Sunday

kEnaNgan siLaM PERAHU PANJANG MA'AHAD!!

salam sejahtera semua..:)

harini tetiba kenangan lama mengimbau kembali..dgn begitu kuat.meremang rasanya

selepas sorg dak kisas hntar link lagu sekolah dia dlm youtube,aku pun nak gak la cari lagu sekolah ma'had ni..tp tkdak la plak.iskisk..last2 terjumpa video yang menggamit rasa..

kenangan di sekolah yang mustahil dilupakan..kesah silam yang banyak memberi erti kehidupan dan pengajaran kepada diri ini..

kesahku di dalam team perahu panjang,maktab mahmud..


gambar depan sekolah,sebelum di pink kan warnanya..

this is just a sharing with all of u :) really proud with my school team!!

x tau nak mula dari mana,sbb sangat banyak benda dalam kepala utk ditulis,tapi sebelum saya mulakan lebih jauh,mesti ada yang tertanya2..perahu panjang ni menatang apa?meh tengok video utube bwh ni...pertandingan perahu panjang peringkat Negeri Kedah-yang diadakan setiap tahun sempena hari keputeraan DYMM Sultan Kedah,(biasa buat bulan 3 or 4)..

team sekolah aku yang memakai headben warna hijau (warna trademark team dr dulu).




boleh lihat di youtube utk lebih jelas- Juara tahun ini-2009,perlawanan terbaru menyaksikan Maktab Mahmud ( Ma'ahad Mahmud) mengekalkan kejuaraan tanpa kalah lebih 3 tahun berturut2..pasukan ma'ahad yang berada di line 3(hujung sekali) mendahului pasukan lawan,kayuhan yang cemerlang,sama rentak,dan bertenaga..kelihatan ombak2 air..tekong smpai berdiri2..mantap!!!

di sebalik kejayaan demi kejayaan di tempa pada masa kini,tersingkap satu sejarah penyeksaan dan keperitan para pendayung perahu panjang Ma'ahad sebelum ini..






wajah ma'ahad terkini...


sebelum aku pergi lebih jauh-nak bercerita sket tntg perahu panjang..dan apa yang unik tentang sukan air ini..

apa itu PERAHU PANJANG??

[definisi saya sendiri :P ] sejenis sukan air,yang menggunakan perahu yang memang panjang,dikayuh beramai-ramai oleh 24 orang,termasuk seorang tekong (jurumudi) di belakang perahu.Perahu panjang adalah antara sukan air lasak yang sangat mencabar stamina dan kekuatan seluruh tubuh,bukan sahaja tangan.

pertandingan di kedah dilaksanakan di Ampang Jajar,tempat terdapatnya pintu air gergasi,dan jarak trek perlawanan lebih kurang 1 kilometer.

kedudukan dalam perahu dan dayung yg digunakan-ni team lain~kelihatan juga pintu air dibelakang gmbr

Antara cabaran2 sukan perahu panjang :

1 ) Oleh kerana jarak antara tebing perahu dgn air lebih kurang 2-3 inci jek,memang air senang masuk.jadi,setiap orang mesti "mengunci badan",(istilah dalam perahu la~) yg bermaksud duduk kena dalam kedudukan yang betul,dan rapat ke tebing perahu.kalau kayuh kanan,badan mesti condong ke kanan,dan kena kawal postur badan semasa kayuh menggunakan kekuatan pinggang dan kaki.kalau salah seorang jenis "tak tahan lenguh",bergerak2..maka perahu akan teroleng2,(x stabil) dan akan menyebabkan air masuk.bila air masuk..ha..paham2 ler..nak kayuh dengan berat orang dlm tu,+ air yang berat dia akan menyebabkan double ler..


2 ) cabaran lain- dayung bila kena air..jd berat.sambil genggam,tk bley statik je,kena gerakkan mengikut teknik,supaya tangan tk melecet,then bila kayuh,tk bole main tibai kayuh jek.Mesti ikut teknik2 kayuhan yang betul supaya air tk masuk dalam perahu.bayangkan..tgh leteyh2 + penat...nak buat sume teknik tu..pastu pulak...nak tarik air bukannya ringan..huhuhuhu...Allah je yg tau!sekurang2nya,para pendayung kena melakukan kayuhan tak kurang dari 300 kali tanpa henti,ada kadangkala mencecah 400-600 kayuhan tanpa henti.

3 ) psikologi! ini cabaran terbesar para pendayung.. ketahanan mental lebih penting bila bertarung..suara mesti power! sebelum nak masuk perahu turun ke sungai pun,biasanya setiap team saling saiko menyaiko-dengan cheers2 masing2.

dan cheers Team ma'had yang dh jd trademark  :

La Takhaf wa la Tahzan,Innallah Ma'ana (jgn takut,jgn sedeyh,Allah bersama kita)

dan..

kalah menang adat perlawanan,lawan tetaaappp!!! - LAWAN!

dan cheers ketika mengayuh,adalah mengikut nafas in & out iaitu :

- ya qahhar,ya jabbar,ya qahhar,ya jabbar-


4 ) dalam sukan ini,kerjasama dan mengikut arahan,adalah  sangat penting.sebab bila dlm perlawanan,leteyh,campur sorakan bising2 dr pihak lawan,dr para penonton,menyebabkan tenggelamnya suara arahan dari kapten.Kerjasama dalam menyampaikan arahan adalah sangat penting-bila nak ubah teknik kayuhan,bila perlu ubah strategi kayuhan,dan tekong pula main peranan penting utk memastikan laluan perahu yang digunakan  tidak banyak berubah,kalau bnyk berubah,perahu yang sedang laju,akan jadik mendap dan perlahan,macam naik keta,kalau banyak ubah laluan,akan jadi perlahan akibat geseran.cmtu la lebey kurg.

5 ) Timing - ini satu lg antara perkara yg paling sukar dikuasai,hanya melalui latihan ketat saja bole melatih para pendayung utk memastikan timing yang tepat - sepanjang trek pertandingan,ada beberapa tempat,atau check point yang perlu tukar cara kayuhan.Jd timing yg diberi oleh tekong,mesti betui2 ngam dengan rentak kayuhan para pendayung.di sini memerlukan ketelitian dan kerjasama antara kapten dengan pendayung-dan memerlukan daya fokus yang tinggi.

Di sini aku sharekan,beberapa teknik kayuhan yang digunakan pasukan Harimau Kumbang (nama skuad ma'ahad) dan juga digelar,"teknik juara-juara".Sebabnya,sapa dpt kuasai teknik2 ni,insyaAllah,dengan latihan yg serius,maka peluang utk menang sgt tinggi.
Teknik2 ini adalah teknik ciptaan,yang diajar oleh coach kami,juga bekas pendayung team Ma'ahad satu ketika dulu,abg faizol,yg menyertai pasukan perahu panjang MADA (jabatan pertanian kedah,kalo x silap la :P).Pasukan MADA bertanding kategori jabatan2,dan lawan mereka adalh, tentera, polis dll.MADA adalah antara team yang menjadi kegerunan kepada semua pihak lawa,even tentera sekalipun,kerana teknik2 pelik dan ajaib yg digunakan,dan dicipta hasil dari pengalaman org2 yg dh lama "masak" dgn arus sungai dan air.mereka adalah pasukan yang mendominasi kejuaraan perahu panjang berturut-turut..

Jadi perlu difahami,mengayuh ni bukan saja main kayuh samberono ,teknik sgtlah penting,dan strategi,melihat kepada arah angin,keadaan arus sungai,dan tempat2 yang perlu diubah cara kayuhan.

Teknik2 yg pernah digunapakai :

Kayuhan Tarik- panjang - menghayun badan dan menolak dayung jauh ke depan,dan ditarik ke belakang dengan tenaga yang optimum.maintain cara kayuhan ini utk mengambil nafas,dan mengumpul tenaga-bole juga diklasifikasikan sebagai kayuhan yg agak ringan,biasanya kalau pihak lawan dh kena tinggal jauh di belakang.

Kayuhan Cincang - kayuhannya pendek,laju,dan menghentam air dengan sehabis tenaga dan sekuat hati-masa ni adalah masa utk lepas geram ,kira gila2 punyalah!.Digunakan utk memintas pihak lawan,atau menghalang lawan dari memotong.Kayuhan ini juga digunakan ketika menghampiri lebey kurg 200 meter dr garisan penamat.


