Wednesday

iftar perdana : BaitulHikmah wa zahrowat~

assalamualaikum..

salam sejahtera semua :D

Pada bulan posa yang lepas telah berlangsung majlis iftar perdana di rumah BaitulHikmah wal Maghfirah,seksyen 7 shah alam-yakni rumahku syurgaku. :D

tgh duk2 kt ofis..tetiba dapat mesej blankurt(azril) suwuh balik cepat utk prepare "majlis iftar" di rumah.blur2,terus balik utk prepare umah.amal dah siap menunggu n blankurt dh siap tido :P di rumah.dlm pukul 5 lebeyh cmtu,gerakan membersihkan rumah bermula~


ruang tamu di kemas2 sehabisnya,kipas dicuci,luar dalam habis clear.memang mantap lah gandingan permbersih rumah :D dapur juga tk terkecuali menerima sentuhan yg sama.


Pemandangan ruang tamu yang eksklusif


sudut yang lain-indah dn permaibahagian hadapan rumah yang comel :D siap ada pokok ijau dan tabung sumbangan- utk palestin-

hadirin dan tetamu tediri dari shbt2 ikhwah2 kwsn shah alam dan juga adik2 junior dari intec shah alam.

sedari pukul 6.30 hadirin telah tiba dan disambut dengan senyuman para ahlul baitulHikmah-

antara tetamu terawal yang begitu bersemangt utk ber iftar
Tak lama lpas tu,fairol n d gang tiba pulak dengan juadah2 yang lebih berat dan best :D Maka persiapan beriftar pun bermula dengan rancak dan pantas.
sebagai tuan rumah,kami pun melayan la tetamu yang hadir..:D

dari kiri,hamdan,amal,thaqibotai bancuh air,abg azman monitor anak murid bancuh air,amal asrol. :Dsahabat2 turut membantu,kelihatan hafiz maun,thaqib dan kamarul yg pura2 sibuk :pantara juadah berat yang disumbgkan~wiiiii..sgt sedap!ketua masakan rumah,ashraf(seghap) pangkatnya di bwh abg azman.sangat suka buat kopok lekor :D
hadirin mula memeneuhi setiap ruang rumah,dan sama2 beriftar dengan makanan yg agak ringan dalam talam bersama2...diikuti solat Maghrib berjemaah..dan diteruskan dengan agenda yang lebih berat,iaitu makan berat :Dmakanan berat telah siap dihidang,menanti masa untuk dihabiskan..[gambar dari tingkt 1 rumah]kelihatan org besar kita,yang berbahagia,seghap dan yang sentiasa bahagia,mr.hakim wakil dr audit firm terkenal, KPMG,dijemput Khas.berlatarbelakangkan lampu neon yang bergemerlapan~:P
hidangan tambahan diusahakan lagi,maka blankurt pun pura2 sibuk sama.hahaha :P sori kurt,gaji dh masuk kan~:Dselepas makan,sementara menanti isyak,sesi ta'aruf bersama2 adik2 intec,yang kebanyakannya akan fly ke oversea


Kemudian program diteruskan dengan solat terawikh berjemaah dimamkan oleh syeikh al fadhil sohibussomahah kamarul.

selepas 4 rakaat terawikh,program selingan diadakan,iaitu pengisian ringkas dari kamarul dan diikuti dengan kuiz ramadhan kepada semua hadirin [penyertaan terbuka kepada adik2 intec saja].Soalan2 mencabar minda dikemukakan,dan memang lain dari yang lain.


kelihatan kamarul sedang meng'conduct' kuiz perdana kepada para hadirin.
Dan pemenang kepada kuiz tempat pertama dan kedua pada kali ini ialah :

dan..

