Monday

cakap atau 'amal?

salam sejahtera..

rakan2 yang dirahmati Allah..

Perkongsian ini sekadar peringatan buat diri sendiri dan sahabat-sahabat yang bergerak dijalan dakwah.

"Teringat kata-kata Asy Syahid Hassan Al Banna, medan cakap lebih luas daripada medan amal. Apakah maksudnya? Bercakap lebih mudah daripada beramal; ramai orang boleh bercakap itu dan ini, tetapi yang hanya sedikit sahaja yang membenarkan apa yang dicakapkan melalui perbuatan.

Sambung Asy Syahid Hassan Al Banna lagi, medan amal lebih luas daripada medan mujahadah.

Apakah maksudnya? Antara orang-orang yang beramal itu pula, tidak ramai pula yang mampu bermujahadah (beramal dengan sepenuh daya usaha sehingga tiada ruang upaya lagi).

Maka tidak hairanlah, ada orang yang mampu menjadi muhandis (engineer) yang hebat, seperti Asy Syahid Yahya Ayyash, yang mana dia mampu beramal dengan ilmu engineeringnya sehingga Yahudi Zionis menggelarnya ”The Fox” kerana kelicikannya dalam menyusun atur strategi untuk melawan tentera Israel. Beliau juga mempelopori penciptaan roket Al Qassam yang telah melalui evolusi sehingga kini mampu mencapai jarak 50 km. Di akhir hayatnya, dia menemui jalan kematian yang terbaik, iaitu mati syahid.

Maka tidak hairanlah juga, ada orang yang mampu menjadi doktor yang hebat, walau kelengkapan hospital telah lapuk menggunakan teknologi 10 tahun dahulu, dia masih mampu menjadi doktor yang hebat iaitu Asy Syahid Dr Abdul Aziz Rantissi. Mampu belajar medic yang selalu diwar-warkan sebagai ”toughest course at uni”, walau duduk di kem pelarian. Dia juga mengikut jejak langkah Asy Syahid Yahya Ayyash, untuk mati dalam keadaan terbaik.

Manalah agaknya tempat kita di sisi Allah jika dibandingkan mereka?

Mereka berdua ini adalah contoh orang yang telah berada dalam medan mujahadah. Berapa ramai belia di Malaysia yang mampu menolak dirinya hingga masuk ke medan mujahadah? Di sekitarnya, ada tilam empuk, rancangan TV menyeronokkan, makanan yang enak dan pelbagai nikmat.

Kasihan, kita terasa bahawa kita telah berada di syurga, tetapi sebenarnya kita terperangkap dengan dunia, yang nilainya apalah sangat di sisi Allah. Moga Allah ampunkan kita, dan beri kita taufiq dan hidayahNya."



Moga kita sama-sama dapat meningkatkan mutu amal kita agar kita mampu beristiqomah dengan mujahadah yang tinggi serta setiap amal kita diberkati Allah SWT dan mendapat redho dariNYA.

credit to asyhadu




Ayuh!! fastabiqul Khairat!



al-kandahlawi
Teratak An-Nushrah
www.pembinamelaka.com
www.kbaz.net

Sunday

sungguh2!

salam sejahtera..

satu perkongsian..

Nabi Muhammad s.a.w bersabda :-

إن الله عز وجل يحب إذا عمل أحدكم عملا أن يتقنه

Ertinya : Sesungguhnya Allah s.w.t menyukai seseorang kamu apabila ia melakukan sesuatu kerja, ia sentiasa memperkemas dan menekuninya" (Riwayat At-Tabrani, terdapat komentar terhadap seorang perawinya iaitu Mus'ab bin Thabit, Ibn Hibban men ‘thiqahi'nya , dan majority melemahkannya)


Menurut sebuah hadis sohih pula :-


إِنَّ اللَّهَ كَتَبَ الْإِحْسَانَ على كل شَيْءٍ فإذا قَتَلْتُمْ فَأَحْسِنُوا الْقِتْلَةَ وإذا ذَبَحْتُمْ فَأَحْسِنُوا الذَّبْحَ وَلْيُحِدَّ أحدكم شَفْرَتَهُ فَلْيُرِحْ ذَبِيحَتَهُ

Ertinya : "Sesungguhnya Allah s.w.t telah mewajibkan al-ihsan (professional, ketekunan dan ketepatan) dalam semua kerja, maka apabila kamu ingin berburu maka perkemaskan perburuanmu, apabila kamu ingin menyembelih maka perelokkanlah cara pemyembelihanmu, hendaklah ditajamkan alat sembelihanmu agar dapat merehatkan binatang yang disembelih" ( Riwayat Muslim, 3/1548 )

Kedua-dua hadis ini menganjurkan kecekapan dan professionalism dalam kerja. Tingkatkan ilmu dan kemahiran bermula dari proses temuduga. Moga Allah bersama kita sentiasa.


mari ambil manfaat..


al-kandahlawi

Teratak An-Nushrah

www.pembinamelaka.com

www.iumelaka.com

www.kbaz.net

Thursday

mAlaM PeNgHayaTaN BuMi PalEsTin 2009 - IU

Salam sejahtera...

sedikit perkongsian mengenai Malam Penghayatan Bumi Palestin 2009 yang dianjurkan Usrah Institution,dengan kerjasama YTM,aman malaysia,dan NGO2 yang lain..

dah lama tulis ni sikit2 dlm draft & dh lama tertangguh....memula rasa cm tknk paparkan..tapi keinginan utk berkongsi ini sgt tinggi,dan demi menghargai usaha dari adik2 yang bersusah payah menganjurkan..ku gagahkan juga utk menghabiskan sedikit perkongsian ini..

atas objektif yang mapan,dengan tema "remove ur blindfold"-silence is not an option!!! & juga adakah kamu sedar dan merasai???

demi menyingkap kisah sebenar yang berlaku di gaza dan palestin,meningkatkan kesedaran tentang isu-isu yang berlaku di Palestin selama lebih 50 tahun dahulu,serta menanam semangat peduli Ummah di kalangan para ahli jawatankuasa,ahli IU,masyarakat dalam dan di luar MMU umumnya,Malam Kemuncak Minggu Penghayatan Palestin telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya..


