Friday

Prof Ghauth Story~ [TAHNIAH!]


Pagi ni smpai2 ofis..sblm stat kje bukak2 jap utusan online..tertarik kpd satu berita,Dr.Ghauth Naib Canselor UM baru.Eh..Dr Ghauth?setahu aku sorang je kut yang ada nama cmni kt Malaysia.Prof Dato' Dr.Ghauth Jasmon-nama yang sgt dikenali,especially warga Multimedia University.

TAHNIAH DATO' PROF! =D

Dato' Prof. Ghauth Jasmon


wah...dh dilantik jadik NC UM?apa yang saya boleh kata kan kepada UM,u all are the LUCKY one! Korang sgt bertuah kerana Seorg dato' dan juga prof yang low profile dn sgt friendly serta berwibawa ,akan berada dalam keluarga besar UM.rujuk berita di malaysiakini
di sini dan erita di utusan di sini

Dah lama x jumpak,last jumpa prof ghauth masa majlis perpisahan beliau yang dhadiri ribuan pelajar MMU,di Grand Hall,MMU cyberjaya.Masa tu beliau tgh borak-borak ngn ambassador negara arab(x ingt negara mana).Jumpak saja dia,terus dia hulurkan salam,dan peluk cm kwn2 lama.sgt frenly.

DI sini,ingin aku share sikit..berkenaan Prof Ghauth,setakat yang aku kenali selama lebih 3 tahun di MMU.. dn skit2 gmbr yg kebetulan ada kt aku nih:P

First time melihat empunya diri yg bernama Ghauth Jasmon,ketika majlis penutup perasmian Orientation 2004/2005,bulan April- jejak langkah yang pertamaku di bumi MMU dalam jurusan pengurusan.Melihatkan gaya beliau yang spontan,dan berperwatakan sederhana,agak kelakar dalam selitan ucapannya,benar2 ia seperti mana first impressionku.Baguih dia nih.kataku dlm hati.hehe..berbeza dgn KM Melaka ketika itu,yg dtg lambat 3 jam pada majlis penutup tersebut .[sekadar selitan] :P

Mengenali beliau dengan lebih lanjut apabila aku menjejakkan kaki dalam barisan pimpinan SRC/MPP 2004/2005 ,memberi peluang kepadaku untuk bersemuka ketika 1st meeting SRC with President(di MMU,watak NC,TNC,dll tkdak..ia dipanggil President,dan director2) bersama dengan MCM (higher management committee). Malah abang beliau,Mr. Abadan Jasmon,adalah lecturer subjek accounting aku yang pertama :) skrg mengajar di MMu cyberjaya.


SRC/MPP 05/06 bersama Prof. after 1 st intro. meeting

Benar,beliau seorang yang sangat caring,dan mengambil berat terhadap permasalahan pelajar2.Sikapnya yang terbuka dalam semua perkara,hatta jika berlaku sekecil2 masalah seperti tandas rosak pun,boleh di emailkan "direct" kepada beliau,dan percayalah-tindakan pantas akan diambil.

Masa dlm 1st meeting tersebut,dia bg jaminan,ada ja masalah,bleh bgtau dia trus,dia akan amik tindakan.Memula dgr tu..ala..ckp je la kut..ntah betui ke tk..tp...benar2 dibuktikan melalui tindakannya.

Tp ingat!- bukti mesti ada.Kalo tk,mmg kena balik ler~[sapa penah keje ngn dia tau la]

Pertemuan2ku dgnnya adalah pada meeting2 & function2 yang melibatkan Mpp,dan management committee,lebih menyerlahkan sikap serta ketegasan beliau dalam menguruskan sesuatu perkara.

Apabila beliau "deal" dgn isu2 berkaitan kualiti kerja staff,dan tenaga kerja MMU,beliau adalah seorang yang sgt tegas dan pantas dalam tindakannya.Tetapi,beliau bersikap terbuka dn berlembut terhadap para pelajar dan bersedia turun padang kalau ada komplen atau permintaan untuk bertemu dengannya.

