Friday

GMI VS Pro-GMI : Zalim atau menzalimi?


assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

moga tulisan kali ini,sekadar perkongsian & luahan pandangan dari seorang hamba Allah yang lemah ini..sebarang kesilapan,harap diteguri..

setelah beberapa kali tangguh nak post tajuk ni,akhirnya laporan berita pagi ni benar2 bagai deruan ombak menghempas jiwa utk saya berikan pandangan berkenaan hal ini..

tentunya bukan berniat untuk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak..tapi kebenaran perlu diterjemahkan dengan tindakan yang benar..itu yg pasti!

tentunya bila melihat tajuk di atas,akan ada 3 jawapan.

yang pertama :Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) la betul,sebab GMI menentang kezaliman,iaitu Internal Security Act (ISA).

Jwpn kedua : Pro-GMI la betul,sebab ISA diperlukan di negara kita yg demokrasi nih. (menurut sebahagian orang),utk cegah org2 zalim di luar sana melakukan ancaman kepada negara.

Jwpn Ketiga : Ntahla,Gmi ke..pro ke..pewaris ke..lantak la..hangpa nak gaduh2 pi la.janji aku enjoy!

dan berkemungkinan akan ada jwpn2 yang lain lagi..

Tetapi,paper baru2 ni melaporkan,jabatan mufti yang mengeluarkan hukum demonstrasi jalanan yang akan dilaksanakan kedua-dua bentuk gerakan tersebut adalah melanggari syariat Allah-justeru jatuhnya Haram.saya tak berminat untuk menyampaikan semula apa yang da disampaikan dari jabatan mufti dan juga menteri agama kerajaan,pimpinan BN.

Apa yang saya ingin perbahaskan di sini,merupakan cetusan minda sendiri yang tertahan sebelum2 ni lagi.Sejak dari perhimpunan BERSIH,PPSMI,HINDRAF,dan bermacam2 lagi..samada yang bersifat himpunan raksasa,atau himpunan kecil2..




apa yang saya mintak semua pihak renungkan,dengan jiwa yang tidak menyebelahi mana-mana "blok2" pemikiran atau pihak,letakkan Al-Quran & Sunnah di depan,tinggalkan apa saja selainnya di belakang-CUba sekali lagi..duduk sejenak dan berfikir - adakah wajar demontrasi jalanan ini dilakukan dan adakah ianya benar-benar..diulangi :: benar-benar mematuhi syariat Allah?

Ada perbezaan di sini,untuk point yang saya cuba ketengahkan selepas ni - antara demonstrasi & demonstrasi jalanan.Berbeza.Demo,salah satu cara utk menyampaikan rasa tidak puas hati dan penentangan & etc,tempatnya?boleh jadi di kwsn lapang,atau di tempat2 tertentu.Demo jalanan?buat demo ikut jalanraya la.

Demonstrasi hukumnya harus.Dari sudut usul Fiqh,semua perkara di dunia ni,bermulanya dengan mubah/harus,selagi mana tiada dalil yang mengharamkan,atau selagi mana tiada dalil & keadaan yang dibenarkan syarak untuk mewajibkannya.tak perlu saya ulas utk bagaimana teknik istinbath hukum untuk dapat keputusan hukum sprti di atas.

jadi,demo itu harus,,maka hukum demonstrasi jalanan juga harus.maka,hukum asal untuk aktiviti GMI & Pro GMI esok adalah HARUS!.

Baik,kita lihat lebih dalam lagi.Ada atau tidak,dalil-dalil yang mewajibkan diadakan demonstrasi tersebut?kalau ikut dari pandangan kebanyakan pihak dari blog2 yg saya ikuti,especially dari pihak pembangkang,katanya hukum menentang kezaliman wajib.maka ISA adalah satu kezaliman,jadi wajib menentangnya.ok fine.

kalau tanya org BN,depa cakap ISA tak zalim,ISA ada perbicaraan,rujuk akta keselamatan dalam negeri.:kata mereka..tapi apa yang dilaksanakan dalam ISA,pandangan peribadi saya..memang zalim.

Jadi,ISA menzalimi orang,perlu ditentang.Tapi adakah hanya dengan demonstrasi Jalanan?adalah wajib pula hukumnya demo jalanan ini? ::ni persoalan saya::

Bermaksud,Demo dengan melalui jalan2,atau yang sewaktu dengannya,yang mengakibatkan kekacauan pada traffic.Adakah ini satu2nya jalan yang ada untuk menunjukkan penentangan?

Ingin saya jelaskan kepada marahaen sekalian..pendirian saya sendiri,seimbas lalu tentang ISA,dan apa yang dah dilakukan oleh pihak yang mengawalnya sebelum ini sememangnya ada unsur kezaliman.Kalau go through blog2 yang menyokong demo ini,banyak mengungkapkan kisah-kisah sedih kepada ahli keluarga mangsa tahanan ISA.Memang menyedihkan! memang mereka dizalimi! Mereka perlu dibela.

Persoalan,apakah kerana ISA zalim,perlu ditentang..maka demonstrasi jalanan dihalalkan?Saya teringin nak lihat mana2 fakta,dalil dan apa sahaja yang boleh bagi keyakinan,demo jalanan ini dihalalkan dalam Islam-dan mengikut syariat.Mungkin boleh mencambahkan kefahaman saya berkenaan isu-isu ni.

