Friday

Kesahku sebelum Final report Submission~

Ini adalah kesah benar,misteri belalang Hijau...


Jam menunjukkan pukul 10.30 malam,hari Khamis19/11/2008..

"alapak,dah lewat ni" desis hatiku

aku pun rushing2 ler..dr umah abg aku di kota damansara,nak menuju ke MMU Melaka.

1 reason-minggu depan,23/11/2008[Monday]-Due date final report for practical training aku.

'Ya Allah,selamatkanlah perjalananku harini' bismillah...

Dlm keadaan rushing,gear iswara hijau a.k.a belalang tarung hijauku ditukar dengan pantas dan "cermat"-sesekali gear 5,sesekali gear4 dn memintas sambil menyilok2 keta2 dan lori2 slow cm siput yang menyusuri LDP -lebuhraya damansara puchong- menambahkan lagi kelembapan aku utk tiba di melaka.

tika tiba di tol pertama LDP menghala ke puchong,ku dapati kenderaan bersesak2...himpit menghimpit dan menyelit2 di antara kenderaan.tak kurang jugak lori2 berat pun dgn x sedar dirinya,menyelit jugak ala2 kancil 660. tetiba rasa cm nak jadik polis,memang siap ler lori2 tersebut.ish..gusar hatiku."kalo cmni,kul brapa nak sampai nih.iskisk.."


aku pun terpksa menyelit2 sama since terpksa buat cmtu,kalo tak..kul1 pagi la smpai.selit punya selit,smpai kt lorong "tunai",baru ku sedar,rupa2nya dh jadik 2 lane menuju ke lorong yang satu.la..ish..terpksa mencilok utk masuk lane yang betul.aku pun..dengan berhati2nya..gear ditukar ke gear 1.signal ke kanan diberi,pedal minyak ditekan perlahan-lahan,menanti utk mencr kesempatan mengejut,cilok di antara ruang2 yang ada.saat2 itu akan menanti..

debaran menjelma,nadiku bergerak pantas, dan...itu dia.ruang!

aku menekan pedal minyak dgn pantas,mencilok,belalang tempur ijauku mendesup ke depan,meluru ke arah ruang yg ada,tetapi...

....zupp! satu keta lain memintas dr arah kiri.aku tergamam,secara spontan subconcious mind aku terus mengambil alih peranan concious mind,memberi reaksi,brek kecemasan ditekan sekuat hati,brek tangan pun aku tekan jugak[ala2 naik motor],tp tkdak la dah naik keta kan,genggam stereng je la.:p ,wiper dipasang,tali pinggang keledar belakang trus dipakai[just utk promote undang2 baru,bukan action sebenar :P] injap bikuspid, dan injup trikuspid ku mengembang kuncup,memberi laluan darahku yang memancut laju dr jantung,malah aorta dan vena kava ku turut memberi reaksi pantas,demi mengelakkan aku terkena sakit jantung mahupun kencing manis.

astaghfirullah..aku beristighfar berkali2.Mungkin syaitan sudah mengawal nafsu aku untuk mencilok,seb baik tk berlanggar.iskisk.."hamdan2...kamu tu tak kawen lagi,hati2,ingat org tersayang" .haha,aku ingatkan diriku. :P

baru lebih kurang 3 second aku mengomel sendirian,tiba2...

"bummm!" hentakan keras hinggap di kepalaku.kedengaran bunyi hentaman di belakangku,aku terhantuk di cermin keta[seb baik pakai seatbelt].kemudian disusuli bunyi seretan sesuatu dr belakang.sreeettttt!

"arfhhh,...tidakkk~~~~~@_@. aku dah disondol dr belakang!



befinilah keadaan belalang tempur hijau yang cacat :P


terus seribu satu kemungkinan menerjah di kepalaku.Terus mindaku berputar ligat,teringat kesah mak aku yang dilanggar oleh mat motor,di sg petani.mamat tu bagi kt mak aku IC dia,ckp kata tkde duit lagi,dan bleh pgg dlu ic,nnti dia pnjam duit kwn dia then dtg balik.mak aku pun pecaya la bulat2..dh sama melayu kan.Sekali...dia tk datang2 smpai sudah,pastu dia mesej bgtau ckp dia nak buat repot polis,kononnya mak aku curik IC dia plak.ish2...[story kesudahannya,kalo nk tau hubungi saya] :P bila teringat cmtu...