Satu perkara yang takkan aku lupa tentang Prof Ghauth Jasmon,beliau seorg pencinta alam semulajadi,dan sangat2 menyayangi pokok2.Even sbnrnya di UM tu,masa beliau berkhidmat di UM beliaulah antara org yg push supaya di banyakkan tanam pokok.


antara pokok2 di depan CADP building-pokok kesygn beliau

Satu hari,SRC/MPP bagi sesi 2005/2006,pimpinan aizuddin ketika tu,mengadakan appointment ngn prof ghauth,utk membawa isu2 "facilities MMU",dan menunjukkan kepada beliau tempat2 yang perlu dibaiki dan di tambahbaik.jadi,satu petang ni,beliau datang dr MMU cj,aku dan din berjumpa dgn beliau atas maksud di atas.Jadi isu2 pun dibangkitkan..antaranya ialah,keperluan shaded path(koridor pejalan kaki) yang diperlukan antara CITS dan Hostel,antara bangunan CADP (dulu FOSEE) dan library,dan antara CLC dan hostel(dkt kedai bonda).aku ngn din pun bgtau la mcm2 reason supaya dibuatkn shaded path.Bincg punya bincang,prof still tak mau letak shaded path,antara isu utama adalah merosakkan pemandangan dan pokok2 terpaksa ditebang.Bincg lg punya bincang,last2 cdgn yg dikeluarkan oleh beliau,adalah tambah lagi pokok utk jadi "natural shaded path".Beliau pun bawak gi tengok pokok jenis "rain tree",yang rendang.So,keputusannya adalah tambah pokok banyak2.beliau jugak bgtau,kalo tanam pokok ni..cacing2..burung2..singgah tu..kita dapat pahala..sbb bawk kebaikan kt depa suma..haha..ada logik jugk prof ni.iskisk.suma tu ada rakaman..tktau dh ada kt mana :P

antara CITS dan hostel,beliau bersetuju buat shaded path,sbb tk boleh tanam pokok kat tengah2 jalan,cik zaki (asstnt dir. FMD) masa tu bgtau kata lebar jalan tu standard Bomba.So tkleh tanam pokok.Kalo tak,tgh2 jalan tu pun ada pokok.

So kalo perasan,[utk dak2 MMU melaka especially],depan library yg banyak pokok2 rendang skrg ni,adalah hasil masa tu ler..same gak ngn pokok antara CLC ngn kedai bonda tu,tapi once prof ghauth keluar,habis kena tebang.haha..sbb kacau paip bwh tanah.


pokok2 lain..

dan mesti korang heran[dituju utk dak mmu mlaka],sbb apa shaded path kt cits tu setengah jej,sampai kat pokok banyak2 tu,dh tkde.sbbnya,adalah story seperti di atas.


nilah pokok rain tree yg ditanam,menggntikan shaded path depan library

Even pokok sebatang yg kt tgh2 roundabout tu,ada story tersendiri.Jugak masa aku dalam SRC 2004/2005,pimpinan abg arif.masa tu kitorg mintak la prof buat la design cntik2 sikit..kolam ikan ke..air terjun ke...ape2 ke..kt roundabout tu..ni letak batu jek.Pastu beliau pun reply..eh..itu kesenian yang takdak kt tmpt lain.hahaha...apo lerr..last2..beliau setuju nak mengindahkn lg,dgn cra menanam pokok yang beliau inspired-Pokok Tulang Daeng- atau dlm bahsa inggerisnya,Daeng Bones Tree :P. Prof sangat teruja tengok pokok tulang daeng ni,yg dah berusia more than 100 years,di depan pintu masuk Universiti Tokyo.memang besar gile la.So,prof ckp impian dia pun nak camtu.hooo....so tkpelah prof..pokoknye pasal.. :p

Tapi yang bagusnya,kebersihan persekitaran MMU sgt beliau titikberatkan..penah sekali tu aku terserempak dgn beliau,petang2..berjalan2 tgh bua spot check kt tandas,pokok2 kesygn beliau,dn tmpt2 lain..hu..sure pasni UM bersih bersinar la..tp dia cek naik helikopter la kut :P

Beliau jugak seorang yang sangat "terer" bab nak konfiden kan org lain,malah network beliau sgtlah luas sehingga berjaya menarik beribu2 international students ke MMU.Malah mereka mendpt layanan first class dr beliau secara direct,menyebabkan dak2 foreigner kt MMU,especially dr middle east sgt sygkan beliau.macam ayah la kira...lihat link di sini,antara kelab yg dianggoti foreigner,sgt2 sygkn beliau.