Kayuh RImbuk-tibai- cara kayuhan tk jauh beza seperti dinyatakan di atas-cuma fokus utk nak meninggalkan pihak lawan,dan lebih dasyat hentamannya, juga bertujuan utk menjatuhkan moral lawan bila melihat percikan dan desiran ombak air apabila kayuhan ini dilakukan.biasanya,para pendayung akan berusaha untuk mencipta bebola air daripada kayuhan masing2,dan satu kenikmatan dan kepuasan kalo berjaya menghasilkan bebola air,maknanya kayuhan tu lebih bertenaga la.

Kayuhan panjang-berat/benam : teknik ni adalah teknik yang paling banyak digunakan,sekurangnya-kurangnya 5-6 kali...mengikut keperluan.teknik yang paling memakan tenaga,dan tujuan sebenar adalah utk mencipta tujahan berat terhadap perahu,utk meluncur dgn lebih laju ke depan-teknik ni adalah gabungan tarik panjang + rimbuk.

digunakan ketika "starting" utk meninggalkan pihak lawan sejauh yg boleh,dengan melakukan hentaman dasyat sekurg2nya 20 kali,-bila dalam keadaan pihak lawan sama2 laju,maka teknik ni akan digunakan dengan arahan2 tertentu dari tekong- maka perahu akan melonjak laju sikit dr pihak lawan,jd bila pihak lawan tambahkan kelajuan,maka tekong akan bg isyarat seterusnya utk tambahan panjang-berat 20 kali,kalau sama jugak,maka arahan akan diberi lagi,smpailah pihak lawan ditinggalkan sekurg2nya setengah dari perahu ke belakang.bila pihak lawan,mula mencari-cari peluang utk memintas,maka arahan akan ditambah lagi...

biasanya pihak lawan yg kena jerat taktik ni 2-3 kali,mmg lepastu ghuyub (hilang) ke belakang la jwbnya..

Kayuhan "korek" : Ini adalah teknik kayuhan yg paling berbahaya,berisiko tinggi dan paling susah dn memenatkan.Digunakan ketika tiba di kawasan teluk atau kwsn pertembungan 2 sungai,di mana dasar sungai menjadi kurang dalam,dan tarikan graviti kuat sikit di situ.kalo lihat dalam video di atas,masa nampak menara tokong tpi sungai tu,adalah kwsn yg dimaksudkan.



team tengah boleh dilihat dgn jelas,
row ke 4 dn ke belakang..-gambo team lain-


jadi,kebnykan perahu, bila smpai kwsn tersebut akan jd agak "mendap" seketika,dan agak perlahan lonjakannya,dan dikwsn situ jugak adalah kwsn lencongan,di mana tekong akan mengubah haluan perahu,dan menyebabkan perahu bertambah mendap.

maka teknik ini dilaksanakan,untuk "mengangkat" perut perahu,dengan ditambah hentaman kayuhan berat dari 5 orang di belakang(pengantar),dan disambut dengan team depan (team penyambut).

tambahan : dalam 23 orang pendayung, 2 orang paling depan,kanan dan kiri dipanggil "luan".5 orang di depan termasuk luan dipanggil "penyambut",5 orang dibelakang sekali (depan tekong) dipanggil penghantar atau enjin-biasanya org berbadan besar.dan yang berada di antaranya,di tengah2 perut perahu adalah team tengah. :p biasanya yg berat sederhana.


lihat kedudukan atas kerusi adalah kedudukan dlm perahu.final '04 :)


Team tengah akan memainkan peranan penting utk kayuhan "korek".iaitu dengan cara pendayung kiri dan kanan akan serentak menerima arahan,dan badan separuh keluar dari perahu.Dan dayung dipacak dengan cara menyereng,ke bawah perut perahu dan membenam air hingga ke siku,dikorek air bawah perahu dan ditarik naik dibuang ke atas.hu...betapa sushnya,nak kena stabilkan kedudukan pinggang dlm perahu,badan di luar,dan menghentam ke bawah perahu sekurg2nya 20 kali.ha..maka perahu akan terasa seolah melambung ke atas,dan bila mula perahu mula terangkat,team di belakang (penghantar) akan menghentam panjng berat 20 kali serentak dgn kayuhan korek,dan team pengantar akan menyambut dgn kayuhan panjang serentak jugak dgn timing dr belakang.bila perahu mula "naik",maka akan ditukar cara kayuhan kepada tarik panjang utk mengambil nafas dn mengumpul tenaga.

Kayuhan Berdiri Perahu Naga : teknik kayuhan ini sebenarnya digunakan dalam perahu naga,yg lebih lebar dalamnya,dan tinggi dr permukaan air.jadi bila berdiri,daya tolakan air disokong dgn kekuatan badan,menghasilkan kayuhan padu yang luarbiasa.tetapi,teknik ini sgt sukar diaplikasi dlm perahu panjang,yg lebar dlmnya kecil dn tirus,dan dekat dgn permukaan air.sangat berisiko,dan high chance utk perahu terbalik.tp teknik ini digunakan jugak pertama kali pd thn 2004-dgn sikit ubahsuai,hanya tekong dan team "enjin" yang melakukannya,dan disambut dengan panjang berat oleh pendayung tengah dan depan.Natijahnya : kuasa turbo luarbiasa!



lihat pada minit 0.46,ketika itu sume pendayung berdiri sambil kayuh

ha..dengan sukan ini juga mengajarku betapa pentingnya mengangkat Islam,dan buat yg terbaik utk Islam..

                                                                  ********

SINGKAPAN SEJARAH


kISaH KU BeRsAma pAsUkaN pEraHu pAnjAnG mA'AhaD..
Ma'ahad Mahmud pernah dinobatkan sebgaia Juara bertahan,dengan kemenangan berturut-turut dalam beberapa siri Kejohanan yang telah berlangsung.Pasukan perahu yg digeruni satu ketika dulu,seingat aku dari awal diadanya pertndgn ini..bermula dari tahun 95,96,97..johan berturut2 tanpa kalah..tahun '98..tk diadakan pertndingn,ekonomi meleset.Kejohanan diadakan semula tahun 1999...ketika aku mula menjejakkan kaki ke Ma'ahad..first time ever..melihat kehebatan  senior merangkul kejuaraan Kejohanan Perahu Panjang.

masa tu dah tertanam dalam diriku untuk mengecapi kejuaraan yg sama!akan ku gapai impian yg sama!

bermula dari semangat ini..setiap kali perlawanan yang diadakan pada tahun-tahun yang seterusnya,aku tak pernah ketinggalan utk menyaksikan sendiri..ma'ahad pd ketika hari perlawanan seolah-olah bercuti.. kebanyakan pelajar pergi menonton perlawanan tradisi- perahu panjang-

team harimau kumbang,final 2004,bersama coach x bergaji-sweater putih di tgh2

tapi pasukan perahu ma'ahad menghadapi ujian genting dan terbesar.Bagi tahun-tahun seterusnya,selepas mengecapi kemenangan tnpa kalah sebelumnya..tahun 2000- kalah pada saringan..thn 2001..kalah juga..thn 2002..kalah lagi...pada saringan kedua kpd musuh tradisi dalam pertandingan; kubang rotan dan mergong..

