penting-TAKE ACTION!

Pada 9/1/09 : diadakan ceramah Aman Palestin berkenaan isu2 terkini di program kesedaran berkenaan kezaliman Israel terhdp Umat Islam..bertempat di Masjid Kota Damansara (yg ada isu ngn khir toyo dulu tuh),masjid di sebelah apartment tempat aku menumpang..:P

hadirin sudah membanjiri sejak maghrib lg..



Pada malam tu,Dr hashimah,wakil dr amanpalestin,telah dtg dan memberi serta berkongsi pengalaman beliau yg melihat sendiri semua perkara2 zalim yg berlaku di palestin..ditunjukkan gambar2 serta video,dgn ceramah yang penuh bersemangat..sehinggakan org2 ramai yang hadir malam tu tak berganjak dari pukul 8 mlm,smpai hampir pukul 10.30..itu pun ramai hadirin di belakang,mintak dr hashimah menyambung ceramahnya..



pada malam itu diumumkan,dana terkumpul hasil sumbgn org ramai, total up dgn sumbgn sblmnya berjumlah lebih RM6 ribu..aku lihat dalam bekas2 donation,penuh dgn note RM50. dan RM100. Di akhir majlis,ditayangkan juga syair seorg kanak2 palestin berkenaan ayahnya dan pejuang2 palestin yg pergi tk kembali..kulihat pakcik2 yang hadir meneteskan air mata,yg kebanyakan org2 kaya (area2 hartawan kt damansara ni),dan ada jugak suara2 kecik di belakang ku terdengar..eh..betui ke smpai cmni? dan tk putus2 kalimah2 subhanallah..masyaALlah..Allahuakbar..




selepas program..diadakan juga exhibition berkenaan palestin,dan jugak booth2 dan kaunter utk register sbg penyumbang kpd keluarga2 angkt di palestin...alhamdulillah..kesedaran para hadirin ditunjukkan dgn semangat berlumba2 utk menyumbang,dan register dlm program anak angkt palestin...tk kurang juga bisness jual buku2 dan mafla palestin,laku cm goreng pisang..

SEKITAR PROGRAM RAPAT UMUM SELAMATKAN GAZA....

anjuran Aman palestin,ISMA,JIM,dan NGO2 lain,termasuk parti2 politik utama malaysia..

Tanggal 10/1/09...

beberapa persiapan dan tugasan diberi malam sebelum rapat umum di adakan..

bertempat di stadium melawati..



banner2 pun dilakarkan pd malam yg sama jugak..mencipta kreativiti,mencr ilham..duk terpk2 lagi masa buat banner utk election SRC-2 thn lepas..

dna ni hasilnya~



dan jugak tak kurang hebat banner2 dr team2 lain malam tu..antaranya..:




banner ni masuk muka depan sinar harian..


dan juga banner boycott2..





fight for al-quds!




dan ini adalah antara banner2 team alwi..memang buat sempoi2 ja..:P


dan juga diikuti persiapan2 di luar dewan yang bermula sejak lepas isyak..




Tangga Israel,menanti utk dipijak,kalau boleh,satu malaysia tangga dihiasi dgn lambang ni,kan cantik :D



banner2 siap utk dipsg...



Selepas selesai keja2 mlm tu,aku,azril blankurt,ibrahim dan adha(rkn2 seusrah),pi pekena tea tarik kedai mamak,pastu melilau cari..mana nak 'tikaf malam ni..iskisk..

kebanyakan masjid dh dikunci..sedeyh betui negara Islam yg buat masjid2 ni mcm pejbt2..suma nak kunci sehabis2nya..pusing punya pusing....last2,ha...gi 'itikaf kt pusat Islam..still kt ss 13...di sebelah pusat islam tu ada madrasah tahfiz..sbb badan pun dah leteyh sgt,tp pk pjg dah..bwk turun segala kelengkapan,dan mula mengembara ke alam mimpi di luar pusat islam tu dengan nyenyak dan kipas yg berputar laju memudhkan proses pengembaraan tersebut..:P

"hamdan,hamdan..bangun" suara ibrahim kedengaran,sambil menggoyang2 badan aku.

aku pun bangun skit..tgk jam,eh awl lg..dn lentok tido balik.