Backdrop besar..

bermula dengan Pameran jejak Palestin-yang dijayakan lagi dengan penyertaan pameran serta jualan dari NGO2,antaranya, Ikatan Muslimin Malaysia(ISMA),Jemaah Islah Malaysia (JIM),Teras,Yayasan Salam,dan juga dari pihak penganjur,Institusi Usrah berlangsung selama 4 hari di CLC Concourse,MMU Melaka.disediakan booth2 yang menyediakan pamplet dan flyers utk meningktkan kefahaman pelajar2 MMU tentang isu sebenar di Palestin,berjaya menarik semua golongan,dan juga bangsa & agama,antaranya buddha,kristian,Hindu,untuk mengetahui lanjut,apakah the truth behind the scene in Palestin.

Selepas itu juga diadakan ceramah bertajuk : PALESTIN perebutan 3 Agama yang disampaikan oleh wakil dari Aman Palestin,Malaysia iaitu Dr.Zainurrashid..

seorg yg berpengalaman luas dan lama dlm memperjuangkan nasib bumi palestin,dan juga antara org yg pernah menjejakkan kaki ke palestin & juga yg menyampaikan bantuan ke kem2 pelarian,antaranya kem yg menjadi mangsa holocaust terbesar Zionis Israel di bwh pimpinan jahat Ariel Sharon,pada tahun 1982-pembunuhan beramai2 lebih 2000 orang..di Kem pelarian Shabra & Shatila.. dan juga bergiat aktif dalam misi kemanusiaan Aman Palestin.

seawal pukul 8 malam menyaksikan kehadiran para tetamu,dan juga hadirin hadirat yang ingin sama-sama menyaksikan persembahan serta menunjukkan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap saudara seIslam di Palestin..antaranya..


anak2 yatim yg diraikan & hadirin muslimin berpusu-pusu..


hadirat muslimat dan juga t-shirt2 yg di jual sebelum event..

suasana di dalam dewan cukup meriah dan mengasyikkan dengan decoration yang agak menarik dan kreatif-



sekilas pandang dr dewan utama..



antara backdrop penambah seri-nampak macam ultraman taro lawan
dgn kete kebal doremon pun ada :p



bermula dengan kedatangan para VVIP antaranya wakil Dato' Mukhriz,dari Aman Malaysia,diiringi selawat Nabi,dan acara berlangsung dengan baik dimulai sedikit penerangan program keseluruhan Minggu Penghaytan oleh kedua2 Emcee,dan diteruskan dengan ucapan dari Pengarah Program,Saudara Rifa,diikuti ucapan perasmian penutup Program oleh wakil aman malaysia.


VIP yg hadir,dari kiri gmbr,wakil Aman Malaysia,Ketua Unit perubatan AM, & Ust Lutfi yg mewakili HEP MMU.


Sejurus selepas ucapan perasmian,dimulai gimmik yang amat mencemaskan,di mana tentera Yahudi Zionis menangkap rakyat palestin yang tak berdosa,sambil membuli,memukul,meluku dan menyekeh kepala mereka dengan penuh kekejaman sekali,dua kali dan tiga kali..


bendera palestin berkibar



rkyat palestin di "luku" kepala oleh tentera zionis dgn kejam

kemudian datanglah pembela keadilan~

dtglah sekumpulan kanak2 palestin membaling batu tak hingat punya,utk selamatkan saudara2 mereka..lihat aksi mereka itu dgn beraninya..tubuh kecil,bertenaga~


Kemudian,persembahan pertama dimulai dengan montaj mengisahkan sejarah dan the true fact about palestinian issue..kemudian diulaskan oleh kedua-dua Emcee.

master of ceremony,yang dipertanggungjwbkan pada malam tersebut untuk melaksanakan misi penghayatan..tugas yang amat berat utk dilaksanakan! Ini lah dua org makhluk yg dimaksudkan itu :p


Loqman dr sri lanka & Hamdan dr parit buntar perak~

sedikit perkongsian,pengalaman saya menjadi MC pd malam tersebut adalah yang paling unik berbanding mana2 program lain yang telah dijalankan sblm ni,iaitu partner saya tersebut,saudara Loqman.First time,dapat tau partner saya adalah Loqman dari international students,pulak tu..jumpak2 jek..ek..boleh ke nak kerjasama nih.iskisk..org Islam sri lanka..tapi tk faham sepatah pun bhsa Melayu.saya kamu dia paham la.

masa mula2 jumpak dia,lebeyh kurang seminggu sebelum event sebenar.kami try2 sikit buat rehearsal ringkas.Mak aih..poning kepalo den.cabaran yg menarik! saya ditugaskan MC utk berkomunikasi dalam bahasa melayu..loqman pulak dlm English.Masalahnya,cmne nak communicate,sbb dia langsung tak faham BM,dah tu bila cakap,cthnya : dialog utk menjemput abg muadz,saya cerita sikit background,then part dia adalah menjemput performer,tapi kekonfiusan berlaku,bila masa yang perlu dia jemput (sbb tk tau bila nk start part dia).perkara ni jadik banyak kali sepanjang tentatif program..huwa..memula mmg penat,kejap sye kne guna english sbb nk ckp ngn dia,pastu smbg BM pulak utk praktis,smpai beberapa word Bm pun dh tunggang terbalik :p bercmpur aduk cm rojak dah.tp tkpa..demi memastikan penyampaian yg berkesan,last2 guna isyarat jari ngn kenyit mata skit.haha :P

lepas perjumpaan pertama lebeyh kurg 2 jam-lepas tu tk jumpak dah.masing2 busy ngn assignment dan exam,dia pulak ada 3 exam minggu tu.mmg bertuah sungguh~praktis kali kedua,adalah pagi sebelum event.haha..kelakar sungguh,just adjust2 skit-microphone pun dpt set up agak lambat..sush skit nak adjust arah ruang utk berjln,utk memastikan tkdak gangguan bunyi nnti.