TEWAS ! Kekalahan demi kekalahan..ditambah dengan kesusahan pasukan perahu panjang ma'ahad utk mendapatkan bantuan dana dari sekolah,oleh kerana sekolah separa government, bajet pun tk banyak-transport memang tidak disediakan..masa bertanding pun,dah kalah berturut-turut...maka tiada lagi harapan diberi..SMKAK (agama kedah) ,juga telah tewas dan menarik diri dari terus bertanding.. tk mampu lagi menghantar pasukan untuk menentang musuh tradisi perlawanan yang memang hebat dan kuat.siapa lagi kalau bukan..
1- Sek men. keb mergong
2- Sek men. Keb Kubang Rotan
3- Sek men. Keb. Tanah Merah

yg lain pun ada jugak..cthnya sek men syed omar,kolej sultan abd hamid,dan lain2..tp kurang fight la berbanding 3 ni...
tinggal la ma'ahad satu lg sekolah yg menjadi bahan ketawa dan disayurkan dalam perlawanan..rasa malu menebal.Sudah menjadi amalan para pendayung ma'ahad,utk bersolat di tepi sungai setiap kali masuk waktunya..berjemaah bersama di atas padang..membawa syiar Islam bersama..tetapi kekalahan demi kekalahan,agak memberi kesan kepada skuad ma;ahad..cakap-cakap negatif dari orang awam mula kedengaran..apa yg masih tak kena?

aku mula menyertai training utk menjadi salah seorg pendayung ma;had sedari form 3..

ketika itu,aku dengan susuk badan yang kurus kering,dgn berat lebih kurg 45 kg,aku adalah antara manusia kurus yang bersemangat waja utk menyertai pasukan perahu panjang,yang lebih dominan kepada orang yg berbadan sasa,kuat,dan besar.Sesi latihan bermula di awal tahun pengajian form 3..sudah pasti aku antara yang awal terkeluar dari pemilihan.Tetapi semangatku tak akan pernah luntur,masih terbayang-bayang di mataku,saat para senior meraikan kejuaraan mereka,tahun 1999.

Aku terus bersama skuad perahu panjang,berbekalkan inspirasi dan semangat utk menebus kekalahan Ma'ahad..yang merupakan satu-satunya sekolah agama yang menghantar wakil utk bertanding,dengan memakai seluar panjang(menutup aurat).

Yang paling membara,apabila terdapat suara-suara sumbang yang mengatakan,punca kalahnya ma'ahad berturut-turut..adalah disebabkan air yg menyerap dlm seluar,kalo sorang dh stgh kilo,24 orang?menambah berat dan melambatkan pergerakan perahu..Tetapi,itu suma bukan alasan,kesusahan telah membina jatidiri yg hebat dalam pasukan harimau kumbang yang sentiasa berusaha bangkit dari kekalahan yg memberi impak kpd pembawakan syiar Islam itu sendiri.

Apabila diumumkan sesi latihan bermula utk tahun 2002,aku mula melangkah ke tingkatan 4, dan sudah pasti,aku tak terkecuali untuk turun latihan bersama,demi menggapai impian yg gagal dikecapi pada tahun-tahun sebelumnya-untuk menjadi pendayung yang menyumbang kepada kemenangan pasukan Ma'ahad.Harapn utk terpilih atau tak,sememangnya menjadi satu persoalan-dgn keadaan fizikalku yg masih keding-mungkin menjadi pilihan terakhir utk diserapkan ke dalam pasukan..tetapi,pada tahun tersebut,pasukan Ma'ahad yang diketuai oleh jurulatih kami yang tak bergaji,-abg faizol-  telah mewujudkan 2 pasukan,oleh kerana terlalu ramai yang ingin menyertai,maka selepas short listed,2 team terpilih dibentuk..cara short listed?ha..apa lagi..hanya melalui latihan yang amat ketat dan yg bertahan sahaja yang akan dipilih untuk diserapkan ke dalam pasukan.
Dibentuk,Team A dan Team B.

aku berada dalam team A..dan team B kebanyakannya para senior la.Sesi latihan terus...dengan target utk menang pada tahun ni (2002)...maka latihan diadakan lebih kerap,lebih dasyat...lawan pada bulan 3,maka pada bulan pertama..dn hingga pertengahan bulan 2,fokus pembentukan stamina dan meningkatkan kekuatan fizikal.Latihan siang malam..petang lepas zohor turun latihan..smpai lepas asar,smbung lg..kemudian rehat..makan..malam lepas isyak...smbung lg...

Lebih kurang sebulan seblum hari perlawanan,training di sungai dimulakan-tiap hari,lepas kelas dn solat zohor,..lari  di tengah terik mentari, dlm 3-4 kilometer ke ampang jajar,tmpt pertandingan akan diadakan,sungai yang dah bersebati dgn jiwa kami,para pendayung skuad ma;ahad..berbekalkan beg berisi air dan barang keperluan,berkampung di tepi sungai sehingga habis sesi latihan,sebelum maghrib.. berlari pulang ke asrama..kadang-kadang sempat makan malam,kadangkala tak sempat..begitulah rutin harian.

DIsebabkan kekalahan berturut-turut sebelum ni,maka team perahu panjang tidak diberikan apa-apa harapan lg oleh pihak sekolah pun..x seperti team bola dll...cikgu2 pun tak berminat  tntg perkembangan team ni..malah ada jugak cikgu yang sgt x suka yg join team perahu pnjg ni.sebab tk dinafikan,ada jugak yang effect dlm kelas,mengantuk akibat keletihan.Kadangkala,masa nak dkt hari bertanding,para pendayung meminta exemption utk training dr pagi,sekurg2nya dpt train pagi sekali,ptg sekali...sbb nk turun latihan di sungai pun kena ikut turn..mka trpksalah terlepas kelas..tp bukan sengaja,bersebab. lepas pertndingan,kelas akan diikuti sprt biasa..tp,ada jugak cikgu yg tknak terima..maka dpt la warning2..especially kwn2ku dlm kelas sains,[banyak pendayung masa tu budak kelas sains]..tk dibenarkan join skuad harimau kumbang ni.tp..apa jua rintangan terpaksa dihadapi,maka digagahkan juga,membutakan mata,memekakakkan telinga,pegi jugak sesi latihan sprt biasa..

Latihan dibahagikan kpd 2 jenis - latihan darat dan latihan sungai.

Kehadiran latihan adalah wajib,tanpa ada alasan sekalipun.lambat datang-pumping penumbuk ats tar menjd jurubicara.biasanya,turun jer training akan dimulai dgn warming up,secara ringan,dan lari beberapa kilometer ke luar kwsn sekolah.biasanya dr skolah-smpai ke tanjung chali (dkt pusat bandar),pusing ikut jalan tepi terusan wan mat saman,kdg2 laluan diubah sebaliknya.lari sambil disertai laungan2 semangat kdg2 yg pelik2.
lepas lari,akan bermula sesi latihan yg lebih berat- setiap pendayung perlu ada 2 buah bata merah,dan setiap aktiviti perlu dilakukan beserta 2 bijik bata ni.kecuali masa lompat bintang la-kalo tak terbang habis bata tu nnti.setiap senaman yg dilakukan berjumlah ratusan kali .bunyi cm aneh,tp benar.kalo lompat bintang tu,standard 300 kali tanpa henti,dikira bersama.diteruskan dgn pumping-antara aktiviti yg paling meng'azabkan-sekurgnya2 100 kali-buat dalam sepuluh,berhenti kejap,ambik nafas,dan sambung lg sepuluh,berhenti,sambung lg sepuluh..kdg2 lebeyh seratus la..ikut coach[abg faizol] la..tujuannya-adalah utk aplikasi ketika kayuhan dalam perahu nanti-nak lawan rasa penat dn leteyh-serta membina mental yg strong,bila dapat arahan terus buat even rsa cm dh habis tenaga-maka bila penat je,kami dilatih utk membuang rasa penat-antaranya jeritan kpd diri sendiri-blah ar leteyh,berambus penat,hang jgn mai kt aku!!ada jugak bhsa2 yg lg brutal dr ni la kan :p aku tulis ni yg sopan santun jek:D jd kesannya bila dlm perahu nnti,pendayung dh mampu self motivated utk teruskan kayuhan,dan menambah strength bila dapat arahan dari kapten.setiap senaman dibuat lebeyh kurang 300 kali atau lebeyh,utk melatih mental mengayuh tanpa henti sekurg2nya 300 kali ketika dlm sungai nanti.maka masa ni..mmg sangat azab lah utk diceritakan,dibawah terik mentari,memegang bata lg,hu..kemudian diteruskan lagi dengan senaman2 lain yg pelik2,termasuk senaman khas "bata".

