Tuesday

adakah benar Rasulullah buta huruf?

Salam sejahtera..

sedikit perkongsian tentang isu Rasulullah yg mulia ini seorang yang tk tahu membaca dan lain2..moga2 dengan penjelasan berikut,pemahaman kita yang silap ini dapat diperbetulkan..

DARI kecil, iaitu sejak kita mula mengenal membaca dan menulis telah sering ditekan mengenai sebuah 'ajaran' bahawa junjungan besar Nabi Muhammad SAW seorang yang buta huruf!

Malah kita sanggup mempertahankan ajaran itu apabila ada pihak cuba mengatakan yang sebaliknya, mustahil Nabi Muhammad seorang yang buta huruf!

Adakah ini kerana jika mengatakan baginda sebenarnya tahu membaca dan menulis maka itu tidak memberikan satu pengesahan bahawa baginda seorang Rasul, utusan Allah?

Benar, yang dimaksudkan dengan perkataan ummi' adalah seseorang yang tidak tahu, tidak mempunyai kepandaian dan kemahiran untuk membaca dan menulis, iaitu merujuk kepada perkataan umm bererti ibu.

Iaitu lazimnya keadaan di mana seperti janin atau bayi yang masih dalam kandungan rahim ibunya, bererti tidak tahu apa-apa, apatah lagi membaca dan menulis.

Malah ini sebagaimana telah disebutkan dalam surah al-A'raf ayat 157 bahawa: Nabi Muhammad seorang ummi; iaitu mereka yang mengikut Rasulullah (Muhammad SAW) Nabi yang ummi, yang mereka dapati tertulis (namanya dan sifat-sifatnya) di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka".

Ini menyebabkan kita sering kali mengaitkan buta huruf itu dengan kebodohan (jahlun) tetapi Nabi sebenarnya seorang yang amat pintar. Jadi bagaimana kita dapat kaitkan seorang yang ummi itu sedangkan ketika usia mudanya pernah menjalankan perdagangan malah membawa balik keuntungan yang sangat besar.Surat tulisan tangan Rasulullah kepada Raja Kaisar/Raja Rom,yg disimpan di muzium peninggalan Nabi,di Istanbul,Turki

Kejayaan baginda melakukan transaksi perniagaan ini menjadi satu petunjuk bahawa baginda seorang yang mampu membaca dan menulis.

Malah dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Tsabit bahawa Nabi pernah bersabda: "Jika kalian menulis kalimat Bismillahirrahim, maka perjelaskanlah huruf sin di situ".

Ini menunjukkan baginda seorang yang bukan sahaja mengenal huruf tetapi baginda tidak mempunyai masalah dalam aspek tulisan dan penulisan.

Ini seperti gambar yang dipaparkan di ruangan ini antara surat-surat yang ditulis oleh baginda bagi menjayakan misi dakwah terutama kepada pemerintah-pemerintah sesebuah kerajaan.

Jadi, mustahil seorang Rasul seperti baginda seorang yang bodoh. Apatah lagi mengingatkan kepada kita salah satu sifat wajib yang ada bagi seorang Rasul itu adalah fathonah, iaitu cerdas dan pandai.

'Ajaran' Nabi Muhammad seorang yang benar-benar buta huruf dijadikan alasan atau perisai yang menahan baginda dari dituduh, sebagai individu yang menulis al-Quran.

Andai kata baginda tahu menulis membaca, maka kita dikatakan tidak mempunyai sebarang perisai lain yang boleh digunakan bagi menangkis tuduhan tersebut.

Tidak dinafikan persoalan sama ada Nabi Muhammad seorang yang buta huruf ataupun tidak, telah menjadi polemik dan perbincangan oleh pelbagai pihak malah sehingga kini pun ia masih dibicarakan.

Salah satu pendapat bagi menafikan baginda seorang yang ummi iaitu faktor budaya masyarakat Arab Jahiliah itu sendiri.

Orang Arab ketika itu dikatakan tidak mempunyai budaya membaca dan menulis yang kuat kerana mereka mempunyai kelebihan dalam mengingat kalimat-kalimat dengan begitu sempurna. Tanpa ada sebaris ayat atau perkataan yang tertinggal.

Bagi mereka, menghafal 100 bait-bait puisi dan syair gurindam sudah cukup dengan sekali mendengar! Kalau mereka mempunyai kebolehan yang sehebat itu maka tidak perlulah lagi mereka menulis.

Malah dikatakan jika semua apa yang mereka semat dan hafal dalam ingatan itu ditulis, maka akan terdapat beribu-ribu lembaran buku dihasilkan bagi menampung semua yang dihafal itu.

Begitupun faktor ini tidak mempunyai kekuatan malah yang sebenarnya masyarakat Arab walaupun jahil tetapi mereka terkehadapan dalam aspek membaca dan menulis itu sendiri.

Setiap tahun mereka akan menganjurkan sayembara atau festival pembacaan natsar (prosa) dan syair (puisi) di pasar raya Ukaz.