Bukan sahaja very attractive dalam communication,beliau jugak seorang yang sgt2 supportive dalam membangunkan universiti yg dipertggjwbkan kpd beliau....lihatlah bagaimana populariti yang di bawa oleh beliau setelah mengambil alih kepimpinan Unity International College selepas resign dr MMU,dalam masa yang singkat,promosi college tersebut meletup2,dan kerjasama yang dijalinkan lebih 20 university oversea yang high class..bole tengok lanjut di
sini


SRC/MPP 05/06 bersama Dato.Prof & MMU Chancellor,Tun Siti Hasmah

gambar diambil selepas Lunch SRC MMU melaka& CJ wif Chancellor

Beliau jugak seorg yg mudah bertolak ansur dalam isu2 berkaitan pelajar..termasuk lah satu isu yang gempar sebelum ni,berkaitan penghinaan terhdp Nabi yang dilakukan oleh satu pihak yang bertggjwb,yang mengendalikan forum di MMU.Maka team2 yang bangun menentang itu dihadapkan untuk bertemu beliau,dan beliau berbincang dengan lapang dada,dan menyambut baik tindakan menentang tersebut melalui memorandum dan petisyen yang telah dijalankan.

Bukan itu sahaja,beliau juga memang dikenali dengan sifatnya yang "very2 HARDWORK",memang sangat rajin,org paling awal datng ofis dan paling lambat balik rumah".Ini diakui sendiri oleh isteri beliau,yang juga seorg yg sgt berwibawa[pernah menyertai program anjuran Institusi Usrah MMu].Malah untuk bertemu dgn MPP shj,beliau sanggup adakan waktu malam,krna nak dpt masa yang lebih utk mendgr mslh rakyatnya :D Beliau jugak berulang alik,dr Melaka-cyberjaya,dan begitulah rutin beliau everyday.Sgt susah melihat beliau duduk2 saja membuang masa,tak pernah nampak la lagi so far.Dan beliau seorang yang tidak menunjuk2 dan sombong dgn pencapaiannya.Beliau juga masih setia menggunakan keta perdana (old version).

Kepada bekas NC UM,Datuk Rafiah Salim,tahniah kerana berjaya menyumbang kepada UM selama ni,

Datuk Rafiah Salim


dan kepada Dato' Prof.,tahniah sekali lg kerana berjaya dilantik menerajui universiti yang berprestij itu,dan harapan kami semua warga MMU,dan juga ex-MMU,agar Prof. sentiasa cemerlang dalam kerjaya,sentiasa sehat sejahtera untuk menabur budi dan jasa kepada pihak2 yang memerlukannya..

kepada badan2/persatuan2 di UM,harapan kepada kamu semua,agar memberi sokongan kepada beliau,dan bersahabatlah dengan beliau,InsyaAllah kamu akan dapat manfaat dan someting new yang akan dipelajari.Trust me!

All the best!!!
ulasan lain di blog berikut
p/s : sapa2 nak ikut aku gi beraya umah prof minggu depan? :D



-al-kandahlawi-
KPMG
Damansara Utama
pj

6 comments:

niqobi said...

best2.. eh ade lgi raya ek..? =p

~~`akma said...

Mengulas perkembangan tersebut, Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Hafizuddin Abirerah berkata, isu itu menjadi perbualan hangat warga kampus kerana beliau mendakwa Rafiah disenangi rama
"Memang ramai terkejut. Secara tiba-tiba sahaja beliau (Rafiah) tidak lagi menjadi NC. Kami bukan tak suka NC baru, tapi ia membantutkan perancangan universiti,'' katanya ketika dihubungi semalam.

http://www.kosmo.com.my/

Anonymous said...

terimalah dgn hati terbuka wahai hafizuddin abirerah

bantut atau tak,bukan hanya dgn perspektif seorang..tp rasanya selama ni memang perkembangan Um kan dah terbantut

no heart feeling!

Muhammad Hazimin Wahab said...

jom2, nak ikut p open house, bila tu hamdan ?

~nEmo~ said...

wah, terasa sangat beruntungnya.huhu

Alhamdulillah..

thanks 4 sharing ye

.:Khalifatun Khairiah:. said...

salam alaik~

pres SRC kalau tak silap eh?

telah berjumpa kita di dewan senat UTM yang lalu..

siru 'ala barakatillah