Kemudian latihan diteruskan lagi,selepas isyak,warming up,lari bawak bata masuk taman2 sekitar sekolah,buat senaman sprt di atas balik,kemudian buat simulasi mengayuh dalam perahu.caranya,semua pendayung duduk mengikut keselesaan masing2,membentuk satu bulatan besar.bata2 diletakkan di sisi kiri kanan setiap orang,kemudian timing akan diberikan utk memulakan kayuhan,maka setiap pendayung akan mengambil bata2 kwn di depan,dan meletakkannya melepasi pinggan,kepada kwn di belakang,secara serentak,dan menghayun badan seperti dalam perahu.ha...selagi tk dpt kata berhenti,maka teruuusss la buat.tidak ada sama sekali istilah penat atau leteyh-yg pasti-buat.masa ni la dengan tgn luka,kdg berlaga jari ngn bata kwn di depan,kalo ada antara pendayung yg tk ikut timing,terlambat atau tercepat,maka kesluruhan rentak akan terganggu,dn pasti akan ada tercedera-tp itu bukanlah alasan utk berhenti.

kemudian,ketika hari pertandingan berbaki lebh kurg sebulan,maka training darat dan sungai akan bergerak serentak.biasanya mula dr pagi,berlari ke kompleks MADA di tepi sungai kedah,ampang jajar,tmpt di mana perlawanan akan dilakukan.Latihan darat seketika,dan turun ke sungai.latihan dlm sungai adalah aplikasi ketika di darat,tp hakikatnya lebih mncabar.dimulai dengan latihan "kunci badan",berat pendayung kiri dan kanan mesti tk jauh beza,kalo tak,perahu akan senget dan boleh terbalik/karam.kemudian latihan asas tarik panjang dn main badan,utk menjinakkan diri dgn keadaan ketika mengayuh,dan mengenalpasti checkpoint2 tertentu sepanjang trek perlawanan,utk menyusun atur strategi kayuhan.antaranya,checkpoint "menara",kubur lama,rumah hantu,teluk,dan finishing.[mungkin orang tk fhm apa yg dimksudkan,its ok :P].dr teknik simple,sehinggalah membuat latihan menggunakan teknik berbahaya seperti kayuhan korek dan kayuhan berdiri.

kemudian,ketika latihan sungai juga,kami akan mengajak pasukan2 lain yg turut mangadakan latihan,seperti tentera,polis,dn jbtn2 utk "sparing".lawan olok2 dr garisan awl smpai penamat,utk biasakan pasukan menghadapai suasana ketika lawan.

selepas smua bentuk latihan dijalankan..menjadi amalan skuad ma'ahad utk membaca yasin beramai2 pada hari2 sebelum pertandingan,solat hajat..dan perbincangan bersama..pendek kata-semuanya dilakukan bersama2 mewujudkan hubungn yg kuat dan erat antara para pendayung..



saringan 2004-kelihatan abg faizol di belakang,berdiri memakai sweater brown,
aku di kanan depan sekali,os di kiri

maka akhirnya,tibalah detik2 sebelum perlawanan bermula,saya di dalam team A,mula melangkah ke dalam perahu,dan mengayuh ke garisan permulaan.perlawanan diadakan pd petang hari,menyebabkan caraban bertambah,dgn angin yg kuat dn terpksa menongkah arus.pertama kali menggunakan perahu "baru" yang disediakan pihak penganjur,keadaan dlmnya yg agak licin,sedikit sebnyk menganggu konsentrasi.sambil menunggu pelepas memberikan arahan,setiap team mula bising2 dgn sorakan pelik2,dan utk menyaiko2.skuad ma'ahad pulak sesekali melaungkan slogan utama-MAKTAB!-Mahmud!!..dan diikuti lagu sekolah.kedengaran bisikan2 dr pihak lawan " woi2,depa baca qur'an tu!!"..adui la..jenuh dlm hati saya punye gelak cover2.kebetulan la lagu sekolah ma'ahad ni mmg dlm bhsa arab,ada ka dia kata kitorg baca qur'an.haha..hampeh tul.

kedengaran deruman enjin bot menghampiri-menandakan pertarungan akan bermula beberapa minit lagi.kolej abdul hamid-bersedia?maktab mahmud,bersedia?sapaan mengejut dari pelepas,menggunakan healer,cukup membuatkan nafasku berlari kencang,perut rasa senak tiba2.ada satu lg sekolah,tk ingat sek apa satu lg :p.kemudian,apabila tekong menjawab,"sedia"..maka..saat2 penantian tiba.

sedia.........pom! ( bunyi tembakan pelepas)

Allahu Akbar!!,dayung mencecah air,dirimbuk sehabis kuat..dan disambut timing tarik panjang...dirimbuk lagi selepas mendapat arahan tambahan..bermakna pihak lawan jugak sama laju,tp kelihatan muncung perahu skuad ma'had lebih ke depan,ini petanda baik!!arahan tarik panjang diberi-maka kayuhan se[erti biasa diteruskan.tapi pihak lawan mula mengasak,ketika tiba di teluk,pihak lawan mula memotong sikit demi sikit.di tambah desiran air,suara yang gegak gempita,sorakan suma,pasukan skuad harimau kumbang junior mula terganggu rentak kayuhan,terpengaruh dengan bunyi kayuhan pihak lawan.kemudian muncul lah suara2 dr dalam perahu."woii..berat woi..jgn curi tulang!!"..oi..org lain pun leteyh!!...dan mcm2 lg..itu yg saya sempat tangkap dan masih ingat lagi.tiba2 perahu rasa berat dan mendap.tak meluncur seperti biasa.bermakna,ada antara pendayung yg curi tulang,tk kayuh betul2,atau silap timing.maka pihak lawan mula meninggalkan kami sikit demi sikit.lama2..jeritan2 tak puas hati kedengaran dr dalam perahu,kayuh! kayuh! kayuh!-saya mula merasa sebak dan sedeyh..perjalanan ada lagi 300 meter..pihak lawan dh pun bersorak kegembiraan..dan tk kurang jugak sorakan2 "pi balik la oii"..dan kata2 yg agak kurang sedap didengari..tetapi kami tetap teruskan kayuhan hingga ke garisan penamat..

yang pasti-skuad ma'had telah tumbang dan kecundang lagi sekali buat tahun ketiga..tumbang pada saringan pertama..kekecewaan ni tk dpt diubat dgn airmata.hanya perasaan berkecamuk yang berlegar2 di minda.naik ke darat dengan penuh rasa malu.suara2 memperlekehkan mula kedengaran,tapi abg2 senior tetap bg kata2 semangat-kekecewaan ini sedikit terubat,apabila team ma'ahad B,yang dianggotai oleh abg2 senior,menang pada peringkat saringan pertama.jd keesokan harinya..saringan kedua sebelum layak ke FInal..tetapi..dugaan lagi pd thn ni,team ma'ahad telah berusaha bersgguh2..dgn memberi fight yg amat dasyat kepada team mergong kubang rotan & kolej sultn abd hamid,tp akhirnya..tumbang..kalah hanya beberapa second,menyebabkan tersingkir dr melayakkan diri ke final..akhirnya,kedua2 pasukan tumbang..maka pulanglah kami ke sekolah dengan semangat yg luntur.

esok harinya,mmg sadis yang teramat..lepas solat subuh..on the way nak g asrama rafeah,bertembung ngn lah,tgk dia,dia tgk balik,sayu jek.haha..pastu sbb trauma tk hilang lagi,pagi tu lari gi ampang jajar,tk g sekolah :P saya,os,pak 'a,ada la lg 2,3 org..lepak kt tepi sungai..pi petik buah pelam kt MADA tu..:p smbil masing2 melayan perasaan.haha..mmg cm budak2 la.lawak sgguh

esoknya..g jugak kelas..dgn muke hitam terbakar,lepas 3 bulan training..masuk jek kelas..dh kene bambu la ngn cikgu add math.:P paham2 je la..mmg sedeyh sgguh.mentang2 ler kalah...moral mmg down lah.