praktis skit2..ptg tu dlm pukul 3 lebeyh nak buat full rehearsal,waduh2..bnyk pulak problem lain dtg.last2 sekali..praktis part2 penting jek,jemputan vip dn skit2 utk penutup.ha..mula la satu episod gamble utk mengacarakan majlis.haha..alhamdulilah part awal berjalan lancar..dtg part tgh2 majlis..tu dia..masa nak interview abg muadz,headmic habis bateri.then sekali lg jd lepas performance seterusnya,saya duk sebelah kanan dewan,loqman duk sebelah kiri dewan,seberang satu lg.jenuh pakai isyarat dr jauh sapa nak keluar dlu sume.then apa lg,jd la aksi2 spontan yang tak terlintas di fikiran :p

ada satu masa,saya bg mic kt abg muadz,jd saya guna headmic,loqman guna cordless mic,then habis performance,saya ngn loqman keluar,then tiba2 dua2 mic tak function.kelakar sgguh!jenuh cover beb!seb baik bole kontrol2 lg..lepastu sekali lg kejadian sama,lepas tukar mic,adjustment setting line cordless mic yg ada pd loqman pulak problem,tk bunyi saya punya cordless pun sama,tertukar setting,habis.-dua2 mc tkley guna mic,apo lagi..stage dh kosong masa tu,terus nampak ada satu lagu headmic yg tk function td,tekan2 sume button yg ada kt situ,bila turn to off,tiba2 berbunyi pulak,trus capai,g keluar,then goreng -:P buat ulasan sendiri persembahan sebelum,pastu goreng2 skit ngn isu2 di palestin,buh sikit fakta2 yg mana sempat keluar dalam kepala.tp alhamdulillah...sumenye Allah mudahkan..tanpa bantuanNya,sudah pasti majlis tu jadik caca marba & haru biru :P juga saya ingin merekamkan jutaan terima kasih kepada amir ridhwan,yg susah payah tukar berkali2 MC text,last2 mereka cipta ayat sendiri.haha.dan juga azliana,stage manager yg sgt berdedikasi,walaupun bertubuh kecik,tp sanggup melayan kerenah sana sini.salute lah!

majlis diteruskan dengan beberapa persembahan lain,antaranya Nasyid Arab tntg kesah kanak-kanak di Palestin dari saudara Jamal,dan diiringi paluan muzik tradisional dari saudara Salah al-Habsyi dari Yaman,persembahan sajak berbahasa arab dr saudara AMmar,juga diiringi selingan perkongsian kehidupan dan kisah di palestin,oleh salah seorang rakyat Palestin yg didtgkn khas ke MMU.


Seterusnya,persembahan penuh semangat,mantap dan jitu dari tak lain tk bukan,fokus utama malam tersebut,Saudara Muadz,yang merupakan penasyid solo tanah air yang meningkat naik namanya baru2 ini dengan lagu-lagu semangat berteraskan Hadis-hadis Rasululullah..satu nafas baru yang menggempur arus nasyid tanah air-pasti memberikan satu impak positif-terbukti pada malam tersebut.Dimulai dengan lagu daripada hadis pertama matan arba'in,Innamal a'malu binniat,berjaya memukau para penonton diiringi paparan slide di kanan dan kiri dewan,memudahkan para pendengar bukan sahaj mendengar,tetapi melihat,justeru memahami apa yang disajikan kepada mereka-hadis berkenaan kepentingan Niat dalam setiap amalan.




gaya2 abg Muadz yg tersendiri & bersgguh2 memukau para penonton



MC meng interview abg muadz selepas persembhn pertama

keadaan yang semakin hangat itu ditambah marak lagi dengan tiupan api semangat daripada sketsa drama pendek dari para pelajar arab,wakil dari History Society-memaparkan kesah dalam sebuah rumah,ahli keluarga mereka yang terbunuh-kesah sedih yg menyayat hati.sgt pilu.

Kelihatan otai2 Zionis yang brutal,tambah lak pak arab berlakon,mmg kene betui watak dia :


tgk muka ketua dia,ganas btui~



mangsanya seperti biasa..rakya palestin..


dalam pada para hadirin dibawa menyelusuri kesah sedih itu.pencetus semangat baru diterbangkan khas,dari Taman Dahlia ke dewan utama MMU,Melaka-satu kumpulan yang tak asing lagi di MMU-ditubuhkan lebih 5 tahun lepas,dan diwujudkan semula dengan nafas baru,penasyid yg baru pada 2 tahun lepas,membawa lagu-lagu nasyid tanah air-tak lain tak bukan- AFWAN.dengan lagu pada malam itu.dipersembahkan "damai yang Hilang".




'Afwan (belah kiri sekali tu vokalis utama,hehe :P)



'afwan diinterview dgn soalan2 panas tntg gaza!

Sebelum kemunculan persembahan yang lebih dasyat dan menggegarkan,sementara menunggu persiapan stage deco,kedua2 MC telah melakonkan watak pelik,demi menghiburkan para hadirin.



tahu apa sebab 1 lg MC kene buli cmtu?tnya sapa yg gi mlm tu :P


Dalam pada hadirin semangatnya telah mencapai tahap membuak2 ala2 volcano-dh capai 70% kepanasan,diselingkan dengan fasa ke dua dan fasa ke tiga ulasan dari kedua-dua Emcee berkenaan Isu Jihad di Palestin,Jihad kita pula bagaimana,serta diterangkan juga sedikit sebanyak fakta-fakta perang terbaru di Gaza,bagaimana mereka dapat mempertahankan kedaulatan dengan baik,serta semangat mereka yang perlu diambil iktibar..moga-moga mampu memberi input yang bermakna serta bermanfaat untuk pada hadirin..

dan disambung lagi..dengan,

persembahan DRAMA seterusnya dibawakan khas juga dari UIA,kumpulan drama yang cukup terlatih dan mantap,persembahan yang berjaya membawa para penonton ke dimensi dan mood yang baru,menyelusuri dunia kezaliman di palestin,dunia penjajahan dan penuh penyeksaaan serta ujian di palestin..

mengisahkan rakyat palestin yang dizalimi seharian,bentuk2 penindasan yang berlaku di sana diterjemahkan secara "real" dan bulat-bulat,bunyi kena belasah bukan dibuat2,tapi memang betul2 buat sampai terkulat-kulat pelakon yg jadi mangsa tu.