tingkt bwh penuh,tingkt atas pun penuh jugak dengan para tetamu. : kelihatan para tetamu sedang khusyuk mendengar pengisian yang disampaikan.dalam ramai2 tengah khusyuk ada jugak yang khusyuk buat benda lain ;seperti gambar di atas.hakim sedang bz cek email,tktau la email dari zaujah yang tengah on call kut :Ppara hadirin juga mengambil kesempatan masa2 lapang yang ada untuk membaca quran dan ibadat2 yang lain
Selepas kuiz perdana selesai,solat terawikh di sambung lagi sehingga 8 rakaat,dan di susuli dengan doa penutup.Seterusnya majlid diteruskan lagi dengan moreh ringkas,donat dan air tea.

kelihatan hakim dan adik2 intec bersama2 meraikan donat yang tinggal seketul :P
kamarul juga tk melepas peluang untuk menikmati donat kepunyaan doremon,iaitu dorayaki :P

Program borak2 diteruskan sampai tengah malam,dan berakhir sekitar pukul 11 lebeyh..

Program mengimarahkan baitulHikmah akan datang lagi..
pndgn keseluruhan Rumahku,Syurgaku..
No.24,Jalan Pualam 3,7/32c.seksyen 7,40 000 Shah Alam,Selangor Indera Kayangan..

jadi bersedialah semua..

dengan program Poklak Raya @t baitulhikmah,pada 10 oktober :D

dijemput datang beramai2..dan juga artis nasyid akan turut sama menyerikan majlis :)

access @t baitulHikmah.com

al-kandahlawi
Kaunter CPE
TM Point
Taipan,Subang


Monday

Ayuh posa 6 pulak!UMAT Islam sekarang sedang menyambut Syawal selepas berjaya merentasi segala cabaran pada Ramadan al-Mubarak. Mudah-mudahan didikan Ramadan tahun ini dapat membentuk keperibadian kita sebagai umat Islam mulia yang menjadi asas kepada pembinaan masyarakat Islam cemerlang.

Syawal adalah bulan yang kesepuluh mengikut takwim Islam dan ia mempunyai banyak keistimewaan dan kelebihan tersendiri termasuk menziarahi saudara-mara dan kaum keluarga.

Sempena bulan mulia ini kita turut digalak berpuasa enam yang fadilatnya di ibaratkan berpuasa selama setahun. Adalah menjadi amalan sunat mengerjakan puasa enam hari dalam Syawal. Ia boleh dilakukan mulai 2 Syawal hingga 7 Syawal secara berterusan atau mana-mana enam hari dalam bulan itu.

Nabi Muhammad bersabda, "Barang siapa berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada Syawal, maka orang itu seolah-olah berpuasa setahun penuh." (Hadith Riwayat Muslim)

Seperti diketahui semua amalan sunat adalah penampal mana-mana kekurangan dalam amalan fardu. Perlu kita mengambil peluang ini untuk berpuasa enam hari pada Syawal. Selain mendapat pahala puasa setahun, kita juga dapat memperbaiki kekurangan dalam ibadat puasa Ramadan.

Bagi kaum perempuan yang tidak dapat berpuasa penuh pada Ramadan kerana kedatangan haid, Syawal ini memberi peluang terbaik untuk membayar puasa qada lebih afdal tidak digabung dengan puasa sunat enam hari Syawal walau pun ada pendapat menyatakan boleh.

Kebiasaan membayar puasa Ramadan pada hari-hari terakhir Ramadan akan datang adalah amalan yang tidak sepatutnya dilakukan. Amalan wajib jika ditinggalkan mestilah disegerakan sebagai menunjukkan sikap pengabdian diri kita terhadap Allah.

Apakah makna dan tujuan kita melambatkan qada puasa wajib? Tidak lain menunjukkan seolah-olah kita keberatan untuk menunaikan kewajipan yang kita tinggalkan. Bukankah Allah tahu apa yang tersirat dalam hati kita?

Natijah daripada amalan puasa ialah takwa dan kasih akan Allah. Tanda kasih akan Allah ialah berkhidmat kepada-Nya. Siapa mencintai Allah dia akan berbahagia di alam akhirat, sebaliknya siapa mencintai dunia dan isinya, ketahuilah dunia akan meninggalkan kita. Kelazatan dunia walaupun bagus, tetapi ia tidak kekal. Ia berakhir sebaik saja kita menemui ajal. Sebaliknya kelazatan akhirat kekal abadi tanpa batasan waktu.