*****

"pengumuman,sesiapa yang ingin menyertai pasukan perahu panjang utk thn ni,sila berkumpul di depan bangunan A pukul 5 ptg".Kedengaran pengumuman dibuat utk memilih pasukan perahu panjang yang baru,untuk bertanding

sekali lagi..tanpa rasa gundah gulana-beberapa bekas2 pendayung ma'ahad,especially batch saya,ramai2 turun pada petang itu,dengan satu semangat serta keazaman yg satu,utk membuktikan,mereka yang membawa Islam ke dalam sukan juga mampu mencipta kejuaraan,malah lebih dari itu lagi!.sudah diduga,tentangan hebat dari cikgu2 pasti akan dihadapi,especially budak2 kelas sains,since kami akan menghadapi SPM pada tahun ni.

ya,tahun 2003!tahun yang mengubah landskap kejuaraan pertandingan perahu panjang-tahun yang boleh dikatakan pencetus kepada kebangkitan semula skuad harimau kumbang,maktab mahmud yg digeruni suatu ketika dulu.

tentangan dr pihak2 tertentu dihadapi dgn penuh keyakinan,ada jugak smpai satu tahap,budak2 yg menyertai team perahu ini,tidak dibenarkan masuk dlm kelas,gara2 ter 'lap' ketika training session,ada yang menghadapi "buku2 terbang"..maka tradisi '"andang sebelah mata" terhdp pasukan ini terus menerus..malah dengan cercaan : " alah..bukan nak menang pun masuk,kalah jugak nanti".itu antara ungkapan femes yang menjd bahan utk melemahkan semangat dalam arena perahu panjang ini.tetapi,alah bisa tegar biasa.alang2 menyeluk pekasam,biar smpai ke pangkal lengan,alang2 kulit dh hitam,biar smpai cipta kemenangan.

thn ni bilangan mereka2 yang sanggup utk terus berjuang bersama pasukan ma'ahad berkurangan mendadak..maka tinggallah saki baki mereka2 yang bersemangat kental,menempuh segala rintangan dan cabaran demi cabaran,demi matlamat yang satu!Ma'ahad pasti JUARA!

ku semat benar-benar slogan ni jauh ke dalam benak hatiku.maka tahun 2003-menyaksikan lebih kurang 27 orang ahli skuad termasuk 3 simpanan yang bakal menggempur medan pertempuran,pada bulan 3 nanti,meneruskan sisa2 perjuangan yang telah ditinggalkan kebnykan abg2 senior yg dh habis SPM..

kapten baru mengambil alih,mad arip romli,mengambil tggjwb sbg ketua pasukan yg baru untuk memandu skuad harimau kumbang yang sudah kehilangan taringnya sejak 3 tahun sebelumnya,meneruskan perjuangan yg masih berbaki.Berbekalkan semangat serta keazaman yg dipupuk tahun demi tahun,menghasilkan manusia2 yang tak kenal erti kekalahan.ah,biarkan apa sja ckp2 orang,kami akan buktikan!

maka sesi latihan yang ketat mula dijalankan,teknik2 baru untuk mengawal stamina mula diwujudkan,teknik larian speeding 10-15 round padang mula diperkenalkan,beserta bantuan coaching dari abg faizol,yang mula menyertai team perahu panjang 'MADA' membolehkan aliran teknik2 hebat mula mengalir dan diaplikasi ke dalam skuad harimau kumbang.teknik2 yg salah sebelum ni diketepikan.

latihan demi latihan..walaupun begitu,yang benar2 komited masih belum mencukupi utk membentuk team yang benar2 bersedia,malah team yg dibentuk ngam2 je 20 lebeyh..andaikata pendayung kiri ada yang injured,maka tiada ganti lg,hanya ada simpanan kanan.lagi sebulan nak smpai hari pertandingan,team yang benar2 lengkap masih tak dapat di finalize kan.memang kelakar!.satu malam tu,jumpak abg faizol selaku coach kami yg tk bergaji,dan arip romli ,os,lah,dan beberapa key people yg lain-bincg dn finalized,sapa yang betui2 fixed dalam pasukan tuh.mmg tunggang langgang lar..huhu.abg faizol gelarkan kami

harimau serabut (sebutan : seghabut) :p

tapi walaubagaimacammana pun,jiwa yg dh bersebati dgn team ni tetap meneruskan jugak latihan demi latihan,sehingga benar-benar kental-pagi,ptg,malam.begitulah rutin..sehinggalah latihan sungai yang di coachkan sepenuhnya oleh abg faizol,pengalaman beliau bertahun2 dalam perahu panjang benar2 sgt membantu kami untuk meningkatkan mutu kayuhan dan teknik2 baru membina keyakinan baru utk memburu kejuaraan.Kayuhan yg di ajar kali ni bukan sekadar aspek fizikal,kebijaksanaan dalam membaca pergerakan pihak lawan,membaca persekitaran,dan memanipulasi sifat air itu sendiri-kayuh smart and hard- menghasilkan natijah yang terbaik!

kebetulan pulak..yang menganggotai team utk thn 2003 ni pulak kebanyakannya sume badan kecik2,ringan2-sekali tengok,nak menang tu memang 50-50..nak fight tu..bole la kut..tapi berbekalkan teknik2 baru (seperti yg saya explain di awal2 entry ni),maka badan yang kecik2 bukan lagi menjadi ukuran.yang penting stamina dan semangat yg tinggi.

cabaran demi cabaran..latihan demi latihan telah ditempuhi..dengan sokongan tambahan dari bekas pendayung ma'ahad ketika zaman kegemilangan dulu,ustz ziauddin,dan juga abg driver van yg baik hati tlg hantar dn ambik kami ke ampang jajar,abg roslan(kalo x silap la).sokongan kalian tak akan dilupakan sama sekali..

tanggal 21 March 2003 - bermula lah kejohanan perahu panjang,dan seperti biasa,musuh tradisi dalam perlawanan datang dengan penuh kegagahan,lengkap dgn jersi,span (tmpt lapik duduk)yg cantik molek,bas yg selesa..kami pulak..dtg setngah jalan kaki,setengah tumpang van..pastu pulak,baju mmg jauh sekali nak ada la kan.ambik baju hitam,belah luar kalih kut dalam,kalo ada gambar apa2 ka,kira dpt cover la,dr luar sume hitam la :P even baju terbalik sbnrnya.sadis sgguh..makan ala kadar je la..


perasmian yang berwarna warni...para pasukan mengadakan lintas hormat di depan Sultan Kedah Darul Aman

bergantung harap 100% kpd Allah selepas usaha selama hampir 3 bulan..skuad ma'ahad melangkah sekali lg,dalam pertandingan saringan utk ke final..ketika dalam pertndingan saringan,hasil performance sgt luar biasa :D.alhamdulillah 'ala kulli hal,tk sia2 segala taktik dan strategi pelik2 yg dipelajari-dipendkkan cerita...selepas bergelut dengan pasukan pilihan ,skuad ma'ahad berjaya mara ke saringan kedua,bertemu pula dengan pasukan tradisi,yang menyaksikan pasukan ma'ahad ditumbangkan sebelum2 ni..sekolah men.keb.Tanah Merah,& sekolah men.keb.Kubang Rotan..dua2 pasukan yang 'pasti' masuk final sebelum2 ni..badan depa,jgn ckp.nalla beso2..cm tentera.tapi-lawan tetap lawan!-walaupun dalam saringan pasukan ma'ahad ketinggalan beberapa detik dari pasukan Kubang Rotan,mengikut masa terpantas-3 pasukan terpantas akan layak ke pusingan akhir,FINAL.



pasukan ma'ahad jauh di depan,tinggai pasukan lawan jauh
kebelakang sepghau(seperahu)
- saringan'04

tampak segunung kepuasan,dan kegembiraan terpamer pd wajah2 suram penyokong2 ma;ahad sblm ini,apabila kami berjaya hadiahkan kelayakan untuk ke final kejohanan perahu panjang,buat pertama kali selepas kekeringan dan dahagakan kejuaraan bertahun2...

maka misi terbesar skuad harimau kumbang-utk menggapai title JUARA- bermula dengan rasminya tanggal 23 march 2003...


pg pd perlawanan FInal...aku ketika berat masih 47 kilo

suasana pagi perlawanan tersebut..jgn ckp la.tak dapat digambarkan dgn kata2..dengan sokongan padu dr sahabat2 serta sume pelajar ma'ahad..berjalan beramai2 dari sekolah ke ampang jajar...penyokong ma'ahad memenuhi setiap sudut tebing sungai..pasti ada penyokong berpakaian seragam serba putih :)

dan ketua pasukan penyokong,juga bekas pendayung ma'ahad-dikenali sebagai D"yat! (hidayat),skrg di UPSI,begitu bersemangat initiate utk buat banner memberi sokongan kpd kami-sampai sekarang masih kuingati kata2 yang tertera,yang tersemat di kalbu utk memberikan yang terbaik!