"hamdan,tengok belakang hang tu"ibrahim menambah bersgguh2.

aku pun bangun skit,paling kt belakang,tudia! mak aih! aku duk dlm alam mimpi ke ape nih..

kelihatan ramai budak2 berpakaian jubah serba putih,memegang qur'an dan khusyuk menghafal...di mana aku skrg..aaaa..

rupa2nya..tu budak2 madrasah sebelah pusat islam tu..haha..terus mata jdik segar,setan suma lari habih.bangun2,eh,awat blankurt ada kt ujung kaki nih..pelik.patutnya dia tido tmpt lain..tkpalah.abaikan..bangun cepat2,trus kemas2 barang2...tiba2 sume budak2 tahfiz tu pandang kitorg semacam jek...ek..terkedu sebentar.awat yg mcm tgk makhluk asing tu..kut2 depa dpt karamah bleh nampak setan ke ape ke..takut gak la..haha.

lepas solat subuh,baring jap,pastu trus siap gi rapat umum tu..sebelum gi,pekena nasik lemak dulu..tgk2 bibir blankurt dah bengkak sebelah.kelakar! rupa2nya..nyamuk2 gigit separuh badan..separuh lg nyamuk tk kacau,sebab kena angin..lepas kena sergn,baru le dia beralih tempat.haha..patut la duk kt kaki aku pg tu:P chikungunya betui la nyamuk2 tuh.ciss

9.30-Sampai saja di Stadium Melawati..org telah ramai berpusu2 menuju ke pintu masuk stadium..



masuk sambil memijak bendera israel sebagai alas kaki..bagus idea ni :D




kereta2 beratur panjang ke slh sebuah pintu masuk,Pintu C.

dan sempat jugak aku snap gambar menarik,antara para hadirin rapat umum..yg boleh membwa seribu satu makna...gambar di bawah ni :



keluarga bahagia,sama2 membantah zionis yahudi! :D cantik kan?


Di dalam stadium...ramai org mula membanjiri di awal2 lagi..head ban 10,000 telah habis dalam masa yang singkat..sehingga terdpt rombongan dr wakil negeri yang tak sempat dpt head ban tu..antaranya wakil melaka.sori melaka~ :P x sempat simpan..huhu



ni lah hasilnya...tangga alas bendera israel..bg menghina kekejaman zionis tuh!

Selain dari itu...hadirin yang datang bukanlah hanya dari satu golongan shaja..selain dr organizer,amanpalestin dan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA),juga dari semua parti politik utama malaysia,dari kebnykn NGO2 islam..antaranya...



dr PAS,dan ucapan wakil PAS dberikan oleh Ust. Mujahid Rawa,ADUN PARLIMEN Parit Buntar (hometownku dn tmpt kelahiranku)sempat promote :P


dan berbagai2 ragam lain.....antaranya..




budak2 kecik yg menghayati kwn2 mereka di palestin yg terbunuh setiap hari..:P


dan ini...:


satu family datang membantah dan mendptkan semangat baru utk sama2 menentang tindakan zionis Yahudi!

dan ini antara yang menarik....



seorang warga emas,boleh kata datuk la..tp bukan datuk shah rukh khan okey :P ni datuk bersemangat jihad punya..dekat kotak tu,atas perkataan "GO" tu..ada terjojol skit adalah pemegang tongkat datuk nih.digunakan sebagai pemegang sepanduk.Semangat mcm datuk ni la yg kita mahukan!ayat2 dia pun power tu~~:D



ni antara pendemo yang bersemangat tinggi :P haha



budak ni memijak2 kepala ehud olmert-menunjukkan rasa memberontak sedari kecil lagi..:D

juga dr bangsa lain...



humanitarian Issue!


antara hadirin2 yang hadir....