Di antara tanda kita mengasihi Allah ialah mulut sentiasa berzikir (mengingat) Allah, hati tidak lalai mengingati sesuatu selain Allah. Setiap amalan yang dilakukan diperiksa terlebih dulu adakah untuk nafsu atau Allah.

Mana dirasakan untuk Allah diteruskan. Apabila melihat sesuatu hati terus teringat kepada Allah yang menjadikannya. Selain itu, sentiasa mendampingi orang alim (ulama) kerana mereka ialah pewaris nabi. Kita sedar kita adalah bersama orang yang kita cintai di akhirat nanti. Jika hati mencintai nabi dan ulama, InsyaAllah kita bersama mereka di akhirat. Bagaimana pula kalau kecintaan beralih kepada artis dan penyanyi?

Oleh Mohd Zaki MukhtarManfaat Berpuasa 6 hari :)


1. Puasa enam hari di bulan Syawal setelah Ramadan, merupakan pelengkap dan penyempurna pahala dari puasa setahun penuh.

2. Puasa Syawal dan Sya’ban bagaikan solat sunat rawatib, berfungsi sebagai penyempurna dari kekurangan, kerana pada hari Kiamat nanti perbuatan-perbuatan fardhu akan disempurnakan (dilengkapi) dengan perbuatan-perbuatan sunat. Sebagaimana keterangan yang datang dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam dalam berbagai riwayat. Puasa fardhu yang dilakukan kaum muslimin memiliki kekurangan dan ketidak sempurnaan, maka hal itu memerlukan sesuatu yang menutupi dan menyempurnakannya.

3. Membiasakan puasa setelah Ramadan menandakan diterimanya puasa Ramadan, kerana apabila Allah Ta’ala menerima amal seorang hamba, pasti Dia menolongnya dalam meningkatkan perbuatan baik setelahnya. Sebahagian orang bijak mengatakan: “Pahala amal kebaikan adalah kebaikan yang ada sesudahnya.” Oleh kerana itu barangsiapa mengerjakan kebaikan kemudian melanjutkannya dengan kebaikan lain, maka hal itu merupakan tanda atas terkabulnya amal pertama.

Demikian pula sebaliknya, jika seseorang melakukan suatu kebaikan lalu diikuti dengan yang buruk maka hal itu merupakan tanda tertolaknya amal yang pertama.

4. Puasa Ramadan - sebagaimana disebutkan di atas - dapat mendatangkan maghfirah atas dosa-dosa masa lain. Orang yang berpuasa Ramadan akan mendapatkan pahalanya pada hari Raya ‘ldul Fitri yang merupakan hari pemberian hadiah, maka membiasakan puasa setelah ‘Idul Fitri merupakan bentuk rasa syukur atas nikmat ini. Dan sungguh tak ada nikmat yang lebih agung dari pengampunan dosa-dosa.

Oleh kerana itu termasuk sebahagian ungkapan rasa syukur seorang hamba atas pertolongan dan ampunan yang telah dianugerahkan kepadanya adalah dengan berpuasa setelah Ramadan. Tetapi jika ia malah menggantinya dengan perbuatan maksiat maka ia termasuk kelompok orang yang membalas kenikmatan dengan kekufuran. Apabila ia berniat pada saat melakukan puasa untuk kembali melakukan maksiat lagi, maka puasanya tidak akan terkabul, ia bagaikan orang yang memdirikan sebuah bangunan megah lantas menghancurkannya kembali. Allah Ta’ala berfirman:

“Dan janganlah kamu seperti seorang perempuan yang menguraikan benangnya yang sudah dipintal dengan kuat menjadi cerai berai kembali “(An-Nahl: 92)

5. Dan di antara manfaat puasa enam hari bulan Syawal adalah amal-amal yang dikerjakan seorang hamba untuk mendekatkan diri kepada Tuhannya pada bulan Ramadan tidak terputus dengan berlalunya bulan mulia ini, selama ia masih hidup.