aku trus keluar dr kereta,kasik tutup pintu kuat2 sikit[bagi nampk ganas ler].trus meluru ke arah keta yg sondol belalang tempurku.kelihatan seorg budak muda,umordlm 20 an,memberi isyarat suwuh jalan dlu,setel lepas tol.ha..x bley jadik ni.dgn gaya seorg brutal jalanan,aku suwuh dia keluar dlu,"hang keluaq dulu!" mesti bersemuka dlu~mana bleyh setel cmtu jek.tibe2..budak tu pgg tgn aku,"ampun bang,sori bang,kita setel kt depan tu ya,sori sgt2" ishish...kesian la pulak dak nih.okeh."meh tlg angkat dlu bumper aku nih." kataku ringkas.

habih tercabut bumper belalang tempurku nih,ghebeh belakang,pemegang besinya patah,akibat hentaman mengejut tersebut.

aku pun angkat bumper tu,sumbat masuk kat bonet yang ternganga luas,dan menuju ke arah tol.Selesai bayar,trus gi tunggu kat sebelah carltex.dan alhamdulillah,budak tu x lari la,park kt belakang keta aku.trus meluru ke arah aku.aku bersalaman.

" hang nama apa"
"Latip,nama glamor leh panggil deris" [bukan nama sebenar,identiti dirahsia]
"belajar lg ke ape ni"
"beljr lg bang,kat food institue malaysia,pj."
"owh..hang dari mana ni?"
"g jumpak kwn kt kelanajaya tadi..ni nak balik dengkil"
"abg keja mana?nak pegi mana" tanya si latip.

isk..budak ni..buat cm sembang kedai kopi plak ye~tkpala..nk bg cool down darah mendidih nih.

"baru habis training..auditor kat one utama,sebelah TV3 tu.Aku nak g melaka sat,ada hal"balasku malas2.

"apa bang?editor?abg keje edit filem ke?"

aaaaarrr..alahai..ada gak manusia tktau apa dia auditor.

"eh..apelak filem ni.audit financial statement la..ala..akaun tu.."
"oh..buat akaun ke cmne?"
"dah2.setel bab ni plak"balasku memotong.kalo tak..jenuh layan dia sembang plak.iskisk..

"la ni kira cmna?hang nak bayar skrg ke..cmna"
"emm..kt saya skrg x smpai rm20..ngam2 nak balik ni..tp kalo abg nak pakai jugak duit..abg tunggu sat,saya p umah kwn saya,pnjam 3 ratus dulu".dlm stgh jam saya dtg balik."

otakku ligat.ish..kalo cmtu..kena tunggu lagik.spontan teringat kesah yg jd kt mak aku.kank dia ada niat jahat ke,bwk g jumpak "kwn" yg aku tktau cmna,kacau nih.

"cmnilah.em..hang berapa beradik?ayah mak keja apa?hang anak ke berapa?" aku start tanya soklan2utk menguji kejujuran budak nih,

dri pergerakan anak mata,body language,dan beberapa spot lain,aku perhatikan.nampaknya berguna jugak kursus NLP yg aku dh ikuti :D

" saya 6 beradik bang,ayah dah takdak,mak saja tinggal.abg2 suma dah kawen..saya yang bongsu"

" masa ayah hang meninggal,hang kat mana dan tgh buat apa masa tu?"-->soklan ni utk tengok dia ckp benar ke tak,boleh di ekspresi melalui anak mata.

dgn berpandukan samar2 cahaya dari keta dia,aku dpt kesan dia ni org baik2 la kut.tk tipu rsanya..insyaALlah..

berbekalkan kepercayaan aku kpd dia.aku tawakkalje la.

"cmnila..skrg aku mudahkan keja la..hang..g rehat2 dlu,aku smpai melaka nnti,lepas repair aku bgtau total cost.hang bank in kt aku.boleh?"