" Maktab Mahmud,kembalikan kegemilanganmu!"

memang bertepatan ungkapan tersebut-dengan pertndingan yg bakal berlangsung ini- akan kami kembalikan kegemilanganmu!!!

maka dengan semangat yang jitu,skuad ma'ahad melangkah ke dalam perahu-diiringi doa dr ustz ziauddin,sokongan padu dr ustz mansor,lambaian dan pandangan semangat dari bekas2 pendayung ma'ahad ketika thn kegemilangan mereka antaranya abg kinon,sorakan gegak gempita dari seluruh rakyat Ma'ahad Mahmud-memberi satu impak bak panahan halilintar-geram!geramm!!Juara pasti milik kami!kami mesti menanggggg!!!nyah kamu airmata!nyah kamu putus asa!akan dipastikan,takhta kegemilangan piala pusingan kejohanan,akan berada dalam genggaman!


pasukan ma'ahad sebelum dilepaskan~

"kunci badan!"arahan dikeluarkan dr kapten.
"hoh!!" jwb kesemua 24 pendayung sambil membetulkan posisi kedudukan masing2.
"angkat dayung!"arahan diteruskan
"hoh!!!" gemaan suara skuad harimau menandakan telah bersedia.
"standby...go!"
kebushhh!..24 dayung bergerak serentak,mencecah permukaan air,menghasilkan riak2 air yang sebelumnya tenang,bertukar bergelombang...perahu meluncur laju menongkah gelombang2 kecil yang terhasil dari bot2 pengawal..dengan tenang..pasukan ma'ahad bersedia di garisan permulaan..

sedari awal,terbayang2..bagaimana rupa piala pusingan keramat tersebut..tetapi..yang pasti-kami akan milikinya sebentar lagi!ya,pasti!


skuad ma'ahad berskaf hijau,bergerak ke garisan permulaan..final 2004

dlm hati tk putus2 mendoakan yg terbaik utk hari penentuan ini..sementara menunggu bot pelepas tiba-para pendayung skuad harimau kumbang menyanyikan lagu "ya Ma'ahadan"-lagu rasmi sekolah dengan penuh bersemangat-diiringi dengan slogan2 tradisi : lawan tetap lawan!

kedengaran juga pihak lawan cuba menyaiko dengan sorakan2-kedengaran juga slh seorg dr mereka membaca doa "Ya Allah,bantulah kami pada hari ini,berikanlah kemenangan ~~~".kemudian kedengaran suara gelak2 kecil dr perahu mereka-iskisk..depa ni,...doa pun main2 ke,atau sengaja nak perang psikologi..mengetuk2 tebing perahu,membuat bunyi2 bising bagi menganggu konsentrasi..huh! semua itu tidak sikit pun menggugat semangat membara para pendayung ma'ahad,yang ternanti2 untuk merimbuk air sehabis kuat nanti.sesekali,kami berbisik2 sesama sendiri,mengingatkan timing2,dan checkpoint2 bg memastikan timing yang perfect!

cuaca tenang,dan matahari memancarkan sinarnya memberi rasa senang hati terhdp kami:)

trrrrrr...kedengaran dari jauh,sayup2 bunyi enjin bot-aku mengangkat kepala-kedatangan bot pelepas yang sangat dinanti2kan ini..akhirnya telah tiba-

"3 pasukan yang memberi tentangan sengit-yang akan berentap sebentar lagi-Pasukan dari Sek.Men.Keb. Mergong di lorong 1,pasukan dari Maktab Mahmud di lorong 2,dan pasukan Sek. Men. Kubang Rotan di lorong no. 3"-kedengaran suara dr bot pelepas membuat ulasan ringkas-

Mergong,sedia?sediaaaa!!jwb mereka.

Maktab mahmud sedia? sediaa!!

Kubang Rotan sedia?sedia!!

bersediaaaaaa.........................pom!!!!

tembakan dilepaskan ke udara-menandakan bermula lah pertarungan merebut gelaran JUARA!

Allah Akbar!!!laungan keramat para pendayung ma'ahad diringi 3 kayuhan panjang utk menggerakkan perahu,dan diikuti dengan arahan "panjang-berat!!!"maka para pendayung skuad harimau kumbang pun lantas menghentam air sekuat2nya,merabut (menarik) air sehabis riang(sebutan: Ghiang=tenaga),dengan laungan Maktabbbb!!!!...disambut 24 pendayung pasukan gerila harimau kumbang;;Mahmudd!!!!tenaga ditambah,kedengaran jeritan semangat dari dlm perahu " benammmm!!,benaammmmm!!!" membenam daun dayung sehabisnya,dan disertai dengan gerakan badan utk menambah daya tujahan perahu.dengan teknik yang digunakan,skuad harimau kumbang berjaya leading utk starting,memberi satu suntikan semangat utk meninggalkan pihak lawan jauh ke belakang-



bole lihat pada minit ke 3.45-ketika team ma'ahad memintas team lawan-begitulah gayanya!

kemudian mendapat arahan seterusnya,"tarik panjang!!!"-kami faham!ini bermaksud pihak lawan sudah ketinggalan setengah perahu ke belakang.arhan dipatuhi,dayung dilonjak jauh ke depan,menarik air dgn tenaga yg optimum terus ke belakang,menyusun nafas,dan mendapatkan extra energy.Para pendayung tak sabar2 lagi menantikan "timing"/arahan seterusnya utk menambah hentaman kayuhan,kemudian tiba terdengar lagi arahan berikut dari belakang,bermakna pihak lawan sedang cuba utk memintas kami ;

Hasbullah (tekong melaung ): Yamiiiiiinnnnnn!!!!!

dua,tiga! - Saiful yamin (ketua team tengah) menyambut

hohhh!!!! - kesemua 24 pendayung skuad ma'ahad menyambut dengan laungan suara dalam (suara perut) yg amat dasyat gempitanya,menandakan arahan diterima-untuk menambah kekuatan kayuhan dgn teknik panjang berat-bergema ke seluruh kawasan-

bushhh,tbushhh..kedengaran desiran ombak2 air yang mengganas hasil hentaman padu pendayung2 ma'ahad,perahu terasa melonjak2 ke depan dan membelah arus,..

seketika kemudian..arahan diterima pula: tarik panjang!!!..nafas disusun semula,tenaga dioptimumkan kembali..kedengaran pula suara sorakan dari pihak lawan di kiri dan kanan diikuti bunyi hentaman air..argh!mereka mengejar lagi-bila arahan nk smpai ni!! masing2 dalam hati resah menanti arahan seterusnya.

yamiiinnnnn!!!!!!!!!!!

dua tiga!

hohhhh!!!!

sangat mengasyikkan!hentammmm!!!tibaii...!!balunn!!..gila2!! mcm2 lagi jeritan pelik2 keluar.masing2 memang bantai kaw2 punya,bercampur semangat membara yang memuncak,meletop2 dah ni,memang tak ingat apa dah masa tu.yang ingat,hentam sekuat yang boleh-

tiba di kawasan teluk,ma'ahad masih mendahului-dari situ sudah terdengar sorakan2 dari para penyokong ma'ahad,nampak berkemutih sepanjang tebing sungai,penuh ngn budak2 ma'ahad berlari utk ikut pergerakan perahu-suara2 bingit dgn ulasan2 dari pengacara program,memang tk dgr apa dah.yang pasti,mesti sampai dulu!cepat..timing lagi..x sabar nihhhh...!kedengaran lg laungan yang sangat ditunggu2.

yamiinnn!!!

dua tiga!

hohhh!!

hentaman teknik kayuhan di teluk digunapakai,panjang-berat,habis kuat punya,lonjakan perahu menjadi2,sakit pinggang nk thn tekanan kuat dari team enjin,team tengah dan depan bertambah semangat dan ghairah menambah kekuatan kayuhan..sedar tak sedar..