Jangan Taqlid Buta

Pandangan peribadi saya,saya menyokong sepenuhnya penentangan terhadap ISA,tapi kepada pihak yang menentangnya,sila sediakan alternatif bagi menentang ISA,kerana tujuan ISA asalnya ada kebaikan.Jangan menentang kosong dan mengkhinzir buta.Seperti apa yangtelah dilaporkan,dari kajian terhadap 100 pelajar UKM yang menentang ISA,semuanya tak pernah memeganag atau membca apatah lagi mengkaji akta2 berkaitan ISA.Jadi,kenapa menentangnya?sebab aad orang teraniaya...mengikut cakap2 pihak2 tertentu,ISA ini zalim.Sebagai seorang Muslim,tindakan kita janganlah taqlid buta..orang menentang,kita menentang,orang menyokong,kita menyokong.Sebab kita berada dalam kepompong gaya pemikiran sahabat2 seperjuangan,jadi kita terus menyokong dan menentang tanpa benar-benar memikirkan keselarasan dengan AL-Quran dan SUnnah.

Kepada yang menentang kerana dia memang benar-benar yaqin,dan dalam kefahamannya,mempunyai fakta-fakta berkenaan ISA itu benar-benar zalim,maka tafaddhol.Silakan untuk menentang,dan perlu menyokongnya untuk menentang.Sampaikan fakta-fakta tersebut dari segi "ilmiah"-ulasan berkenaan akta-akta di dalamnya.Bukan sekadar memaparkan kisah-kisah serta tragedi2 semata-mata .Dalam Islam,itu saja masih belum cukup kuat.

Penentang Kezaliman yang zalim

Apabila perhimpunan 1 Ogos nanti dilaksanakan,maka berduyun2lah manusia akan membanjiri jalan-jalan di kota raya.Sekarang,mari kita bincang dari sudut realiti,dan ilmiah-jauhkan emosi kepartian atau bersifat memihak.

Apa antara kesan yang boleh berlaku,akibat dari perhimpunan kedua-dua pihak terbabit?Mari kita list kan.

- Of course,menyebabkan Traffic Jem yang teruk,sbb dh guna "JALANRAYA"

- Kesan kepada Ekonomi - ekonomi boleh terganggu,impact dari segi performance businessman,pekerja swasta atau penjawat awam.Juga menyebabkan berlakunya "lost of trust",dan kurang yakin para pelabur untuk melabur di Malaysia jika keadaan ini diteruskan,Umum dunia luar akan melihat Malaysia ini sebagai apa?adakah mereka akan mengatakan..wahh..Malaysia,demokratik sungguh la...ade?atau sebaliknya?Seminit pada seorang businessman adalah sangat bernilai.Terlambat seminit,boleh menyebabkan kelancaran business terganggu,hilang keyakinan dari client dan banyak perkara akan tertangguh.

- Kesan kepada "MASA".saya cukup tak puas hati tentang bab ni.Bila buat demo jalan...kelancaran traffic sprt list di atas pasti terganggu.ada beberapa orang di pihak tertentu,menyatakan,ini adalah himpunan aman.Polis yang menyebabkan kacau bilau.Polis yang sembur gas sana sini.

Sahabat2..jangan asyik nak menuding jari,dah terang-terang menggunakan jalanraya sebagai tempat berdemo,polis tk mai kacau pun memang menganggu traffic..pengalaman terperangkap dalam jem masa praktikal thn lepas di damansara,sebabnya ada sebijik bas buruk rosak atas jambatan .memang sangat mengazabkan.apatah lagi ketika itu tengah kejar masa,nak submit itu ini kpd client,client pulak kol2 marah2 kenapa lambat,dia ada meeting lain dan appointment seterusnya,masa dan schedule nya terganggu.lepastu senior pulak suwuh cepat dapatkan reply.Ni saya sendiri,bagaimana nasib orang di luar sana?tak kira minyak yang habis banyak atas jalan saja,membazir.

bukankah Allah telah bersumpah demi Masa?mengapa kita tidak menghormati masa?kalau kita banyak masa lapang..kenapa tidak cuba memahami dan menghormati masa orang lain?Cuba bayangkan..ada ambulan yang sedang membawa seorang lain yang tengah sakit,dan amat memerlukan rawatan segera,terlambat seminit boleh menyebabkan kehilangan nyawa.bayangkan orang itu adalah ahli keluarga kamu,ayah,atau mak,atau adik beradik kamu.Disebabkan demo jalanan,traffic jem luar biasa (masa biasa pun dah jem,apatah lg kalau demo2 cmtuh),ambulan tersangkut sama.akhirnya mati dalam perjalanan.apa perasaan anda?ya..dia syahid,sebab sangkut dalam jem yang dsebabkan oleh "menentang kezaliman(ISA)".Kamu akan berkata begitu?

bagaimana pulak bisness man,yang terpaksa menghadiri appointment yang melibatkan wakil dari luar negara,tersangkut sebab Jem?dan kebetulan tarikhnya 1 august?sedangkan schedule dah disusun,atau ada beberapa meeting sebelum itu menyebabkan tak dapat lari dari jem.bagaimana?cmne pulak dengan seorang penjawat swasta,terlambat sampai ke destinasi yang ia mesti pergi utk jumpa client dan sebagainya,tergangu,terlambat,menyebabkan lost client-boleh effect kpd performance kerjanya.bonusnya,duit untuk isi periuk nasik rumahnya.kesian tak? ( kalo swasta,sabtu pun ada kena keje-saya mengalaminya).


-kelancaran perjalanan bas & pengangkutan awam yang lain,akibat jem makin terganggu.Kesannya kepada oang awam.Orang awam lain menjadi mangsa,akibat tindakan sesetengah pihak kepada pihak yang lain.

dan berbagai2 lagi kesan buruk yang konfem akan berlaku apabila adanya demo jalanan ni.Bukan "mungkin2" lg.



Menyusahkan orang ramai!



Jadi mari kita bandingkan.