ihsan dari : marjan ibtisamFastabiqul Khairat!!


al-kandahlawi

CC,Bgn Serai

www.pembinaselangor.comSaturday

Perutusan Raya dari Perantauan :)

Salam Perantau

sumber : www.bhairan.com.my


al-kandahlawi
CC bgn serai
www.pembinaselangor.com

Tuesday

Peluang UnTuk beLi sAham!!


saham akhirat ye~


Ibu tunggal saudara baru terlantar perlukan bantuan


ALOR SETAR, 13 Sept: Kunjungan Pembela dan Persatuan Cina Muslim Kedah/Perlis tengah malam tadi ke rumah puan Fatimah Abdullah, 29 tahun di Flat Simpang Kuala, Alor Setar berkesudahan dengan linangan air mata semua yang terlibat.Ini memandangkan dalam kesibukan sebahagian besar umat Islam yang berkemampuan menyediakan pelbagai keperluan untuk menyambut ketibaan 1 Syawal akan datang, masih ada umat Islam di negara ini yang hidup dalam kesusahan dan melarat.

Lebih memilukan hati dan perasaan apabila melihat yang menanggung kesusahan itu dalah seorang ibu tunggal dari kalangan saudara baru.

Menurut Basir Haji Ismail, setiausaha agung Pembela, mereka dimaklumkan oleh pengerusi Persatuan Cina Muslim Kedah/Perlis tentang nasib yang menimpa seorang saudara baru berstatus ibu tunggal yang hidup dalam keadaan yang amat daif.

Kata Basir, berdasarkan maklumat tersebut beberapa wakil Pembela dan aktivis PAS Kubang Pasu telah pergi menemui saudara baru berkenaan malam tadi. Sungguh mengejutkan kerana kami mendapati keadaan kehidupan saudara baru tersebut cukup daif kerana tidak ada apa-apapun makanan lain kecuali setengah kampit beras.

?Kunjungan kami pada asalnya hanyalah untuk memberi sedikit sumbangan dari dana tabung kemanusiaan Pembela," katanya.

Setelah melihat sendiri keadaan saudara baru berkenaan, maka pihaknya rasa terpanggil untuk membuat rayuan dari kepada seluruh umat Islam di negara ini yang berkemampuan supaya tampil memberi bantuan kepada Fatimah yang sedang dalam kesusahan.

Dari maklumat yang diterima dari Fatimah, kehidupannya amat susah sekali..setelah diceraikan oleh suaminya kira-kira 2 tahun lalu. Kini ia tidak ada apa-apa yang ditinggalkan oleh suaminya kecuali terpaksa membesarkan ketiga-tiga anaknya yang masih kecil yang berumur antara 2-8 tahun.

Buat masa ini saudara baru ini menumpang di rumah Yayasan Islam Negeri Kedah tidak termasuk bayaran bil air dan elektrik yang terpaksa ditanggung oleh pihaknya sendiri.

Image(Gambar:Fatimah bersama dua anaknya, hanya nasi puteh tanpa lauk yang sedang di makan oleh anak kecil ini.)

Ketika berkunjung ke rumahnya kami mendapati anak sulung (lelaki) terlantar di katil kerana cedera di bahagian bawah mata akibat terjatuh ketika bermain di luar rumah pada siang hari.

Tidak ada ubat yang mampu diberikan, apa lagi untuk membawanya ke klinik berhampiran. Dua lagi anaknya sedang menjamah makanan iaitu nasi putih yang tidak berlauk, kata Basir.

Lebih malang lagi, anak sulungnya yang berumur lapan tahun tersebut tidak lagi dapat meneruskan pengajian kerana tidak mampu untuk menyara kos persekolahannnya setiap hari.

Fatimah, nama asalnya Lim Yen Thik berkata, "Saya tidak tahu nak buat apa-apa, kecuali menjaga anak-anak yang masih kecil. Nak kerja cari duit, susah, lebih-lebih lagi kalau jauh dari rumah."