ada lagi 300 meter sebelum garisan penamat.sempat aku jeling ke arah pihak lawan sepintas lalu,mereka masih mengekori rapat dibelakang,hampir2 menyamai kedudukan perahu pasukan ma'ahad.alamak..aku dilanda kerisauan sikit.tk bley jadik ni,kayuhan masih menggunakan tarik panjang selepas hentaman panjang-berat di kwsn teluk,semua ternanti2 arahan terakhir utk all out sampai muntah.jarak ke garisan penamat bebraki lebeyh kurg 250 meter,kedengaran timing yang ditunggu2!

ketukan dayung tekong ke tebing perahu 3 kali ,menyampaikan mesej kepada 23 pendayung secara serentak, dan sepantas kilat ianya disambut dengan laungan gegak gempita,cincangggggg!!!!!

hentaman paling dasyat dilakukan sepenuh hati,menggunakan saluruh tenaga yang berbaki,all outtt-disertai suara bergemuruh dari kesemua para pendayung,ombak2 air berpusar2 di sekeliling perahu,muncung perahu melonjak-lonjak membelah air,tekong berdiri untuk menghentam dengan full force,kesemuanya bergabung secara serentak memberi kayuhan padu yang luarbiasa,

tak kurang hebatnya pihak lawan dari kubang rotan mengasak rapat cuba sedaya untuk memotong,tetapi-cincangan terakhir dari skuad harimau kumbang yang sudah tumbuh taringnya,tidak bisa lagi ditahan oleh sesiapa,maka pihak lawan terpaksa akur dan mengerti,siapakah JUARA baru yang sekian lama ditunggu-tunggu-berakhirnya sebuah episod penantian penuh penderitaan,apabila os(firdaus) yang merupakan luan kiri mengangkat dayung,menandakan telah tiba di garisan penamat-serentak dgn itu kedengaran wisel penamat,kami telah tiba!!!!pengumuman seterusnya dari pihak penganjur,Maktab mahmud mencatat kepantasan masa 3.28 saat(ingat2 lupa dah),antara yang terpantas direkodkan-sekaligus menandakan pengisytiharan secara rasmi - MA'AHADlah JUARA!!!!


laungan takbir dan hamdalah memecah suasana sorakan kemenangan dari para penyokong ma'ahad-ku lihat wajah seorg2 demi seorg,para pendayung ma'ahad,tersnyum puas-sambil menyanyikan lagu rasmi "ya Ma'ahadan"-sesungguhnya kami sangat berbesar hati untuk membawa namamu sekali lagi-mengembalikan kegemilanganmu-ke persada kejuaraan...

berakhirlah badi kekalahan yang menyelubungi skuad perahu panjang ma'ahad bertahun2..ya..tahun 2003- tahun yang takkan ku lupa sampai bila2-akan ku pahatkan nostalgia cerita ini,sehingga ke anak cucu.kisah benar yang terungkap didalamnya seribu satu pengajaran,kemanisan dan kepahitan...sebelum datangnya pelangi kemenangan...:)


wakil dari sekolah,menerima hadiah dari Sultan Kedah

seterusnya..lepas SPM 2003-sementara menunggu result SPM,saya dan sahabat2 yg lain bersepakat utk menyambung Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)-masuk kelas form 6 dari bulan 1-dan sekali lagi,menyertai pasukan harimau kumbang,dalam kejohanan 2004-ma'ahad sekali lagi berjaya menjejakkan kaki ke FINAL,tetapi,benarlah seperti kata2 coach kami yg dikasihi,abg faizol,"nak menang tak susah,nak mengekalkan kemenangan itulah yang lebih susah..."

kami kecundang di tgn musuh tradisi,Kubang Rotan,hanya berjaya mendapat Naib Johan,dengan beza masa hanya beberapa detik....tetapi kekecewaaan ini tertebus di dalam pertandingan perahu panjang dalam Pesta Sukan Air Nasional 2004-pada bulan 3,apabila skuad harimau kumbang memperkemaskan lagi teknik dan kayuhan,maka kejuaraan kembali berpihak kepada pasukan Ma'ahad-Skuad harimau Kumbang Professional :D Ma'ahad tetap JUARA!!!


aku ditengah2 barisan depan :D Ma'ahad tetap JUARA!


dan sehingga tahun ini,tahun 2009- Pasukan Harimau Kumbang,Maktab Mahmud telah berjaya melangkah lebih jauh, menyertai pertandingan2 peringkat kebangsaan,sehingga ke langkawi dan kejohanan2 yang lain..satu hari nanti-saya yakin dan benar-benar pasti,jika Islam yang dibawa,kerana Islam kita bersukan,maka skuad ma'ahad akan melangkah gagah ke persada antarabangsa..InsyaAllah..

Ingat semua wahai adik2ku di Ma'ahad-jangan ulangi zaman kejatuhan,belajarlah dari sejarah,supaya kamu terus berusaha-kekalkan kejuaraan
kepada semua sahabat-sahabat seperahu di ma'ahad : entry ini hadiah khas buat antum semua,kuabadikan di sini,bagi menghargai dan mengingati pengorbanan yang telah dilakukan,serta,kepada yang masih di ma'ahad,ingatilah kesah lama ini,sebagai satu pengajaran yang berguna.

p/s : InsyaAllah,kalau ada kesempatan,pertandingan tahun 2020- aku akan cuba utk turut bersama memberi sokongan..doakan supaya dimudahkan.:)









Hasil Nukilan,
al-kandahlawi
Pendayung Setia Ma'ahad,'02,'03,'04
Skuad Harimau Kumbang
Maktab Mahmud,Alor Star.






32 comments:

WAN HAFFIZ said...

slm..cam best je main perahu panjang ne...perahu pendek ade x ??skang berat dh brp kilo?? hahaa...adakah terbalik dr 47 ?

Hanif Amir said...

wow! walaupun terpaksa meluangkan masa hampir 2 jam setengah untuk bace entry ini, berbaloi jugak rasenya. hehe

boleh buat filem!

Azril'Kiara said...

to dia punya kata assignment melambak la apa la ..
nk submit nex week dgn assignmennya nya ..
ni mcm bole buat novel tu ..
xpa2 .. hanta skali pada lecturer bg dia baca sama ..
mana tau hg bole dpt markah tinggi ka .. (^_^)

khaulah said...

salam..
subhanllah... bagus2..
pnjng betul entry kali ni...
kene amik ms betul2 free utk bc.. huhu
semoga semangat skuad "harimau kumbang" masih sentiasa ada (=

mohamad said...

salam..

aik..sume srikanda je yg bg komen?

oo..blom mase lg..

hehehe..^^

Nik Muhammad Amin said...

fuh muka abg hamdan masa muda mcm pendekar harimau taring tiga..dahsyat sungguh..skrang dah jadi tycoon kes3..

nway, nice and long long story..

A.S. said...

Salam..

Rasa nak beli perahu sebijik wat test test kat Sungai Putat belakang rumah...

Anyway, congrate akhi.. kupasan yang banyak pengajaran bukan sekadar cerita biasa!

mohamad said...

salam..

abg hamdan...

ape lg..jd kn novel..PT(Perahu team)

hehehe..

hamdan al-kandahlawi said...

salam..

to wan haffiz : perahu pendek kne g naik kayak la..pendek sket :D eh..tlg skit-berat naik skit jek :p dari 47 kepada 67 sekarang.maintain~:D

to Hanif Amir : ek..lamanya baca..hang hafal entry ni ke ape? :P anyway,thnx for reading-just a sharing-

to azril kiara : hamboih..aku karang ni 3 hari baru siap tau.sikit2..lama2 panjang cmni la. :P

to khaulah : skuad dh tk join lg,tp semangat maseh ada :D ngaumm!!!

to mohamad : amboih..srikanda bg komen pun marah ka.kank srikandi bg jeles plak :P

to nik muhammad amin : alamak..taring banyak lagik la.saja sorok2 :p by the way,sbnrnya mmg kena wat muka brutal,utk menyaiko muka lawan-siap lekat soletep kt hidung,ada tujuan dia~~nk tau?nnti entry baru.hehe.thnx for reading

to A.S. : mahal wo perahu tu..pakai fiber punya..bukan kayu.. :P moga sama2 dapat manfaat..:)

hamdan al-kandahlawi said...

to mohamad :

ha'a..betui gak.nnti nak buat lah novel PT.agak2 leh mencabar hilal asyraf tak?hehe.encik hilal jgn ambik hati :P~

Faiz Faiza said...