Apa kebaikan demo jalanan menentang ISA :

- menekan pihak kerajaan mansuhkan ISA.(k'jaan dlm proses mengkaji balik).
- membela keluarga2 mangsa yang masih di tahan,dan bebaskan mereka.: memberi tekanan kepada kerajaan
- Menunjukkan rasa tak puas hati rakyat
-Tutup kem tahanan kamunting.
-bagi orang sedar dan ambik perhatian tentang kezaliman ISA.

Ni point yang saya dapat la sikit sebanyak.Ada jugak satu blog pro gmi,yang mengklasifikasikan turunnya beramai2 rakyat sertai demo seolah2 "fatwa" dari rakyat tntg ISA.makin parah bila fatwa diberi oleh orang ramai..pelik.tkmo ulas bab ni.

Apabila kita mengatakan ISA zalim,jadi antara alasan2 yg diberi adalah kepada mangsa2 tahanan.Tetapi,tk semua tahanan yang ditahan itu baik2..ada jugak yang mmg betul2 perlu ditahan seperti puak al-maunah dlu tuh..jdi pokok pangkalnya,methodologinya.


jadi kita lihat di atas,penentang ISA kezaliman,iaitu GMI menganjurkan perhimpunan besar-besaran bagi membantah dan memansuhkannya.Reflect dari itu,ada pulak team lain,yang Pro-GMI,buat jugak perhimpunan untuk menyokong.saya tknak sentuh bab pro-GMI,saya nak ulas yang memulakan rncangan berdemo di jalan ini,iaitu GMI.

GMI yang didominasi oleh pihak2 tertentu,berusaha untuk menegakkan kebenaran,kata mereka lagi,kezaliman mesti ditegah dengan tangan.Ada juga dari kalangan mereka sendiri berfatwa,ini adalah salah satu jalan perjuangan,maka kalau sapa yang taknak ikut serta,tunggulah saat kemenangan mereka.

Senyum :)

bebicara isu ZALIM :zalim ni apa?itulah meletakkan sesuatu tak kena pada tempatnya.ini definisi mudah,atau,melakukan sesuatu menurut hawa' dan melanggari syariat serta batasan yang ditetapkan ALlah.


Persoalan yang ingin saya lontarkan :

Cuba lihat kesan dan akibat apabila para penentang ISA ini apabila menggunakan jalanraya sebagai kaedah untuk menegakkan kebenaran.

Mereka mahu menentang kezaliman (ISA),tetapi dalam masa yang sama menyalurkan kaedah penentangan kezaliman dengan menganggu hak pengguna jalanraya, juga dengan melakukan kezaliman.jadilah penentang kezaliman yang zalim.

jadi apa beza antara mereka? 2 X 5 saja.

Niat dan matlamat sama sekali tidak menghalalkan cara dalam Islam.

Pada zaman Saidina Umar sebagai khalifah Al-Rasyidin yang ke 2,berlaku kesah di satu kawasan jajahan Islam,wazir kwsn tersebut ingin mendirikan Masjid di atas tanah seorang yang bukan Islam.Wazir di kawasn tersebut menyediakan tanah lain sebagai ganti kepada tuan tanah,tetapi tuan tanah tersebut tidak mahu menerima tanah lain,dan tidak memberi keizinan.tetapi apabila pembinaan diteruskan,sampai lah kejadian ini kepada pengetahuan Saidina Umar.Apa tindakan S.Umar?serta merta surat dihantar kepada wazir tersebut,mengecam dikembalikan hak tanah kepada tuan tanah,walaupun tujuan wazir itu baik,tanah lain diberi ganti,dan even tuan tanah itu musyrik,hak tetap hak.Saidina Umar memberi amaran kepada wazir tersebut,dan terus masjid yang dalam pembinaan dirobohkan,dan tanah itu diberi balik kepada empunyanya.

kenapa zaman sekarang pejuang2 yang bertemakan islam dan kasih sayang ini,tidak mahu mencontohi sifat Saidina Umar al-faruq ini?

matlamat yang baik,jika melalui cara yang zalim,tak kira kepada siapa,tetap dikira zalim.

cuba bandingkan dengan perhimpunan GMI,matlamatnya baik,mahu pembelaan.Dalam masa yang sama,menzalimi hak pengguna jalan raya,menzalimi hak "masa" berharga yang dipunyai setiap pengguna jalan raya,dan jugak mudharat2 lain yang ditimbulkan akibat dari demo2 seperti itu.adilkah ini?bayangkan Saidina Umar hidup di zaman ini,berlaku demo,dan ada antara rakyat yang merasa terganggu dengan masalah yang timbul akibat dari demo2 seperti itu mengadu kepada Saidina Umar.Apa yang akan dilakukan Saidina Umar?Jawab sendiri dengan aqal fikiran yang waras.

Cuba lihat bagaimana Rasulullah sangat menjaga hak jalan?hak2 laluan orang ramai?Lupakah kita kepada hadis Rasulullah tentang menjaga hak jalan?hak org ramai?Rasulullah memberi peringatan kepada para sahabat supaya tidak menganggu para pengguna jalan.Even,selemah-lemah IMAN,dari cabang2 Iman..ialah membuang duri/halangan di jalanan.jadi kalau bukan setakat kita buang duri,malah menyusahkan pengguna jalanan,apa statusnya?Jangan sekali2 menghalalkan perbuatan zalim,kerana untuk menentang kezaliman.Dalam Islam tiada tempat untuk berlaku hal seperti itu,dan jangan sekali2 merosakkan nama baik Islam,agama yang penuh dengan kasih sayang ini dengan tindakan yang boleh mencemarkan Islam itu sendiri.

"Al Islam,ma'jubun bilmuslimin "

"Islam itu terhijab/terdinding dengan orang2 Islam sendiri"-->maka fikir2kan lah..