"Kalau ada masalah, saya mengadu kepada Haji Ibrahim Lai kerana dia adalah pengerusi Persatuan Cina Muslim Kedah/Perlis. Keluarga kandung langsung tak mau ambil peduli tentang saya lagi kecuali saya bersetuju balik semula kepada agama asal (Budha)," katanya.

"Rasa perit apabila memeluk agama Islam, keluarga kandung buang saya. Jiran tempat tinggal (Melayu) pun tak mahu berkawan kerana mereka anggap saya bukan orang Islam, tak tahulah apakah ini ujian dari Tuhan kepada saya," katanya.

Sehubungan itu, Basir bagi pihak Pembela ingin merayu kepada orang ramai, khususnya umat Islam yang berkemampuan supaya dapat menghulurkan sumbangan kepada Fatimah dengan seberapa segera.

Sumbangan tersebut boleh dimasukkan ke dalam akaun peribadinya atas nama LIM YEAN THIK, nombor akaun Maybank 1521 7003 1022 ataupun menghubunginya di talian 019-514 7892. Keterangan lanjut boleh menghubunginya di talian 017-484 7791 (Basir Hj Ismail). _

Wednesday

Rehlah Masyi Badar Kubro

assalamualaikum

perkongsian aktiviti seterusnya adalah Rehlah Masyi Badar Kubro.

Kenapa rehlah Masyi?

masyi dalam bahasa arab,yang bermaksud 'berjalan'.Dan program ini dianjurkan pada 17 Ramadhan yang lepas,sejajar dengan tarikh berlakunya perang badar Kubro menurut majoriti ulama' sirah.Kebanyakan tentera Islam ketika itu tidak mempunyai kelengkapan langsung,dan pergi berperang dengan berjalan kaki.

Kelengkapan perang yang ada pada tentera Muslimin :

Bilangan Tentera : 313 (menurut pndpt majoriti)
Kenderaan : 2 ekor kuda,70 ekor unta.
Alatan : pedang,pelepah tamar dan lain2.

Program ini dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) shah Alam/Klang demi menghayati semangat JIHAD yang terpahat dalam jiwa tentera Muslimin,dan juga perang pertama dalam sejarah perluasan tamadun islam selepas turunnya wahyu dibenarkan Ummat Islam berperang untuk mempertahankan aqidah dan menyebarkan Islam.

Semua peserta berkumpul di checkpoint2 yang telah ditetapkan,iaitu di masjid munawwarah,seksyen 27 dan di jam besar masjid shah alam.Lebih kurang pukul 8.30,para peserta bergerak ke Cyberpark,Cyberjaya-lokasi di mana rehlah masyi ini akan dijalankan.


akh kamarul beramah mesra antara peserta yg hadir,kelihatan ust.rizal (berbaju kuning) menjeling kamarul memastikan beliau berckp berlandaskan quran dn sunnah :p

team gerak khas dari INTEC shah alam

Menyelusuri lebuhraya elit,tembus ke LDP- dan terus ke cyberjaya-Konvoi dari checkpoint masjid munawwarah tiba lebih awal,dan lebih kurang 9.00 pagi konvoi dari checkpoint masjid shah alam tiba di lokasi.

para peserta meninjau2 kawasan sekitar,dan trek yang akan dilalui

pada malam sebelumnya,hujan renyai2 dan masih sama pada pagi tersebut,sedikit sebanyak memberi kekuatan kepada para peserta untuk lebih bersungguh2 menghayati peristiwa badar kubro,di mana hujan pada malam sebelum peperangan tersebut (malam jumaat) memberi kesegaran kepada tentera Islam utk berjuang,dan mengukuhkan tanah tempat berpijak.Ini memberi keyakinan kepada tentera Islam.Dan keyakinan itulah yang cuba digapai oleh para peserta-antara taklifan yang perlu dibawa : Al-Quran,& kitab sirah yang reliable.