Lalu, karya-karya yang memang dan dianggap terbaik akan mendapat penghormatan lalu akan ditulis dan ditampal di dinding-dinding Kaabah.

Fakta ini membuktikan masyarakat Arab zaman itu termasuk suku Quraisy, iaitu keturunan baginda mahir membaca dan menulis.

Namun seperti yang dijelaskan oleh tokoh Islam terkenal, Sheikh Al Maqdisi bahawa individu yang menafsir sejarah dan al-Quran itu sendiri yang keliru terhadap keupayaan dan kapasiti Rasulullah khususnya dalam soal membaca dan menulis ini.

Menurutnya, walaupun benar ummi itu bermaksud sebagai buta huruf tetapi apabila dikaitkan dengan Rasulullah, ummi di sini bermaksud baginda bukan di kalangan golongan Yahudi dan Nasrani.

Ketika itu, kedua-dua kaum ini sering kali menggelarkan atau sebenarnya mengejek umat yang selain Yahudi dan Nasrani sebagai golongan ummi atau non-Yahudi dan non-Nasrani. Ini termasuklah Rasulullah dan orang Arab yang lainnya.

Malah dalam satu penjelasannya yang panjang, dapat kita ringkaskan apabila keturunan Arab melalui Nabi Ismail sebelum turunnya al-Quran kepada Nabi Muhammad, kaum ini tidak pernah diwahyukan dengan sebarang Kitab Allah.

Lantas kerana itu, kaum ini disebut sebagai kaum ummiyyuun atau ummiyyiin yang bererti "kaum yang belum pernah membaca atau menulis Kitab Allah".

Situasi ini yang menjadikan kaum Yahudi semasa zaman Jahiliah merendah-rendahkan kaum Arab sebagai kaum yang tidak mempunyai kitab.

Mereka begitu bermegah kerana dikurniakan kitab Taurat berbanding kalangan Arab yang tidak mempunyai apa-apa kitab itu.

Sindiran dan ejekan mereka itu mungkin dapat dilihat melalui surah ali-'Imran ayat 75: Tiada yang patut disalahkan bagi kami atas kaum ummiyyiin.


Rujukan : Sirah Nabawiyyah,YADIMal-kandahlawi

3 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum wrt..
sy bersetuju dgn pendapat saudara, sy percaya Nabi Muhd SAW bukanlah seorang yg buta huruf
Ketika dibangku sekolah, kita seringkali disimpulkan oleh ustaz/uztazah bhw baginda seorang yg buta huruf hanya berdasarkan peristiwa di Gua Hira' ketika baginda menerima wahyu pertama ketika Malaikat Jibril memeluk baginda sambil menggesa baginda membaca (iqra'), namun dikatakan baginda terkedu kerana baginda tidak tahu membaca.

Namun jika difikirkan balik, apakah yg sebenarnya yang disuruh oleh Malaikat Jibril untuk Nabi SAW baca? Adakah di depan baginda ketika itu ada sebuah kitab untuk baginda baca seperti yg diperintahkan oleh Malaikat jibril? Sy tidak fikir begitu.

Hujah saya yg kedua, jika dilihat daripada status keluarga baginda, hakikatnya baginda berasal daripada sebuah keluarga bangsawan. Datuk Baginda, Abdul Mutallib adalah seorang Gabenor Mekah, ketika nabi masih kecil baginda diserahkan kepada ibu susuan yg merupakan pada waktu itu adalah tradisi keluarga bangsawan untuk berbuat begitu, pada umur 12 tahun Baginda sudah berniaga hingga ke Syam, dan pada umur 25 tahun Baginda mengahwini Siti Khadijah, seorang businesswomen yang berjaya.

Jadi jika diselurusi kehidupan nabi diatas, logikkah dikata nabi SAW itu seorang yg tidak terdedah kepada ilmu dan tidak tahu membaca? Sepertimana kita yg kita lihat pada masa ini, logikkah jika dikata anak2 orang kaya, anak atau cucu kepada seorang Perdana Menteri, dikatakan seorang yg buta huruf? Logiknya, dengan status yg mereka ada tentunya mereka mendapat taraf pendidikan yg lebih baik.

Itu sahaja pandangan sy jika mengikut logik, wallahualam.

fatah said...

assalamu 'alaykum,, salam dari aceh.
kalau tak keberatan ini ada url blog yang mendukung dan menjawab pertanyyan saudara

http://mahluktermulia.wordpress.com/2010/03/11/c-bukti-bukti-rasulullah-tidak-buta-huruf/

semoga bermanfaat

fatah said...

Assalamu alaykum. salam dari Aceh.

sedikit tambahan, silahkan lihat di blog
http://mahluktermulia.wordpress.com/2010/03/11/c-bukti-bukti-rasulullah-tidak-buta-huruf/

dan sedikit di blog saya
http://mfzuhri.wordpress.com/2010/05/30/apakah-rasulullah-saw-buta-huruf/