Bagi dalil2 aqli mahupun naqli,bahawa membuat zalim untuk menentang kezaliman adalah dibenarkan di sisi Islam.Silakan...saya teringin sangat kalau ada sapa2 tahu dengan fakta yang ilmiah,boleh tlg sampaikan kepada saya..saya juga insan lemah yang tak mampu untuk mencapai tahap master dalam syariah ataupun qawaidul fiqhiyyah ini.

Masih taknak percaya?apa yang saya karang ni sia-sia dan kurang menepati kehendak kamu?Mari lihat amaran Rasulullah,kata2 Rasul yang mulia dan mempunyai Nur,moga dapat membuka hati2 kamu..

Di dalam Bab 13,Kitabul Mazholim Shahih Bukhari

Hadis ke 1126 berbunyi :

Diriwayatkan dari Abu Sa'id Al-Khudri r.a : Nabi (SAW) pernah bersabda,"hati-hati! JANGAN duduk di jalanan" Orang-orang berkata " tidak ada jalan lain.Itulah tempat kami duduk dan berbincang-bincang" Nabi (SAW) bersabda " Jika kalian duduk di situ,berikanlah hak-hak jalan" Mereka bertanya "Apakah hak-hak jalan itu?" Nabi (SAW) bersabda : "Merendahkan pandanganmu,TIDAK menyerang orang lain,membalas salam,memerintahkan al-ma'aruf,dan melarang al-munkar"

Kenapa Rasulullah menegaskan tentang hak2 jalan?dan melarang duduk2 di jalanan?(atau realiti sekarang..kacau jalan )..dan kalau dah takdak tempat lain..diulangi : kalau dah takdak tempat lain nak demo..boleh jaga tak hak-hak jalan?wahai pimpinan2 di atas sana..kamu sanggup menjawab dan menanggung beban yang akan diberikan kepadamu,akibat dari orang2 yang tidak menjaga hak ni?zalim namanya kan?kalau tak..masakan ianya diletakkan di bawah kitabul mazholim?sapa2 bole tlg jwb tk?

Ada jugak alasan2 yang diberi oleh para pro demo gmi ni,untuk menghalalkannya :

alasan 1 : - kami menyediakan petugas2 untuk mengawal himpunan berlaku dengan aman

Berdasarkan pemerhatian saya,setiap kali himpunan mesti akan berlaku mudharat,samada kepada yang menyertai himpunan,atau orang awam yang takdak kena mengena,dan tidak bersalah.Bila dah ramai2..kononnya target akn dtg ni akan cecah 120 ribu orang..berapa ramai sangat petugas2 yang menganjurkan tu?boleh nak kontrol semua?memang mimpi la.Boleh nak kontrol supaya takdak sorang pun dizalimi?traffic semuanya dengan baik?(biasa alasan akan diberi,polis tk bg kerjasama).tapi memang tak sesuai di jalanan,bagi la kerjasama cmne pun.Dah nama jalan,di KL pulak tu.aiyaa...paham2 sendiri la.Kumpul la kat pahang ke..tanah luas,buat demo.ha..cari kwsn gunung ke..boleh exercise,yang tak kacau orang.buat demo kt padang golf mana2 ke.

alasan 2 : - Perhimpunan kami perhimpunan aman.Polis dan FRU yang menyusahkan,buat kacau bilau.

Boleh tak ambil iktibar,apa yang berlaku masa himpunan mansuhkan PPSMI.Polis bg kebenaran,kumpul hanya sampai di Masjid Negara,dan polis akan escort beberapa figura untuk menyampaikan memorandum tersebut.Tapi bila ramai2...out of control!suma bergerak nak ke Istana Negara.apa lagi..as expected,FRU pun tembak menembak la.Begitu jugak kes2 lain..dah tau memang sure kena sembur punya,nak buat jugak.Dah kena sembur,janganla tuding jari pulak.pastu pakat duk rasa,inilah perjuangan..jihad..

"maka apakah kamu tidak mencampakkan diri kamu dalam kezaliman?"

alasan 3 :- Ini lah perjuangan kami.Membela org yang dizalimi.Kamu tu buat apa?

ha..ni soalan femes.jgn ingat kalo orang lain tak pi buat demo sana sni,tak huru hara sana sni,orang lain tak buat apa.fahami benar2,perjuangan sebenar-bukan sekadar bersifat juz'iyyah.Ia lebih kepada penghasilan jangka masa panjang.Siapa kita untuk judge kita lebih hebat juangnya dari orang lain?mana tahu seorang businessman satu syarikat yang sibuk dengan business,mempunyai niat memperjuangkan Ekonomi islam,bagi membantu Islam kembali ke tempat asalnya- Al-Islamu ya'lu wala yu'la 'alaih. Mana tahu seorang pekerja bandaran biasa,nampak mcm tak buat apa2,tp siapa tahu? mungkin dia adalah bapak yang soleh,yang berusaha berjuang melalui cara mendidik anak2 dan keluarga untuk menjadi pemimpin yang benar2 faham perjuangan Rasulullah.Dia juga berjuang sekadar kemampuan.yang penting,mereka tidak menzalimi sesiapa dalam langkah2 meneruskan perjuangan Rasulullah.

alasan 4 :- Kita dah takdak cara lain dah,demo jek cara menekan pimpinan paling berkesan.

Siapa kata takdak cara lain?Pernah pikir cara lain tak?atau malas berpikir,nak cara mudah.ke rasa2 demo je paling mudah mendapat publisiti orang ramai dan masuk paper,ramai2 datang..maka sokongannya nampak hebat.gerun.kami boleh gather ramai orang.Himpun2...lepastu habis..himpun2..lepastu habis..tiada pengisian jiwa..tiada peningkatan amalan..