PERHATIAN-GAMBAR SETERUSNYA MEMAPARKAN ADEGAN2 GANAS.TAK SESUAI UTK KANAK2 RIBENA.



awai2 dah kena terajang..jahat btui zionis.terajang betui2 lak tuh~iskisk



siap flying kick tu! ala2 stone cold pun ada

Maka apakah kita hanya mampu melihat?inilah realiti yg dihadapi mereka seharian..sepak terajang zionis adalah santapan fizikal mereka saban hari..


perempuan yg lemah dianiaya secukup rasa!



mereka tetap cekal melaksanakan perintah Allah-solat berjemaah!

tetapi Ujian tetap datang utk menguji siapakah antara mereka yang tetap teguh imannya..



dibelasah lg dgn alasan berkumpul utk pergerakan terrorist!

Ada yang tetap menentang dengan kudrat yang ada..sikit2 ilmu silat pulut digunakan..

tetapi zionis yg bengis & ganas itu sedikit pun tidak memberi belas kasihan..



dihentaknya rakyat palestin tu,dinafikan haknya sbg rakyat yang merdeka!

seorang demi seorang mujahidin gugur syahid..

meninggalkan isteri-isteri menjadi janda,meninggalkan anak-anak menjadi yatim,meninggalkan ibu-ibu kehilangan anak2nya..



para ummul mujahidun..bersedeyh dalam gembira..pasti anak mereka di syurga..
jauh di benak hati..bersyukur anaknya mati dlm mempertahankan Agama..tak mati katak mcm mat rempit kt malaysia..


tentera zionis meraikan kemenangan membelasah rakyat palestina.


KAMI LAH yg BERKUASA!kata mereka~..

persembahan drama ini diselingkan juga dengan sajak-sajak semangat,serta kata2 penuh bertenaga.Pelakon2 mereka cukup handal memainkan watak masing,kalo yg zionis tu mmg brutal habis,cakap tak payah guna head mic,boleh dengar satu dewan.kita tgk pun naik seram.para penonton apatah lagi,ada yang menitiskan air mata membayangkan kezaliman sebenar yang pasti berganda-ganda impaknya,dan ada juga menitiskan air liur,(yg tidur la) :p




Sementara menunggu persembahan terakhir,g lari keluar blkg dewan jap,p bergambo.angin pun kuat masa tu :D

seterusnya,persembahan terakhir,dan merupakan klimaks utk meletupkan semangat jihad adalah persembahan terakhir dari penasyid yang memukau penonton pada awalnya-MUADZ!- disajikan lagu nasyid berlandaskan 2 Hadis Rasulullah- bertajuk Amrullah dan Stand up!!

memang penonton pun ramai yg rasa cm nak stand up!! la.memang meremang bulu roma,berpeluh lg (sbb panas kt blkg tu :P)

dan diakhiri dengan bacaan doa beramai2-dan sedikit muhasabah pendek sebelum sama2 bersalam-salaman dan bersurai....dengan penuh semangat.

masa saya ckp,time kasih hadirin hadirat kerana hadir..selesai sudah program kita pada malam ini..expectation saya hadirin akan bangun la kan.sbb biasa program sblm ni,kalo saya jdik MC,ckp cmtu,penonton akan bangun.tapi ni tidak,suma senyap,duduk sopan santun,seolah-olah menantikan persembahan seterusnya.haha...:p nampaknya depa ni semangat baru naik,panas tu tk turun lg :p

alamak.jd terpksa pjg2kan skit lg penutupnya,trpksa ku ulang hampir 3 kali jutaan terima kasih dan penghargaan kepada pihak2 yang terlibat.then baru la ada org mula gerak.haha..lepstu terus tutup majlis dengan salam penutup...

oleh kerana sebelum event,tak sempat bermesra-mesra dgn para pengunjung yg dtg..maka lepas event baru sempat bertemu ngn sahabat2 dr jauh,dr cyberjaya,dari KL,dari shah alam,dan dari kolej2 sekitar melaka..dn kesempatan tu saya gunakan utk merakamkan gambr2 kenangan :D

antaranya :




mc gile2 ngn akh Muadz



sbhgian jawatankuasa penganjur..



ada jugak satu family yg ada semangat jihad.bwk habis satu keturunan dtg bg sokongan..



dan juga sahabat2 usrah dari MMU cyberjaya campus..


jadi dengan INI,saya mengucapkan jutaan tahniah kepada jawatankuasa penganjur,Institusi usrah,dan juga perasmi,dari Aman Malaysia,jabatan kebudayaan & kesenian negeri melaka,sponsor dari Yayasan Telekom Malaysia dan juga NGO2 yang terlibat :

Aman Palestin
Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
Jemaah Islah Malaysia (JIM)
Teras Pengupayaan Melayu (TERAS)
Yayasan Salam Selangor

harapan saya..program ini bukan sahaja dapat memberi kesedaran dalam bentuk umumiyyah & istima'i kpd hadirin hadirat,tetapi juga memberi kesan mendalam dari segi pengamalan cara hidup Islam dari kalangan jawatankuasa sendiri,serta mereka2 yang terlibat..moga2,setiap titik peluh yang dicurahkan,kesungguhan yang disumbangkan,pengorbanan yang dilakukan oleh semua pihak bagi menjayakan program yang julung kalinya diadakan ini,akan dibalas Allah dengan sebaik-baik balasan..

PERSOALAN?apa yang patut kita lakukan selepas ni????

Lakukan sesuatu. Hulurkan sumbangan anda., boikot barangan Zionis, sedarkanlah masyarakat akan perjuangan ini dan berdoalah agar bumi palestin akan kita genggam kembali. Ingatlah kata-kata sultan Abdul Hamid 2 ketika menerima tawaran dari pihak yahudi.