Setibanya di sana,para peserta dibahagikan kepada 3 kumpulan besar,dan program dimulai dengan ucapan alu-aluan pengarah program-akh kamarul- dan disusuli dengan pengisian dari Ust. Azrin.

ust azrin menyampaikan pengisian ringkas & padat

Antara Intipati pengisian beliau adalah saranan untuk menjaga lidah,serta amaran Allah terhdp org yg berkata2,tetapi dialah penentang terbesar terhadap kebenaran.

Program diteruskan dengan taklif dan assignment yang perlu dilaksanakan oleh setiap kumpulan ketika 'masyi' dijalankan.

Assignment pertama : adalah soalan-soalan yang perlu dijawab sepanjang perjalanan,yang berkaitan dengan perang2 besar yang berlaku dalam bulan Ramadhan,antaranya,Badar Kubro,Perang Tabuk,perang khandaq/ahzab, & perang fathul makkah.

Jawapan yang diberikan mesti dijwab berpandukan kitab sirah yang dibawa,yang boleh dipercayai.Tgk soalan je ha..sudah,memang soalan2 mencabar yang sukar dijawab.
Assignment kedua : Menghafal 313 nama para sahabat yang turut serta dalam peperangan badar kubro.ini yang paling berpeluh nk buat ni..huhuhu...

selepas usai sesi ta'aruf ringkas bersama ahli kumpulan masing2,para peserta bergerak menyelusuri trek yang ditetapkan bagi menghabiskan perjalanan sejauh 2 km.

para peserta memulakan langkah,dengan masing2 tunduk kepala(menghafalnye pasal )

semua khusyuk tunduk bwh-berusaha nak hafal nama2 shbt

setelah beberapa lama berjalan,sebahagian kumpulan ada yang berteduh seketika untuk menjwb soalan dan merujuk kepada kitab serta berbincang2..


tak kurang jugak yang mencari ketenangan dan berbuih2 utk hafal nama2 para shbt dlm perang badar..


ha..tu jgn terjun dlm tasik tu sudah la~

team yang paling mantap sekali. :p


sangat indah tasik di situ,dan persekitaran yg menghijau menyejukkan pandangan.ada la jugak beberapa keindahan ciptaan Allah yang berjaya dirakamkan..

ni dia..bunga yang indah,walau tgkp gmbr ni guna kamera murah,tp still kehebatan ciptaan Allah ni tetap terserlah

satu lg bunga yang cantik~


selepas habis perjalnan sejauh 2 km..semua peserta berkumpul kembali di astaka cyberpark untuk aktiviti selanjutnya.

Para peserta diberi masa lebih kurang 15 minit tambahan untuk duduk berkumpul semula,finalise jwpn kpd soalan2 quiz,dan juga semua nama2 sahabat yang telah dihafal perlu ditulis di atas kertas A4 yang disediakan.


kumpulan lain


ni kumpulan ust rushdi..ust rizal dh smpai terbaring2 dh jwb soklan tu :p


setelah masa tamat,semua kumpulan berkumpul semula,dan sama-sama check jwpn soalan quiz dan hafalan nama2 sahabat,lead oleh akh kamarul.kata beliau,jwpnnya berdasarkan 3 kitab sirah yang masyhur.tapi sebenarnya dia salah,kumpulan saya lak guna kitab al-quran,pasti tiada keraguan dan pastilah kumpulan kami paling betul.hahha :D
suma pakat cek jwpn..

Antara Soalan2 yang dikemukakan [saya buh skit yg 'simple2' kt sini] :

1- apa kah kod yang diguna untuk tanda pengenalan diri oleh tentera Islam dalam operasi menyekat rombongan dagangan abu sufian?

2- ahli badar berdaftar ada 313 orang,tapi yang ikut perang smpai habis ialah 305 orang,8 lagi tak dpt ikut ats sbb2 tertentu.Siapa 8 orang sahabat tu?

3- berapa hari Rasulullah mengorek parit dlm perang khandzq?

4- Siapakah sahabat yangtelah mengupah seorg perempuan untuk memabwa risalah ke Makkah buat menceritakan pergerakan Rasulullah di sana dlm proses fathul makkah?