"Umat akhir zaman umpama buih2 di lautan"....ramai2.ramai2...sekali ombak..habis..


alasan2 itu bagi saya sendiri,memang tak bley pakai punya.Carilah cara lain kalo nak menentang ISA pun..tolongla pls.jangan bagi jem jalan,n susahkan org lain.

Bagilah seribu satu alasan,seribu satu kaedah yang kamu rasa boleh menghalalkannya,tapi jika ada mereka yang tertindas akibat perbuatan kamu,maka rasalah azabnya.

Cakap saja tarak guna kan?Meh kita tengok dalil2 dari Al-Quran dan hadis,serta amaran2 kepada para penzalim.Ini ditujukan kepada yang melaksanakan ISA dengan zalim,atau yang menentangnya dengan membawa kesusahan kpd org lain,jugak yang menyokong,tapi menzalimi orang lain,dan sesiapa saja yang menzalimi diri sendiri.

AMARAN 1

Firman Allah :

Ingatlah!,Laknat Allah menimpa orang-orang yang zalim (QS Hud[11] : 18)

AMARAN 2

Hadis Rasulullah berbunyi :

Diriwayatkan dari Abu said al-Khudri : Rasulullah (saw) pernah bersabda : Ketika orang-orang beriman menyeberangi neraka dengan selamat,mereka akan diberhentikan di bagian jambatan yang melengkung antara neraka dan syurga.lalu mereka akan saling melakukan pembalasan terhadap ketidakadilan yang mereka lakukan di dunia,sehingga setelah disucikan dari semua dosa mereka,barulah diperbolehkan masuk ke dalam Syurga.demi yang mengenggam jiwa Muhammad,para penghuni Syurga akan mengenal tempat tinggalnya di syurga lebih baik daripada tempat tinggalnya di dunia " [ 3:620-S.A)

Amaran 3 :

Diriwayatkan dari Ibn Umar r.a: Nabi (saw) pernah bersabda ,"Penindasan ( alzhulm) akan menjadi kegelapan (zhulumat) pada hari kiamat" [3:627-S.A]

Amaran 4 :

hadis 1115 : Diriwayatkan dari Abdullah bin 'Umar r.r : rasulullah (saw) pernah bersabda," Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim lainnya,tidak menindasnya,dan tidak menyerahkannya (ke tgn penindas).Siapa pun yang mencukup keperluan saudaranya (sesama Muslim),Allah akan mencukupkan keperluannya,siapa pun yang membantu kesulitan seorang Muslim,Allah akan membantu kesulitannya pada hari kiamat,dan siapa yang menutupi AIB seorang Muslim,Allah akan menutupi Aibnya pada hari kiamat" [3:622-S.A]



Niat & keIkhlasan

selain dari perkara2 di atas...saya sedikit sebanyak sangsi terhadap mereka2 yang suka menyertai demo2 ini...bukan su'uzzon,tapi apabila perilaku yang ditonjolkan,action yang ditunjukkan menggambarkan niat di dlm jiwa.

dari pemerhatian saya..ada beberapa perkara yang saya rasa tak kena dengan niat.Niat nak menegakkan kebenaran,dengan IKHLAS.

tapi..bila tengok blog2 dan respon2 orang yang rajin gi demo sana sni ni...tengok ckp2 org2 yang pro GMi..ada jugak sebahagian seolah2 mcm lari dari matlamat pulak.

Beberapa tindakan2 songsang yang bnyk dilakukan pendokong2 demo termasuk lah GMi yang akan dilaksanakan esok.ini semua adalah sumber yg benar:

1 - ada yang cabar mencabar,kalau berani joinla himpunan GMI.- kalau berani?join utk tunjuk berani ke?

2 - ada jugak yang siap mengatakan,wah,perhimpunan ni boleh masuk Malaysia book of records.Perhimpunan ramai. - publisiti utk ape nih?

3 - banyak juga mahasiswa..mahasiswi pun tak ketinggalan sama,yang nak join demo2,kononnya inilah contoh kebebasan mahasiswa dan suara2 mahasiswa sebagai anak muda pemangkin negara,yang dituntut.mahasiswa perlu terlibat dalam isu2 seperti ini.Bila mahasiswi ni kena sembur,kena tolak dengan FRU,mula lah ramai yang ckp.,komplen,ramai jugak yang terharu.ha...tgk..muslimah dizalimi...saya nak tanya la ni..jangan meletakkan diri kamu di tempat yang boleh membawa mudharat..[biasanya ada org akan reply,ha,abih tu tk tgk ke Muslimah zaman Rasulullah].

benar,muslimah ketika perang zmn rasulullah,apa role mereka?menjaga di bahagian belakang,ataupun tugas-tugas khas utk menjalankan misi dakwah Rasulullah.Membantu dan sebagai supporter utama,dan juga menjaga kota2 yang ditinggalkan prajurit Islam ketika mereka keluar berjihad.sof muslimah dalam solat berjemaah,afdholnya di mana?.jangan samakan 100% dengan isu "demo" & perang menentang musyrikin.sangatlah tak sesuai muslimah2 pun turut serta dan berlari2 bila kena sembur dek FRU.Peranan mereka perlu,tapi janganlah samakan peranan mereka dengan peranan kaum adam.fikir2kan dengan waras,sejauh mana keperluan kamu di demo yg diadakan d jalan2raya nih.

4 - tak kurang jugak,ini saya dgr dr mulut para peserta demo2..mereka ckp,seronok join demo2 ni..ha..bile cerita..fuh!aku dulu join demo..gini gini..gitu gitu woo..tgk kayu terbang..FRu gini gini..and etc.

kesah benar,baru sebentar tadi,ada org smpaikan,sekian2 nak join demo,tujuan?seronok2..tgk ramai2 orang..tapi inilah REALITI nya..boleh p buat survey tgk.