Palestin bukan milikku. Bukan milik bangsa Turki tetapi milik bangsa Arab. Baitul Maqdis juga bukan milik bangsa Arab tetapi milik umat Islam keseluruhannya. Aku tidak akan sekali-kali menyerahkan bumi Palestin walaupun sejengkal setelah bangsaku berjihad bermati-matian untuk mempertahankan dan menyuburkan tanahnya dengan darah-darah mereka.

mari sama2 hayati Hadis Rasulullah berkenaan mereka2 yang berjuang di Palestin..

riwayat Imam Ahmad..

La tazalu thoifah min ummati, min ummati..

(there shall always be a group of people within my ummah)

A'lal haq zhohirin, lia'duwwihim qahirin..

(the truth they uphold, the enemies they resist)

La ya durruhum man khalafahum,

(those who wish to stop them can never do so)

Illa ma ashobahum min lakwak hatta yaktiyahum amrullah

(except for some ordeal tested by ALLAH until the final fate from Him)

wa hum kazalik, qalu ya Rasulallah..

(so they will persist in the struggle, then the Prophet's companion asked him)

wa aina hum?

(where are these people?)

Qala bi baitil maqdis, waakna fi baitil maqdis

(He said..they're in baitul maqdis and its surrounding)


Kekonfiusan berlaku...

MENGAPA UMMAT ISLAM LEMAH HARI INI?JWPNNYA DLM HADITH DI BWH :

Ertinya:

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; “Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”. Maka salah seorang sahabat bertanya “Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?” Nabi saw. menjawab, “Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’.

Seorang sahabat bertanya, “Apakah wahan itu hai Rasulullah?” Nabi kita menjawab, “Cinta pada dunia dan takut pada mati”.

H.R. Abu Daud


MARILAH SAMA2 KITA MENGAMBIL IKTIBAR...

FASTABIQUL KHAIRAT!!


Nukilan dari :

al-kandahlawi
Teratak An-Nushrah

www.pembinamelaka.com
www.iumelaka.com


Tuesday

bAgaiMana OrAng2 dI sYurGa Nanti?maHu Tahu?

Satu info menarik yang boleh dkongsi bersama..mari sama-sama menghayatinya..

Firman Allah swt.

“Dan orang yang bertakwa kepada Rabb-nya dibawa ke syurga berombongan, apabila mereka sampai ke syurga itu, pintunya terbuka dan berkatalah kepada mereka penjaganya: Kesejahteraan dilimpahkan atasmu, berbahagialah kamu, masukilah syurga ini, sedang kamu kekal di dalamnya.” (Surah az-Zumar, ayat 73).

Ketahuilah saudaraku,orang-orang yang mendiami syurga itu adalah sehabis-habis tinggi nikmat dan suka cita tinggal di dalamnya.Syurga ini tempat untuk mendapat balasan nikmat.Dikatakan juga,tiada nikmat melainkan semuanya nikmat dalam syurga iaitu bersuka-suka dan bersedap-sedap sahaja.Apabila berada dalam syurga,tiada lagi susah,tiada lagi penat melainkan senang sahaja dan tiada terkena kotor dan tercemar melainkan putih dan hening pakaian dan badan cukup memakai bau-bauan yang sedap-sedap dan rupa diri mereka itu semacam bulan purnama,dan apabila mereka makan dan minum tiada berhajat mereka itu kepada tandas.

Nabi saw bersabda "Pintu syurga ada lapan, tetapi jarak di antara satu pintu dengan yang lain amat jauh, sejauh di antara Makkah dan Hajar (sebuah kota di Bahrain). Jarak ini dijelaskan dalam hadis daripada Abu Hurairah, di mana beliau berkata: “Allah berfirman: Wahai Muhammad, masukkan umatmu yang tidak dihisab melalui pintu sebelah kanan. Mereka bebas masuk pintu lainnya bersama orang lain. Rasulullah SAW bersabda: Demi Rabb yang jiwa Muhammad ada di tangan-Nya, jarak di antara dua daun pintu syurga adalah seperti Makkah dan Hajar atau di antara Hajar dan Makkah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Syurga bukanlah tempat kotor,maka syurga hanya ada untuk kerja makan dan minum,tiada kencing,tiada berak hatta hingus pun tiada,bahkan tempat nak ludah pun tiada.Bahkan semua makanan itu akan menjadi peluh dan mengeluarkan bau semacam kasturi,maka bersuka-suka lah ria dengan isteri-isteri dan gundik-gundiknya.

Nabi saw bersabda”Awal-awal masuk syurga ialah itu adalah atas rupa,muka mereka macam bulan penuh purnama dan tiada mereka itu berludah-ludah dan mengeluarkan air liur dan tiada buang hingus,berak dan kencing,bahkan semua makanan yang dimakan dan minuman akan menjadi peluh,bermula bejana(bekas air) daripada emas,,sisir(sikat) mereka daripada emas dan perak,dan peresapan mereka itu daripada aluah,dan peluh mereka itu berbau kasturi dan tiap-tiap ahli syurga ini masuk kedalam syurga ada 2 isteri (daripada wanita2 dunia)dan lain daripada gundiknya.2 isteri itu akan boleh dinampak anak tulang betih,daripada luar dagingnya daripada segak dan cantiknya,dan tiada berselisih fikiran diantara isteri2 (tiada perasaan cemburu diantara mereka berdua)dan tidak bermaki2,tidak memarah2,tidak benci2 bahkan masing dalam keadaan sukacita mengikut darjat masing2.dan mengucap mereka itu(peghuni syurga)tasbih(subhanAllah) pagi dan petang,bukanlah diberati,bahkan bersedap2 saja(seperti menarik nafas keluar masuk dalam badan).(Hadith sahih riwayat Tirmizi)

Nabi saw bersabda: “Sesungguhnya rombongan pertama yang masuk syurga seperti bulan pada malam purnama dan rombongan seterusnya seperti cahaya bintang yang bersinar di langit, masing-masing daripada mereka mempunyai dua isteri yang mana mereka dapat melihat sum-sum betisnya daripada luar kulit dan di dalam syurga tidak ada orang yang tidak menikah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Ahli syurga itu cukup bagus dan cantik di jadikan Allah.Tidak ada orang yang masuk syurga itu hodoh dan buruk rupanya semacam di dunia.Jika kita ada kecacatan di dunia,segalanya kecacatan ini,apabila kita memasuki syurga, Allah swt akan tukar dengan yang baik.Dan muka semacam bulan purnama dan badan itu puteh hening,sampai nampak otot dalam tulang,dan berpakaian dengan pakaian emas seperti bergelang tangan,bermegah dengan mahkota dan sebagainya.Oleh sebab itulah,kita tidak boleh mengambarkan kerana,tiada contoh bandingnya di dunia.