5- siapakah nama perempuan tersebut dan dari bani manakah ia?

nak tau jwpn?kena bertanya...hehe. :D bole jwb mmg terer la :)

program diteruskan lagi dengan pengisian terakhir sebelum bersurai yang disampaikan oleh ust rushdi

sentuhan pengisian ust rushdi benar2 menyentuh jiwa,antara intipati pengisian beliau :

Jihad dalam Islam bukan sekdr jihad hawa nafsu,malah hadis jihad hawa nafsu itu adalah lemah.Tetapi Jihad terbesar adalah menegakkan kalimah Allah,dan membawa manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah..

falsafah jihad perlu benar2 dihayatidan difahami oleh Ummat Islam.Jihad falsafahnya adalah menghapuskan halangan2 yang menghalang Islam dari disebarkan,ditegakkan,dan diamalkan..

apabila Islam hendak disebarkan ke satu2 negara,khalifah kerajaan Islam terlebih dahulu akan mengajakkepada Islam,berdamai dan menerima ajaran Islam.Tetapi,jika id pihak pemerintah menentang penyebaran ini,barulah Islam menyeru ummahnya untuk menghapuskan halangan2 dari tersebarnya kebenaran.

tetapi,apa yang terjadi sekarang adalah prinsip jihad ini tidak lagi dibincgkan dalam kuliah2 agama,tiada lagi prinsip jihad diterapkan dlm kitab feqah,makin kurang org memberi peringatan tntg perlunya jihad setiap masa dalam diri ummat islam itu sendiri,dan benar2 memahami peranan jihad di dalam Islam.


seterusnya,sesi pengumuman serta hebahan maklumat & program yang akan datang..

salah satunya ialah program bakti & iftar ISMA di aceh (loksumaweh) ,donation dikutip dari semua peserta utk disumbangkan kepada insan tidak bernasib baik di sana.Akh alwi dan akh shukri antara wakil ISMA yang akan turut serta dalam program di sana.akh alwi mengira2 duit sumbangan.dah gaya cm ceti tu~
kesempatan ini juga digunakan kepada para peserta yang dah berkerja untuk membayar zakat fitrah..:)sebelum pulang,semua peserta bergambar kenangan bersama2pulang ke destinasi masing2..
masa perjalanan balik,berselisih dengan sorang penunggang moto,yang naik moto dengan aksi yang unik.lihat gambar di atas: kakinya dalam raga moto.tu mesti bosan sgt asik kaki kt brek je.hehe :P dont try this at home!

Nukilan


al-kandahlawi
Baitul Hikmah Wa zahrowat
www.pembinaselangor.com

Tuesday

perkongsian : Forum Kemerdekaan 2009~

Assalamualaikum..

Salam Sejahtera semua

Sedikit perkongsian kepada semua readers, berkenaan program yang telah dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Shah Alam/ Klang dengan kerjasama Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA),kelab Remaja Isma (KRIM) & juga Nadi Ashbal Wa Zahrowat (NAZIM),iaitu Forum Kemerdekaan yang berlangsung di Dewan Seminar Masjid Negeri Shah Alam,pada hari Sabtu yang lepas.


Saya kira ini satu program yang belum pernah saya dengar atau hadiri,satu forum yang membicarakan khusus terhadap "kemerdekaan" negara,serta kaitannya kepada pembangunan Melayu-Muslim di Malaysia ni.Antara speaker2 undangan yang merupakan panelist dalam forum tersebut ialah :

1- Ustz Abdullah Zaik (Presiden ISMA)
2- Ir.Ahmad Jais ( Pengarah Radio IKIM.fm)
3- En.Aminuddin (S/U Agung ISMA)

Bertemakan : Memartabatkan Kesetiaan Bangsa,Mengimbau Sejarah Silam

Program bermula sekitar 9.45 pagi,dengan kehadiran para hadiran dan hadirat,juga ada wakil dari cawangan ISMA negeri,antaranya YDP ISMA Melaka,Ustz Ahmad,juga ketibaan para dif kehormat sekitar masa tersebut juga.


peserta pertama register,leh bg adiah peserta paling awal dtg


Ustz Ahmad & ustz azrin tiba

Kehadiran para panelist disambut dengan mesra oleh jawatankuasa program,dan disemat bunga comel tanda penghargaan buat mereka.