"ha boleyh2..bagi no akaun abg blablabnla"balasnya panjang lebar.nampak raut kelegaan di muka dia.

lepas aku ambik suma detail2 dia..akupun kasi sikit warning.Nih..latip,ni aku pecaya kt hang ni,sama2 Islam,sama2 melayu.jgn main2 ngn aku,kalo hang tipu aku,aku tkleh jamin apa jadik kt hang nanti." heh heh..saja bg warning skit..bunyik cm brutal la sgt kan.kena gertak..riso gak kalo apa yg jadik kt mak aku,jadik pulak kt aku.huhu..dlm masa yg sama,abg aku yg dpt tau incident tersebut,bengang pasai aku lepas cmtu je dak tuh.tp tkpola..tawakkal je la..

lantas aku memecut ke Melaka..tapi kali ni tkleh bwk laju sgt dah..rasanya tayar belakang effect kut..kalo meter mencecah 140km/j pun..rsa cm tayar belakang goyang ke kiri kanan..biasanya 150 bleh smpai dgn mudah.iskisk..bertemankan bumper di sebelahku..:P



teka teki:keta apa bumper kt dalam?atas nih ha..~




1.30 am.tiba di teratak an-nushrah dgn selamat..

alhamdulillah ala kulli hal..

keletihan..mataku terlelap dgn mudah atas katil hisyam.:p

so mungkin ceritaku di atas..serba sedikit dapat dijadikan pengajaran kepada kamu2 di luar sana..pandai2 la extract apa yg baik.:p

tapi ada hikmah rasanya...disebabkan incident tersebut,supervisor aku pun simpati,bg masa due date submit final report smpai pukul 9 malam..:P

alhamdulillah...ALlah mudahkan prosesku untuk menyiapkan final report tu...sumenye sempat berjalan lancar..



akhirnya siap jugak..fuhhh~


masa nak submit tu..kena g jumpak supervisor aku,Mr.Subra yang tgh jaga exam budak2 repeat..ingtkan leh submit balik cmtu jek lepastu,tapi mr subra panggil aku,dok sebelah dia,then..jeng jeng jeng...

Mr subra selak selai demi selai,then tanya every single things yg aku tlis dlm report tu..iskisk..ade ke die test plak double entry,effect write off,disposals kepada p & L,balance sheet,and treatment to inventory la..amende ntah lagik pasal FRS sume..huhuh...seb baik ler bleh jwb even tersgkut2 gak la..berpolluh-polluh dah..[berpeluh-peluh yang teramat]

so..pesanan penaja kepada bakal practical trainee acctg students,lengkapkan diri anda dgn kemahiran2 basic,double entry,p&l,blnce sheet dan yg seangkatan dgnnya.kalo tak,malu jek~iskisk

yg baik dr Allah..aku bersyukur ats segala kurniaannya..menyelamatkan aku dr bala bencana yg lebih dasyat,dan memudahkan urusan kehidupan duniaku...

selsai satu bebanan berat,submission report,keta aku pun kembali normal dari keadaan paranormal sebelum ni.workshop ah lek,malim,menjd pilihanku utk repair..total cost lebih kurg 3 ratus lebeyh...terpaksa tukar terus bumper since anchor dia dah patah..itupun yg tiruan..kalo original..mau 5 ratus lebeyh..tp kesian kt si latip tu..mesej dia..dia bgtau mntak kurgkn..dia student lg..dll..kesian la plak..tkpala..amik yg paling murah la..dn segalanya berjalan lancar,si latip tu pun dah bank in kan duit..sume setel dgn baik.

bumper baru..bau kedai lg tu :P



alhamdulillah!

5 comments:

niqobi said...

"teka teki:keta apa bumper kt dalam?"
=)) (gelak guling2)....

alhamdulillah.. (^_^)

p/s: berdebar-debar utk menungu saat itu... uhuu.... ready..ready..

Hanif Amir said...

Ha ha ha.

Teka-teki yang sangat lawak bro!

Ha ha ha.

nurul said...

laa iskk.. sy igt hang bole terbit satu komik la..

kompom laku komik tu...

Muhammad Hazimin Wahab said...

oh, ni lah kereta yg bumper rosak masa nak p kenduri kam hari tu... ada cerita pun dlm blog... haha, hari tu, hang cerita lisan ja.. kali ni details skit..

Alhamdulillah, semua dah settle...

Rahman Yg Comel said...

ahahahaha...
tu ah lenkali nak mencilok apa ka berguru bagi abes dulu....