Di dalam al-quran dan al-hadith memberikan gambaran tentang syurga,tetapi pada hakikatnya,ia lebih lagi,kerana itu merupakan gambaran sahaja.Adapun barang yang tidak pernah terlintas hati,tidak pernah di dengar oleh telinga dan tidak pernah di lihat oleh mata,semua ini ada dalam syurga.

Nabi saw bersabda”Jika barang yang di buang oleh penghuni syurga,nescaya terhias baginya pihak antara barang segala7 petal langit dan bumi,Jikalau penghuni syurga itu terbit ke keluar(di dunia)zahir dia akan segala gelang2nya,maka terpadamlah cahaya matahari,sebagaimana matahari memadamkan cahaya bintang2”.(Riwayat Tirmizi bertaraf gharib)

Firman Allah swt

“Di dalamnya ada sungai-sungai daripada air yang tidak berubah rasa dan baunya, sungai-sungai daripada susu yang tidak berubah rasanya, sungai-sungai daripada khamar yang lazat rasanya bagi peminumnya dan sungai-sungai daripada madu yang disaring dan mereka di dalamnya memperoleh segala macam buah-buahan.” (Surah Muhammad, ayat 15).

credit to : wirapendang

moga2,ini semua dapat menyuntik semangat baru kpd kita,berdsrkan fadhailul 'amal-boost up our spirit to be slave of Allah..








al-kandahlawi
Teratak An-Nushrah

www.pembinamelaka.com
www.iumelaka.com

Monday

KoNveNsYen yg " pasti MaHu PerGi! "



KONVENSYEN Berakhirnya Agenda Zionis Israel!


PaStI MaHu PerGi!!!



Aman Palestin Berhad adalah sebuah syarikat yang tidak berasaskan keuntungan. Ia ditubuhkan untuk membangunkan kefahaman masyarakat Malaysia mengenai isu-isu Palestin. Dalam memikul tanggungjawab yang besar dan mulia ini, semua peringkat di dalam masyarakat diajak untuk bersama-sama menyokong usaha bagi membebaskan bumi Anbia’ yang bersejarah daripada cengkaman Zionis. Ia memerlukan kerjasama yang erat di dalam menangani isu ini.

Tidak dinafikan lagi bahawa dunia kini menyaksikan kerakusan Zionis dalam usaha mencapai cita-cita besar mereka. Zionis mempunyai agenda utama tersendiri yang tidak dapat disembunyikan lagi, iaitu agenda menubuhkan sebuah negara yang dinamakan “Israel Raya”. Apa yang disaksikan kini, agenda mendirikan sebuah negara yang besar itu tidak mungkin akan tercapai dalam keadaan mereka ditentang dengan penentangan yang amat kuat, sehingga mereka terpaksa berundur sedikit demi sedikit pada ketika dan saat ini.

Justeru itu Aman Palestin dengan kerjasama Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) akan menganjurkan satu seminar yang bertajuk “Berakhirnya Agenda Zionis” bagi memberikan penjelasan kepada masyarakat khususnya golongan belia supaya melihat semula kegagalan Zionis di dalam mendirikan sebuah negara yang agung tersebut.

Objektif

  1. Memberikan kefahaman yang mendalam kepada masyarakat khususnya golongan
  2. belia terhadap agenda Zionis yang paling utama untuk menguasai dunia sudah berakhir.
  3. Membangkitkan kesedaran tentang bahaya projek Zionis untuk menguasai dunia dan sejauh manakah kesan kewujudan mereka kepada dunia sejagat.
  4. Membuat pendedahan kepada masyarakat terhadap propaganda Zionis di dalam mendirikan Israel Raya.
  5. Memberikan persepsi yang sebenar kepada masyarakat terhadap status terkini agenda Zionis.
  6. Memberikan kesedaran tentang langkah-langkah yang boleh dimainkan oleh masyarakat bagi menghadapi agenda Zionis.


Hari/Tarikh:

Sabtu/9 Mei 2009


Masa:

8.00 pagi - 5.00 petang

Tempat:

Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)

Yuran Penyertaan:

RM 10.00 (yuran penyertaan boleh dibayar pada hari konvensyen tersebut di kaunter pendaftaran)


* Untuk pengesahan kehadiran, sila hantarkan nama dan nombor IC pada 0196077372.


PEMBENTANG

Dr. Mohsen Saleh
Pengarah Institute of Islamic Political Thought (IIPT), London

Dr. Azzam al-Tamimi
Pengarah Besar, Pusat Penyelidikan dan Pengajian Az-Zaytouna, Lubnan


Dr. Roslan b Mohd Nor
Penerima Anugerah Akademik Institut Al-Makhtoum 2003 & 2006 PhD in 'Islamic Jerusalem Studies', Aberdeen University Scotland


ATURCARA KONVESYEN

8.00 - 8.30 PAGI: Pendaftaran Peserta
8.30 - 9.30 PAGI: PEMBENTANGAN I - Dr. Roslan bin Mohd Nor
(Kejatuhan Islam dan Kewujudan Negara Israel)

9.30 - 10.00 PAGI: Kehadiran VVIP dan VIP
Ucapan Alu-aluan - Ustaz Abdullah Zaik b Abd Rahman
(Pengerusi Eksekutif Aman Palestin Sdn Bhd)
Ucapan Perasmian - Menteri di Jabatan Perdana Menteri

