Tuesday

sTress tak duk Flat/apartment??

salam..

hoho..lama x sempat update blog..

tujuan aku tulis ni..just utk luahkan shj..tp still bersyukur..dikurniakan Allah tempat tinggal yang sempurna..alhamdulillah 'ala kulli hal..

rasa nak luahkan.benda2 yang menambahkan stress aku....apa yang aku lalui sepanjang hari,hampir setiap hari akn lalui benda yg sama bila duk kt flat/apartment ni.....nk tau tk?? :D

.inilah "jadual2" yg akn aku lalui sblm gi ofis,dan selepas balik :-

bangun pagi hari...pas solat..mula2 sekali..akn kedengaran suara bapak dan anak2 family (chinese family) bertutur dgn bhsa mandarin,tapi paham la..yang si bapak akan bising2 suwuh anak2 dia cepat2 siap g sekolah.pung pang pung pang..si anak2 dia plak tambah membingitkan suasana(yg ni tk phm apa mksud dia):P tp memang bising ah.

lepas "kemeriahan" dari family tu..akan kedengaran plak laungan2 dasyat+ ngeri dari tingkat bwh,suara seorang ibu bising2 menibai/merotan anak dia suwuh pi sekolah..mesti meraung2 d pagi hari...si anak lak degil nak mampus.pemalas g sekolah,menangis jerit2 plak dgr satu apartment tu,sakit telinga betui.yang si mak plak maki2 anak dia cm anak dia duk sebatu jauhnya.bengap jugak mak dia..mendidih jer aku.cis

tk habis setkt tu..tepat kul 8 pagi..kedengaran satu lg ujian "kebingitan",adala sorg minah ni,nak g keja,naik skuter..pastu kalo nak "panas enjin" skuter dia,press moto dia smpai cm nak meletup..preng!!..preng!!...skuter bunyik cm moto yamaha ekzos lapan.sorg lagi manusia yang tak reti bahasa..buat apartment tu cam workshop bapak dia...hiey...kena la sbr lg..

pastu biasanya aku dh gerak ke ofis..so..cabaran di ofis plak..[citer lain kali:D]..

masa balik plak..rutin harian..

smpai umah biasanya dh malam..so..lepas solat..akan kedengaran family tadi lg..gung gang gung gang lagi..anak2 dia buas sungguh.si bapak dia pun sama.duk dalam bilik air[pendpt aku shj,bukan skodeng,dgr bunyi air cm dia tgh mandi,dan suara dia bergema]..ckp ngn org2 rumah dia dgr satu apartment.bengap betui ar...tk ckup dgn tu..org atas umah plak..mula memasak..ha..start ar..bila diorg mula guna lesung batu[rasanya la,sbb bunyi cmtu] utk tumbuk cabai ke ape ke tktau la,tp yg pastinya,diorg ketuk2 tu betui2 atas rumah,tok,tok,tok..kdg2 ada tune lagi..toktok..toktoktok..toktok..toktok tok tok tok..nth apa jenis irama diorg ikut pun tktau la.tp yang pastinya..sangat menganggu org di bwh ni...dh ler leteyh2..haih..

satu lg cth manusia yg tk reti erti berjiran.rasanya diorg ketuk cabai tu atas lantai kut.tu yg bunyi cm nak runtuhkan siling jek.tambah lg dgn derapan kaki ahli2 rumah mereka yang berlari dan melompat2..[tum,tum tum,tum..dong,dong,toing,toing] lebeyh kurg la..

fenatnya...nak jer jerit kuat2..suwuh diam..tp apakan daya...inilah asam garam tinggal di apartment..

dan inilah rutin..everyday..akan lalui benda yg sama..waktu post ni dh malam..so..esok akan stat balik benda yg sama..

kadang2 mendidih gak la rasa.nak solat ke..bca quran ke..sgt2 terganggu..apatah lg masa kena bawak balik keja ofis ke umah..stress meningkat dan melambung2...

huhu...

nak p ckp kt depa,kita bukan tuan rumah..menumpang jek.iskisk..sbr je la..

tp bila pk2 kan balik...aku akn merindui suasana tu lak nnti..memandgkan tempoh aku berada di dunia serba stress[kl] ni..hanya berbaki dlm 2-3 minggu lg..hoho...just enjoy je la..@_@~~~

sekian~

6 comments:

Ahmad Aizuddin Sudari said...

ana cadangkan ente duduk di tingkat atas sekali. macam ana duduk di tingkat 14. hehehe..

niqobi said...

cabaran...
sabar~.....

Zakiah Zazli said...

abg duk kat flat mana yg dasyat sgt tuh?

hidayah *^_^* said...

As-sobrun minal iman~
Tension2..kacau cik nemo memlm hari yeh ;p

Anonymous said...

apartment carmila :D mmg tmpt cntik..ok je..cuma gangguan yg sometime membingitkn tlinga.huhu

ZiaNa said...

salam~
abg sorg2 je ke sewa apartment tu?
x mahal ke...?
nti dh graduate jgn cri keje kt KL
hehe