- takde pulak rasa keinsafan ke ape ke.hurm..ape niat sebenar nih..rosak2..


5- Akhlaq ketika berdemo.tak kurang juga yang berkata2 kesat...sebelum demo..semasa demo..serta selepas demo...

Ini bab paling serius..

Semasa demo tu jgn ckpla..sebahagian ada bertakbir..ada jugak yang maki hamun pihak2 yg lain..

tp sebelum demo pun banyak~~~

antara yang paling panas..adalah kenyataan mufti harussani,tentang hukum demo jalanan GMI ini..dan jugak kenyataan majlis mufti..

maka apabila ada saja pandangan dari Ulama' yang tidak memihak kepada pihak tertentu,maka ramailah penyokong2 pihak tertentu itu bangun,kononnya menegakkan keadilan.Dengan cara bagaimana?dengan cara yang paling dilarang Rasulullah..mengeji,memfitnah,dan mencaci maki..tapi dalam masa yang sama,bertakbir sana sini,berkata2 soal membawa imej Islam,perihal menentang kezaliman dan sebagainya..2 benda yang kontra,dilakukan dalam satu masa.

orang ckp,what the~ laarr..

Firman Allah :

wahai orang2 yang beriman,masuklah kamu ke dalam islam keseluruhannya,dan jangan kamu turuti langkah2 syaitan(Albaqarah2:208)

kenapa Islam dlm bab perjuangan,lain pulak dalam bab akhlaq?


saya paparkan d sni antara fitnah,makian yang dilemparkan oleh penyokong2 pihak terbabit kepada ulama'2 yang pandangan mereka tak menyebelahi pihak terbabit :

Cacian 1 - Dalam satu blog penyokong terbabit,tertulis kalimah ini(alamat dirahsiakan) :

"Kalau ada ulama yang boleh dikategorikan sebagai pelacur, namanya ialah Harussani Zakaria. Beliau adalah "pelacur" kelas atas untuk UMNO.
"

hairan..dalam masa yang sama,di blog yg sama ada tertera kata2 indah ala2 pejuang islam sejati:

YA ALLAH ENGKAU HANCURKANLAH MEREKA YANG MEMBUAT FITNAH KERANA PERBUATANNYA INI BOLEH MEMUDARATKAN UGAMA MU DAN NEGARA INI DAN ENGKAU SELAMATKANLAH HAMBAMU YANG BENAR DARI MENJADI MANGSA FITNAH" (copy paste sebijik2 nih)

makna kata..dia doa' utk dirinya sendiri dihancurkan..apa hukum mencaci ulama' sebegitu rupa?jwb sendiri.

Cacian 2 : "tok mufti dh jd alat umno..gaji besor..nek kete besor..tanah lagi..melancong lagi..dh terhutang budi..pastu tok mufti sebuk duk melayu melayu..lebih jd mufti melayu..bukan nk perjuang Islam pun..bior ler dia jwb di akhirat esok..bukan senang wooi..berapa juta rakyat perak..tanggung je ler nnt"

Cacian 3 : mufti taik kucing...kepala setan ada la

Cacian 4 : Harusani, Mufti Melayu.... Sepatutnya digelar PENDITA HARUSANI.
Dia tak percaya adanya akhiratpun. Dia jugak penyebar sms palsu, hebohkan Azhar Mansor kristiankan orang melayu di sebuah gereja di Ipoh. Bila polis isiasat sms berpunca dari dia. Itu sebab dia ikut cakap Umno, teloq dah kena pegang beb.

cacian 5 : mufti berjiwa amno..sudah selesa ada pencen..santai..tiap2 tahun p mekah..bagi free tiket ikut group umrah haji ni aku pun tak mau la..mufti jom heboh hiburan melampau jantan betina macam itik..corner sikit suairasa tv 9..gadis melayu..ewah ewah..tu la standard mufti malaysia banyak ketawa dari menanggis..


Ni baru sebahagian..banyaaak lagi...semua di atas di copy paste tanpa edit.

jadi inilah antara penyokong2 kebenaran,dan penentang "kezaliman"..fitnah2 sebegini..dicampur adukkan dengan semangat jihad..memang aneh.menunjukkan perkara basic,akhlaq banyak masih tak selesai.mahu menyelesaikan isu negara yang lebih besar?tepuk dada tanya iman..

maka antara bakal2 peserta himpunan juga, ramai juga sebegini,even ada juga yang benar2 bagus..

Dan sifat ini mendarah daging,menjadi habit bagi pihak2 tertentu,kadang2 agak aneh rasanya.ke mana perjuangan yang nak dibawa sebenarnya?

Amaran Rasulullah amat berat dalam hal ni,mari kita sama2 menyelusurinya...

RASULULLAH SAW bersabda : "Orang mukmin sejati itu bukan pencela, bukan pengutuk, bukan jahat dan bukan pula cabul (suka berkata yang tidak sopan) " (HR.Muslim)


Rasulullah SAW menegaskan : "Sesungguhnya aku tidak diutus untuk menjadi seorang pencela/pelaknat, tetapi sesungguhnya aku diutus sebagai rahmat" (Tafsir Ibnu Katsir).

Rasulullah SAW pernah bersabda : "La'ana mu'mina ka qat-lihi,
Mafhum : mengutuk orang mukmin sama dengan membunuhnya"

Ibnu Umar RA berkata : "Manusia yang paling dibenci oleh Allah SWT adalah orang
yang suka memaki dan mengutuk". Sebagian ulama juga bertutur : "Mengutuk orang
mukmin sama dengan membunuhnya".