10.45 - 11.00 PAGI: Jamuan VVIP dan VIP dan jamuan ringan peserta

11.00 - 12.00 TGH: Pembentangan 2 - Dr. Azzam al-Tamimi
(Sejauh Manakah Kesan Kewujudan Zionis pada Dunia Sejagat)

12.00 - 1.00 TGH: Pembentangan 3 - Dr. Mohsen Saleh
(Hakikat Zionis dan Agenda yang Dipropagandakan)

1.00 - 2.00 PTG: Rehat, makan dan solat

2.00 - 3.00 PTG: Pembentangan 4 - Dr. Azzam al-Tamimi
(Peranan Seorang Muslim dalam Menghadapi Musuh Zionis)

3.00 - 4.00 PTG: Pembentangan 5 - Dr. Mohsen Saleh
(Kebangkitan Islam di Palestin dan Status Agenda Zionis Masa Kini)

4.00 - 5.00 PTG: Majlis Penutup
Ucapan Penangguhan - Dr. Kamil Azmi Tohiran
Presiden Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)


Jadi,marilah sama-sama kita sertainya,demi membuktikan sikap peduli Gaza dalam diri,dan sokongan kepada saudara seIslam kita di sana.Para speaker yang hebat-hebat yang juga antara aktivis ikhwan juga datang dari jauh,dari negara luar untuk bersama-sama kita pada hari itu.Jom membina generasi qudwah GAZA!!

Kami akan cuba mendapatkan bas dari Melaka-bagi pelajar MMU,boleh juga menghubungi saya sekiranya berminat di talian - 013-6286991/mx_dn@yahoo.com


Fastabiqul Khairat


al-kandahlawi
CITS Penta Lab

www.iumelaka.com
www.pembinamelaka.com

sEmInaR jAtiDiri MusLim-ISK SIRI ke III*PERHATIAN!



perhatian*

update skit :

oleh kerana sambutan luar biasa,bilangan permintaan utk menghadiri dah lebih dari kapasiti venue sebelum ini.maka kita akan berpinda ke venue baru iaitu :

CLC R2001

harap sume dpt dtg pd 8.30pg,utk breakfast dan registration.Pukul 9 kita akan mulakan. :)

jumpa esok!

Satu hebahan aktiviti kepada semua..

terbuka kepada semua insan2 yang inginkan satu intipati seminar yg lain dr yg lain..

poster-seminar-jatidiri-muslim-v2



bukan retorik,tapi satu matlamat..bukan angan-angan,tapi satu tindakan,bukan cakap-cakap kosong,tapi persediaan menghadapi arus perubahan dalam dunia dakwah..

kefahaman tidak dibina dengan teori semata-mata..kefahaman tidak diwujudkan dengan menghafal silibus segala dalil dan bermacam manhaj,tetapi ianya bermula dengan satu matlamat besar yang telah dicapai sebelum ini..dan di susuli satu tindakan praktikal yang istiqamah,tetap pada jalannya,dan mengikut sistem yang tersusun.

seminar jati diri muslim "mesti pergi" akan membawa para peserta menyelusuri arus sejarah kita,di mana kita berpijak dibumi yang nyata,menghalau virus2 "puas hati" dengan kerja kita,memberi satu input bermakna yang pasti akan menggoncang kita untuk bangun melihat di mana kita sebenarnya,menghambat dan memusnahkan unsur2 yg merosakkan dalam dakwah,serta menyedarkan sejelas-jelasnya,APAKAH PERANAN KITA selepas ini.

apakah maksud hidup kita?utk bekerja?makan,tidur,bekerja makan tidur..

utk ini kah kita dilahirkan sebagai seorg Muslim?betapa malunya kita dengan bangsa palestina yang sedari kecil telah bercakap soal pembagunan ummah.Kita di sini,membicarakan soal2 remeh yang tak memberi input kepada penyusunan gerak kerja.

Jadi marilah sama-sama,menyertai program Seminar Ini,dgn keikhlasan ,dengan hati yang mengharapkan keredhaanNya..

Hadis Rasulullah berbunyi :

" man yuridillah bihi khairun,yufaqqihu fiddin"

sesiapa yang Allah inginkan kebaikan padanya,akan diberi kefahaman agama

dan petikan yang boleh diambil iktibar..

"halaqatul ilmi,rhaudhatun min rhiyadhil jannah"

majlis ilmu merupakan satu taman dari taman-taman syurga

"man salaka thoriqun yaltamisu fihi 'ilman,sahhala Allahu lahu tariqun ila jannah"

"Sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari sesuatu ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan memudahkan untuknya suatu jalan untuk menuju syurga."

Butiran Program seperti berikut :



~TERBUKA UNTUK SEMUA ~


Tarikh : 15 April 2009
Hari : Rabu
Masa : 8.30 pagi - 5.00 ptg
Pakaian : Menutup Aurat dan sopan
Tempat : CLCR2001

Makanan sarapan dan lunch disediakan
Untuk pelajar MMU,SAPS point disediakan.


berita BAIK! - PENYERTAAN PERCUMA!!!



berikut makluman yang diberi dari www.pembinamelaka.com

Multimedia University, Melaka
: Setelah dua kali menganjurkan siri Seminar Jatidiri Muslim, PEMBINAmelaka akan sekali lagi menganjurkan Seminar Jatidiri Muslim Siri-III. Kali ini, PEMBINA tidak keseorangan dan alhamdulillah mendapat sokongan padu dari Unit Agama, Multimedia University.

Seminar yang akan diadakan tanggal 15 April 2009 ini antara lainnya bertujuan mengajak para belia khususnya ke arah gaya hidup Muslim yang sebenar dan menyeluruh menyasarkan penyertaan dari kalangan belia IPT, mereka yang sudah bekerja dan juga belia di sekitar MMU amnya. Dengan adanya seminar seperti ini, PEMBINAmelaka menaruh harapan yang besar agar para belia di sekitar Melaka khususnya mendapat suntikan azam untuk terus cemerlang dalam penglibatan mereka pada mana-mana bidang sekalipun sekaligus menaikkan kembali kegemilangan tamadun Islam.