kelihatan poster syeikh aziz ranteessi

dan antara banner2 serta sepanduk yang dibawa oleh hadirin...



dan..



juga...



walaupun tulisan tu pelik2..tp yg penting mereka sgt bersemangat..!



ni antara banner kreatif..agak menarik :)





juga antara VVIP dan speaker2..yang terdiri dari wakil Aman Palestin & ISMA,wakil PAS,UMNO dan PKR..

dan tengah jalan dlm stadium tu,tiba2...aku terserempak dgn superhero dari palestin,kemungkinan dia adalah wakil hamas yang datang utk mengambil laporan???



shuush...jgn bgtau org...

dan di luar stadium lain pula ceritanya...ada apa di luar???

ada disediakan tempat pengumpulan tandatangan membantah kekejaman Israel...antara yang turut menurunkan tndatgn...



dr kalangan budak2..



juga dr org2 dewasa..

sama2 membantah!dan tak kurang juga aktiviti memanaskan badan sambil menghina pemimpin2 us dan israel...




itu dia...best tak benda alah ni :P



cubaan dari kanak2...mesti emosi dak ni t'ganggu tgk budak2 palestin kena bom...

JUga disediakan utk org ramai melontar kasut,ala2 melontar jamrah kpd syaitan2 yang dilaknat...



3 pimpinan USA,israel,dan britian..kutu2 yg sekutu..



dan inilah hasil nya!

apa yang kita mampu lakukan selain melkepaskan geram seperti di atas td?Sumbangan!

Bagaimana anda mahu menyumbang?ada disediakan tabung2 yg mcm ni..sehari RM1...



beli dan buh setiap rumah...

selepas majlis...diadakan Konvoi beramai2...



antara peserta2 konvoi dgn stiker SAVE Gaza terpampang bersinar2,ha..belalang hijau tu watak utama..dan buraq putih kt belakang tu sibuk jek sbnrnya,haha. :P .boleh lihat dalam liputan yang dijalankan Al-Jazeera di bwh ni :



bole lihat pada minit 1.01 :P

dan juga liputan TV9 :






sebelum balik,kami sempat bergambar bersama2 ikhwah2 wakil dari ISMA Melaka..lebeyh kurang 30 buah kenderaan wakil dari sana.
dari kanan : Hafiz Maun,hamdan,akh khair,azril,yusuf & Amir

dalam program kalini,aku ditugaskan untuk mendapatkan liputan dari media cetak,antara yang hadir-Sinar Harian-sepeerti di bawah :D




mari sama2..maintainkan keimanan..ketakwaan..dan semangat Palestin,serta tentera Hammas mesti sentiasa subur di sanubari...jgn ambik sifat semulajadi org melayu kebanyakannya-cepat sejuk-.Istiqamah,lebih baik dari seribu karamah!

-al-kandahlawi-
CITS




4 comments:

Al Qamariah said...

aku nampak hang kat stadium hari tu. dari jauh dah macam kenal je..

Adam said...

Merajuk dengan Aizam pasal event ni!!! Dia cakap nk call utk buat banner dkt ISMA melaka..tunggu punya tunggu dia tak call...apara..nak tlg tak payah la nak tunggu arahan ka..apa ka..bagi ja la orang nk tolong kan..ish2...

p/s : mana nak dapat bendera,poster ni?dkt melaka aizam ckp dh habis terus.

Anonymous said...

huhu...kesian encik adam.aizam tu memang la..mau luku sedas dua baru oke..haha.dah jd tokwan mmg cmtu..:P

tp banner suma tu..kena g cr kt pejabat isma pusat la..yg lain2 suma dh abis farai'd dah pun..

tkpa adam,next di MMU,14 hrbln 3..boleh pakai ala2 bridged al-qassam,sayap kanan hamas :D

-al-kandahlawi-

Anonymous said...

to kamz_moon :

aku tk perasan pun hang..aku jumpak edry ja.haha..kira dia ada,hang ada sekali la tu :P

-al-kandahlawi-