Abu Darda RA.meriwayatkan, bahwa Rasulullah SAW. bersabda : "Sesungguhnya orang
yang suka mengutuk itu tidak mempunyai penolong dan tidak dapat menjadi saksi
di hari kiamat nanti".

Abu Daud RA.meriwayatkan dari Abi Darda RA, bahwa Rasulullah SAW. bersabda :

"Bila seorang hamba mengutuk sesuatu, maka kutukan itu naik ke langit tapi pintu langit tertutup. Lalu ia turun ke bumi tapi pintu bumi pun tertutup. Kemudian kutukan itu pun bergerak ke kanan dan ke kiri. Saat ia tidak menemukan jalan keluar atau jalan masuk maka kutukan itu kembali kepada orang yang dikutuk jika memang ia pantas untuk dikutuk. Jika tidak maka kutukan itu kembali ketuannya (orang yang mengucapkannya)" ( HR.Bukhari dan Ibnu Hajar ).

Jadi kepada sahabat sahabiah di luar sana..

Saya yakin,tulisan kalini pasti akan "memanaskan" sesetengah pihak,tapi apa yang dicoret di sini adalah selepas pemerhatian beberapa lama,dan juga sbgai peringatan kpd diri saya sendiri..segalanya saya sertakan apa yang terkandung dalam al-quran dan sunnah..

sekali lagi ingin saya tegaskan di sini,isu yang saya sentuh ini bukan menyentuh isu ISA,serta mangsa2..keluarga2 yang menerima kesan dari tahanan dan sebagainya..memang amat menyentuh hati.tapi dalam kita melangkah,berjuang,menegakkan keadilan,bagaimanakah qaedah kita?bagaimana akhlaq kita?sepatutnya apa yang dilakukan dapat mendekatkan diri kepada Allah,menimbulkan keinsafan dan menyemarakkan semangat Jihad.tetapi,jika qaedah2 di atas tidak diperbaiki,diteruskan dan tidak diambil perhatian oleh pimpinan2 di atas sana,bukankah ianya menyebabkan lebih jauh dari pertolongan Allah..silap2 mendapat kemurkaan Allah.

Mungkin akn ada yang berkata : cmne pulak dgn org yg bersubahat dengan ISA?itu ulasan lain.fahami fokus saya untuk entry ini.

satu lagi perkara yang perlu difikirkan dengan kritis...TENTANG STATUS BER "DEMO" ITU SENDIRI..wahai orang2 yang berIman..

sentiasalah menjenguk arahan Allah:

Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanah kepada yang berhak menerimanya dan apabila kamu berhukum dalam kalangan manusia maka hendaklah kamu berhukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha mendengar lagi Maha melihat. (Surah al-Nisa: 58)

Maka satu renungan kepada semua..

Ingatlah,apabila satu kaum itu mengingkari Allah,maka Allah akan bangunkan pemimpin2 yang zalim dari kalangan mereka..


PERHATIKAN BENAR2 HADIS INI..


HADITH yang di maksudkan ialah Nabi bersabda yang bermaksud :

Akan muncul nanti tiga perkara (buruk) sebagai tanda dunia hampir kiamat. 1) Tempat makmur (masjid) telah lengang dan tempat lengang (pasar dan tempat hiburan) telah makmur (di kunjungi ramai). 2) Orang berjuang dan berjihad secara tunjuk perasaan (demonstrasi). 3) Seorang menggesel amanah saperti unta menggesel badannya di pokok kayu. (Riwayat At Tabrani dalam Al Kabir).

aLLAAMAH MUFTI BRUNEI ada menyebut dalam himpunan fatwanya bilangan 30 halaman 164 berkata:

“Salah satu perkara yang timbul sekarang ini di kalangan orang Islam ialah mereka mengikut cara Eropah atau cara orang Barat ia itu mereka berarak di jalanan dengan meninggikan suara dan menjerit menzahirkan tuntutan mereka, dengan beriktiqad bahawa cara itu adalah jihad.Sedangkan Nabi S.A.W telah mengkhabarkan bahawa perbuatan berjuang cara berarak di jalanan dan memekik itu sebagai mengikut cara orang jahiliah yang bukan Islam.”


Sabda RasulullahSesungguh nya Allah benci kepada orang yang keji dan membuat perkara yang keji dan menjerit jerit di jalanan.” (Riwayat Ibnu Abi Dunya dari Jabir)


fikir2kanlah..teruskan berusaha untuk membaiki diri,dan mengajak mereka2 yang lain d luar sana..

Segala yang baik benar,dari Allah..dan kelemahan dari diri ini..moga mendapat manfaat InsyaAllah..

sebelum mengakhiri,saya memohon jutaan maaf jika ada mengguris mana2 pihak atau tak sengaja tersentuh mana2 individu..

pandangan di sini adalah pandangan peribadi saya sendiri,jika tidak setuju,kemukakanlah Hujjah yang berasas,maka kita sama2 mendapat manfaat dan berada dalam golongan yang diredhai Allah...

Marilah kita muhasabah kembali,banyakkan istighfar dan kembalilah kepada Allah dalam apa jua perkara yang hendak dilakukan..



p/s : Entry ini adalah yang terakhir di rumah teratak an-nushrah,dan selepas ini akan bermastautin di Shah Alam InsyaAllah..







"Fastabiqul Khairat"

"berlumba2lah kamu dalam membuat kebaikan!"