Bunga disemat pada blazer Ustz Abdullah Zaik


begitu juga pada pengarah radio ikim,Ir ahmad jais


Dan seterusnya,majlis diteruskan dengan ucapan alu-aluan dari pengerusi majlis,diteruskan dengan bacaan al-quran oleh Ustz rizal (surau munawwarah),dan perasmian majlis disempurnakan oleh Imam ke 2,Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (Masjid Negeri)

Selepas penyempurnaan majlis perasmian,majlis diserikan lagi dengan persembahan silat cekak Malaysia dan selesai saja persembahan silat,bermulalah forum yang membawa para hadirin kepada satu dimensi perbahasan mengenai ketuanan Melayu-Muslim di bumi Malaysia ni-mencakupi aspek sejarah,dan perkembangan Islam-serta kesan polisi british di tanah melayu,yang mengakibatkan pengikisan nilai2 kehebatan islam,yang satu masa dlu mengangkat martabat Melayu-Muslim,gah di mata dunia


Para panelist mengambil tempat


TV khas disediakan utk menyiarkan forum yang berlangsungAntara hadirin hadirat yang hadir memenugi dewan seminar Masjid negeri..

kehadiran juga didapati dari para pelajar universiti/ipta/ipts di sekitar shah alam ,yang mengambil kesempatan memenuhi cuti weekend mereka dengan perkara ma'aruf..alhamdulillah..


bergambar sebentar bersama Pengarah Radio Ikim.fm


Selain dari forum,juga dianjurkan pertandingan mewarna dan melukis untuk kanak2 yang hadir,anjuran NAZIM.Bunting program sperti di bawah,sgt comel~ :


Program secara keseluruhannya berjalan dengan baik dan lancar,dan disusuli dengan persembahan Nasyid dari para pelajar UITM selepas berakhirnya forum dan sesi soal jawab.Program ditangguh secara rasmi lebih kurang pukul 1.15 tengahari.

Selain dari itu,gerai2 jualan juga dibuka di luar dewan,dibuka oleh PEMBINA KRIM & ISMA.

antara yang dijual ialah :


Kurma mariammi berkhasiat tinggi,keluar koperasi ISMA

Saya ucapkan syabas dan tahniah kepada pihak penganjur,kerana berjaya menganjurkan forum yang penuh dengan intipati serta input2 yang lain dari yang lain,serta memberi satu pandangan sisi yang berbeza dalam menilai aspek ketuanan Melayu-Muslim dan pembangunan Islam di bumi Malaysia ni.

[utk intipati,sapa2 nak recording forum tu boleh bgtau,kena tunggu media ISMA siapkan dlu.]Sedikit sedutan kerja2 di balik tabir.tabik jugak lah kepada para jawatankuasa program,yg brtungkus lumus menjayakan rehearsal pada malam sebelumnya,dan juga komitmen dari ahli ISMA,PEMBINA,dan adik2 KRIM.sangat mengkagumkan.

gambar sekitar persiapan sebelum program...


pamplet dan kertas lampiran

alwi ngn hatta duk usha mamat mana ntah tetibe muncul sebelah depa :p

penerangan..

Belia harapan bangsa~


patriotik la pulak~
Kipas pun boley la..janji tergantung :D


2 kereta waqaf


pura2 perbetui bunting jek tuh~:p


si kecik ni tak posa..~kantoi


tukang jaga sound system yang tk bertauliah,dibawa khas dari Egypt
Moga Usaha kalian dirahmati dan diberkati Allah...

Terima kasih kepada yang datang dari jauh dan dekat,shbt2 di IPT/DQ/MMU dan lain2 yang turut hadir..

Fastabiqul Khairat!!


al-kandahlawi
Baitul Hikmah Wazzahrowat
www.pembinaselangor.com