Salam
kfaiz bpeluang promosi buku Hilal tu masa pesta buku baru2 ni. secara umum, bagus juganya buku2 bnuansa sukan ni. boleh tarik minat remaja lelaki membaca.

apa lagi hamdan. cepat2 la mula projek novel PT.kfaiz blh tlg pas kat galeri ilmu =))

hamdan al-kandahlawi said...

wslm kak faiz..

wah..akhirnya bertemu dlm blog jugak.lama x jumpak.cmna silat skrg?dh jadi tuk guru ka?jurus wajib tknak main dh ka :P

aritu p jugak pwtc ..tk perasan pun kak.:P

tkpa2.nnti kak tlg sediakan bajet-saya akan mulakan penulisan tk lama lg.PPT-Ngaum!

kak jd editor bola ka? :P

Ustaz Nazmi said...

Walaupun diriku ketika di Maahad tak melayakkan kan ku mengayuh perahu panjang.. Namun 6 tahun di Maahad belum ada match yang miss lagi..semangat Maahad...

Oliyo !! Oh !!
Oliyoliyo !! Oh !! Oh!~!

Itu ja yang ingat..

hamdan al-kandahlawi said...

to ustz nazmi

haha..doa dan semangat ntum yg penting tu :D satu asrama baca yasin beramai2 malam sebelum perlawanan.satu saat yang takkan dilupakan-kamu2 yang menyokong sepenuhnya.penyokong ma'ahad memang hebat!

areo! ho!
areo reo! ho!ho!
dai me (may) dai! dai!(dye)
dai me dai me dai! dye!dye!

Maktab !! Mahmud!!

sapa kita!!Maktab!!
Boleh tak boleh!! boleh!!

la takhaf wa la tahzan Innallah Ma'ana!

kalah menang!!adat perlawanan!

lawan tetap!!... LAWAN!!

~ZuLhAiRi~ said...

Salam...

semangat rimau kumbang btui ni, jangan smgt kumbang je dah la...

lawan tetap lawan!..

oreo ho!...oreo ho!
celup2 cicah ayo...ho!...

ampun pak!..:D

* encik kandahlawi ni selalu p surau naik perahu panjang ni la, kalau dia naik bas mesti lambat...hahahah...:p

kuchengsihat said...

hehehe....

aku tersenyum sendiri...

hohoho...

bersemangat waja nya...

hehehehe...

ada dua generasi maahad...

mantap...

sentap....

apapun..saya tunggu novel PPT...

hila...ni dah ada yang ingin seiring sejalan dengan kamu...bagi la semangat kat dia ni...


ok alkandahlawi..teruskan perjuangan...

"a'a dia naik perahu je pergi surau, nampak xkayuhan dia yang mantap+sentap tu...jimat minyak...hehe..

congrate bro..

Anonymous said...

من ذاق عرف
hanya mereka yg rasa, tahu akan bestnya sesuatu perkara itu.

hamdan, semoga memori indah kita sepasukan terus semat di sanubari.

harimau...aauummmm!

os cairo.

Anonymous said...

ish,tetiba ja ketaq tgn rasa nk kayuh blk...kengn sewaktu bersama skuad harimau kumbang 02,03&04 mmg xkn dapat diluputkan dr ingatan...cuma jgn bongkar semua rahsia teknik kayuhan mada nnt depa saman,haha...caya la pak aji!!

hamdan al-kandahlawi said...

to zulhairi :

aku naik peghau panjang..haha.hamboih~naik bas sekali sekala ja :P kdg2 roket smpai msjid mmu.

oit,tu bukan oreo biskut tu la.sebutan lain! :p hampehnye zul..haha

hamdan al-kandahlawi said...

to kuchengsihat :

nantikannya PPT :D

to os cairo :

yg merasa sahaja yg tahu keindahan,keazaban,keperitan dan kemanisan...hrp kita suma dpt jumpa lg.reunion PERGHAU!

to anonymous di atas :

siapakah dikau,tp pasti dikau adalah pendayung ma'ahad.kalo sapa yang besa mengayuh perahu,baca entry ni tak rasa apa2..tak seram sejuk ketaq tangan,bukan pengayuh sejati la tu.hahaha...

x kan dilupai kenangan tersebut :) maka ku abadikan di sini.

haha.teknik kayuhan tu..pk secara teori-mmg susah nak buat pun..nak jd pun susah...ala..kita training pun bagai nak rak.haha..jenuh :P

nurul said...

ala... kalo skang soh si harimau ham ni kayuh perahu.. huu... rasa2 nya x gerak kot.. berat dh lebih muatan perahu woo..~ :D

amboiii, skang nk jd rimau pulak, bukan kumbang ka?? :> sana sini jenuh nk layan hehehehe :D

hamdan al-kandahlawi said...

to : Puan Nurul :p

ha..ngutuk?amboih..sbb tu la hang nye bon bon pun sama jek.hahaha :P shikibon bon~[bak kata ayie :D]

aku mmg rimau apa..rimau kumbang.ngaum!

hisyam_mujahid said...

ish...ish...

walaupun diri ku bukan dari golongan harimau kumbang tersebut [pernah turun training ja, tapi terkandas tengah jalan :) ], tak dipungkiri kenangan itu banyak yang indah.

sedih + sayu daa tengok gambo2 tuh. :(

jr said...

haah la abg hamdan. kalau la ni abg naik perahu tu mesti terjungkit.takleh kayuh depan dah. kena dok belakang ja. berat lebih muatan.haha

Anonymous said...

anonymous yg komen bwh os tu sapa? haha,aku la yamin...mmg xdapat dinafikan lg aku jua pendayung sejati...huhu...buat reunion inform kt aku sama noo...leh aku belanja ampa highop sungai tongkang yard!! haha...who we are,we are d maktab,go go maktab!! "maktab mahmud jln pegawai,p terkemut2,blk awai"...haha...

~ZuLhAiRi~ said...

nampaknya kalau skg....peghau panjang akan transform jd peghau selam....:p

Anak Pendang Sekeluarga said...

Allah swt dah janji akan anugerahkan khalifah/dunia ini kepada org mukmin..dan org yang jaga amal soleh..tp asbab kelemahan saya,,org mukmin dan amal soleh belum wujud lagi,,,maka Allah akan bagi pd org kafir,,biar org kafir tindas org Islam...org islam sibuk dengan syurga org kafir,sebab itu org kafir marah dan tindas org Islam...

kuchengsihat said...

salam...

aiseh...
nampaknya tuan punya tanah (pemilik blog)
terkena dgn pengomen2 yg setia...

xpe..la ni dh de perahu lebih besar...guna perahu besar la untuk yg lebih muatan....

aiseh...sori2...klu ter "mengata" dan "terasa"

kucheng taip je...

kalau boleh dgr laungan sorak 2 kn best...dah try cuba tp cam xmasuk je irama dia....


areo...
areo...
areo...
oreo....
oreo...
oreo...

:)

khaulah said...

nmpaknya entry ni mcm yg plng bnyk dpt comment huhu~...
klu x silap laa..

hamdan al-kandahlawi said...

to hisyam mujahid :

ha'a..mmg sayu pun~tp semangat tatap membara!!

to jr :

amboih jr..ngutuk ek.skrg dh ringan beb,mesti kayuh lg kuat!! :D

to anonymous yamin :

ooo...hang ka yamin..ni la budak tgh yg bernama saiful yamin tuh.haha..tp skrg dia 3 kali berat dr dlu,bermakna tk bley duk tgh la,kena duk bwh perahu :P

haha..lama tk dgr pantun maktab nih :maktab mahmud jalan pegawai,mei sekolah terkemut-kemut,balik sekolah awai :p

nur said...

ptt la rmai yg ckp team perahu pnjg maahd ni hebat...mmg btl2 hebat..
dr entry ni je sy dpt membygkn perasaan korg time mendayung tu...bgus btul maahad ni..bangga sy pnh jd student maahad..=)

khairil_ashraf94 said...

salam....nie budak perahu mmas taun 08,09,10...mmg semangat la baca nie....la taqof, wala tahzan innallahmaa'na!!!!!!!!!