Coretan Hati..


al-kandahlawi
Teratak An-Nushrah
www.pembinamelaka.com
www.iumelaka.com


16 comments:

khaulah said...

salam..
sedeyh bila tuduhan dn fitnah di tujukan kepada Dato' Harunsani tu.. sapa kah kita yang cetek ilmu ni nak menghukum....

setuju dgn pandangan akh..
mungkin sbb ana pun mmng x suka dn x pernah teringin nak join perhimpunan-perhimpunan... (mungkin sbb parents x izinkan... huhu.. alhamdulillah.. ada hikmah atas larangan tu (= )

mmng ISA tu bagus.. bg pendapat ana.. lai bagus jka di kaji semula.. dr dimansuhkan.. :)



p/s:- sedeyh je ayat dia... entry terakhir di teratak...


selamat meneruskan perjuangan di alam baru... (=
semoga sentiasa di bawah rahmat Allah :)


wassalam

khaulah said...

erk. ada yg salah ke dgn komen ana? huhu...

rsnya x de ckp apa sgt je huu~

hamdan al-kandahlawi said...

tak2..ada la hamba Allah mana ntah..komen2 melulu kt chatbox tu..dah kena ban dah.pastu sorok identiti..pengecut betul!

khaulah said...

oh yeke.. pheww~...
=D

Hembusan Amal4u said...

Salaam,
Mereka berdemo konon nya berAmar makruf nahi mungkar terhadap pemerintah, model nya sama amar makruf menurut Khawarij, iaitu keluar dari pemerintahan kemudian memberontak, memperingatkan kesalahan pemerintahan di atas mimbar-mimbar, forum-forum awam dan demonstrasi-demonstrasi yang semua ini mengakibatkan timbulnya fitnah. Masalah pun bukan semakin reda, bahkan tambah menyala-nyala. Fakta sejarah telah membuktikan hal ini. Amar makruf nahi mungkar ala Sabaiyah dan Khawarij ini mengakibatkan terbunuhnya Khalifah Uthman bin ‘Affan radiyallahu ‘anhu. Peperangan sesama kaum muslimin dan terbukanya pintu fitnah berterusan dari zaman Khalifah Uthman sampai kezaman kekhalifahan Ali bin Abi Talib radiyallahu ‘anhu. (Lihat: Tahqiq Mawaqif ash-Syahabati fil Fitnati min Riwayat al-Imam ath-Thabari wal Muhaddisin juz 2 hal 342)

Rujukan:http://bahaya-syirik.blogspot.com/2007/07/isu-13-hukum-perbuatan-demonstrasi.html

*my love haqiqi* said...

Assalamualaikum...

Yup ada benarnya ya akhi...

Allah hu akhbar..

ada rahsia yang tersendiri,,,

:)

Faiz Faiza said...

syukran hamdan ats pkongsian bernas ni...slain isu2 yg awk timbuln, akak jgk mlihat isu demo ni pd aspek ksihatan (yela...dh nama studt bio ni kan) mzalimi dri sdri rasanya msuk dlm kelompok yg ramai dlm keadaan h1n1 mkn serius ni. yet, kita bdoa..pbuatan bkumpul itu sdri mnyanggah doa kita.
mtk izin, akak nk forward isi blog awk ni..itupn kalau bkenan dhati hamdan la.nk akak mklumkan address awk atau just state drpd hamba ALLAH?

norain shari said...

salam..

ade cadangan lain ke?

p/s: dlm semua entry, khaulah ni setuju je sume. da pakat2 eyh???? haha =))

danialarief said...

My point of view.

agree 100 percent ttg isu taqlid buta.People should be exposed and teached about the ISA issue.Bagi faham dan faham sedalam-dalamnya fakta sebenar.Dah faham apa tujuan,nak pergi demo,demo la.After all,we live in the so called democracy country right?

Niat is one thing.Most of the people i know there during the demo,betul kata abg hamdan..tak seiring dengan perilaku.Kadang-kadang terkeluar kata-kata tidak manis oleh demonstrator tertentu.

Akhir sekali,for me,
semuanya kembali kepada niat.

hamdan al-kandahlawi said...

to kak faiz:

sila2kan..terpulang nak mention ke tidak..tk kesah..

hamdan al-kandahlawi said...

to norain sha'ari :

tkde pakatan.lillah.

cadangan?cdgn lain utk isu ni?betulkan kembali generasi Muslim,membina individu mUslim yg memahami Islam sbenar2nya.kaedah ni lambat dan tk popular,tp inilah yg ditunjukkan Rasulullah.

tiada jalan singkat mengatasi kezaliman apatah lg dtgnya dari Muslim sendiri.

Anonymous said...

oh.. ada jugak terkeluar nama ana.. em. lillahi tiada pakatan. apa yang ana setuju kebetulan sama. dan ada jugak yang ana kurang setuju... x perlulah ana mention di blog ni setiap satu2 entry mana yang setuju mana yang ana tak satuju.. itu pendapat masing2...

harap maklum..

HambaAllah Yang Memakmurkan said...

salam,

nk tanya je, ada tak sesiapa commenter atau mungkin penulis blog pernah bertemu dengan mangsa ISA / isteri tahanan ISA / keluarga tahanan ISA?

i just want to know how have u guys been exposed to this issue

Wassalam

Anonymous said...

salam...

Salam ziarah...Post yang menarik..:)..

yup.setuju dgn apa yang dikatakan...Saya pun Kurang bersetuju juga dengan demontrasi sabtu lalu...


..Wanie..

ikhwan nazri said...

demo jalanan ni susah susah betul. demo kat stadium cukup. tp kalau tak mampu demo sudah.. biar undi menentukan hehe. apappun kupasan menarik

undi kejap je kot :p

Nurul 'Ain said...

berfikiran jgn jumud..
terbuka jgn hanyut..
ajib ma ya'ti..
sepatuttnya x yah ckp klu x reti..