Seminar yang bertempat di Bilik Seminar, Bangunan Hal Ehwal Pelajar, Multimedia University ini akan dimulakan jam 8:30 pagi dengan pendaftaran peserta dan dijangka tamat sebelum Asar. Para belia yang berminat,

bolehlah menghubungi

Saudara Khairul Aswad di talian 017-6087903.

atau saya sendiri di talian : 013-6286991

boleh juga tinggalkan mesej di ruangan shoutbox.

atau boleh terus datang pada hari kejadian.

Fastabiqul Khairat,
PEMBINAmelaka.com



al-kandahlawi

Teratak An-Nushrah

Friday

BidAdArI sYurGa-BANGUN pArA MujAhidiN!

assalamualaikum..

di papar kan di sini..

kesah tentang bidadari syurga..

utk mereka yang menggadaikan diri..demi memartabatkan keagungan Allah..


sekadar gambar hiasan

Siapa Bidadari?

Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari2 kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua kepada segala bidadari- bidadari).

apa antara amalan utk kita memiliki mereka?

Berjihad/berdakwah untuk agama Allah swt merupakan satu amalan yang akan menjadi kesukaan Allah swt dan ini merupakan sunnah besar nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat r.hum. Setiap manusia yang mati walaupun berapa umurnya maka akan ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan.

apa dalilnya?

Rasulullah saw bersabda“Tidak akan berganjak kaki anak Adam di Hari Kiamat hingga disoal tentang empat perkara: tentang usianya pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya apa yang telah diperjuangkannya, tentang hartanya dari mana datangnya dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah dibuatnya.”(Hadith sahih riwayat Tirmizi)

Ainul Mardhiah (bidadari untuk orang yang berjihad/berdakwah untuk agama Allah swt.)

Seakan-akan bidadari itu permata yakut dan marjan.
QS. ar-Rahman (55) : 58

Di dalam surga-surga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik.
QS. ar-Rahman (55) : 70

(Bidadari-bidadari) yang jelita, putih bersih dipingit dalam rumah.
QS. ar-Rahman (55) : 72

Mereka tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni surga yang menjadi suami mereka) dan tidak pula oleh jin.
QS. ar-Rahman (55) : 74
ada apa dengan Ainul Mardhiah?

'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari-bidadari yang lain (bermaksud mata yang di redhai). Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad/berdakwah untuk agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya muda teringin sangat hendak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut,tetapi di sebabkan sahabat ini malu hendak bertanyakan kepada nabi saw,kerana malu kepada sahabat-sahabat yang lain.

Namun dia tetap memberi nama sebagai salah sorang yang akan keluar di jalan Allah. Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar(dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah yang hendak berangkat tadi tidur bersama-sama sekejap.Tiba-tiba dalam tidur sahabat tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2,lalu di tanya sahabat ini ,di manakah beliau berada,lalu ada suara yang menjawab,inilah syurga,tiba2 dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah (bidadari yang Nabi saw bagitahu tadi),lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalanlah sahabat ini, disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan yang sebegitu,tak pernah dilihat didunia ini,lalu diberikan salam dan sahabat ini bertanya, andakah ini Ainul Mardhiah,wanita itu menjawab ehh tidakk(lebih kurang macam tu la dalam bahasa kita),saya penjaganya,Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana di sana.

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda daripada yang pertama tadi di lihatnya, sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai,lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah ini Ainul Mardiah lalu wanita itu menjawab;

eh tidak! saya hanya penjaganya di dalam mahligai ini,Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana, lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikkannya sungguh mengkagumkan,lalu sahabat ini sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua yang beliau jumpa tadi,dan tidak pernah di lihat di dunia,lalu wanita itu berkata,akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku.

Apabila lelaki itu mendekatinya, wanita itu menjawab,nanti ! kamu belum syahid lagi.Tersentak daripada itu, pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW,tapi sekiranya dia syahid barulah di ceritakan kepada Nabi saw.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi saw di dalamnya telah keluar berperang/berjihad lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan merapati nabi saw dan menceritakan perihal mimpi pemuda yang syahid tadi.

Sahabat pemuda yang syahid tadi,dalam menceritakan kepada nabi saw,Nabi saw menjawab benar,benar,benar sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga..

mari sama-sama hayati lagu ini,mungkin sebelum ini kita belum kenal,siapakah ainul mardhiah..

Lirik by: UNIC (Ainul Mardhiah)
Dirimu pembakar semangat perwira
Rela berkorban demi agama
Kau jadi taruhan berjuta pemuda

Yang bakal dinobat sebagai syuhada

Itulah janji pencipta Yang Esa


Engkaulah bidadari dalam syurga
Bersemayam di mahligai bahgia
Anggun gayamu wahai seorang puteri
Indahnya wajah bermandi seri


Menjadi cermin tamsilan kendiri

Untuk melakar satu wacana

Buatmu bernama wanita

Ainul Mardhiah

Kau seharum kuntuman di Taman Syurga

Menanti hadirnya seorang lelaki

Untuk menjadi bukti cinta sejati

Ooh! Tuhan
Bisakah dicari di dunia ini
Seorang wanita bak bidadari
Menghulurkan cinta setulus kasih

Dihati lelaki bernama kekasih

credit to:wira pendang





al-kandahlawi
Teratak An-Nushrah

www.pembinamelaka.com
www.iumelaka.com

Monday

12 kaedah pEmBuGaRan IMAN :-)



Di bawah ini disenaraikan beberapa langkah untuk meningkatan iman dan menyegarkan kembali komitment kita kepada Islam ; seperti yang disarankan oleh Syeikh Fathi Yakan dalam buku beliau yang berjodol: “Klinik Dakwah “.

Saranan tersebut telah ditokok tambah oleh Ustaz Abdul Hamid al Kibti hingga menjadi 12 agenda. Iaitu:

1.Melaksanakan2 raka’at sunat nawafil ; iaitu 2 sebelum fajar , 4 sebelum zohor dan 2 raka’at selepas zohor, 2 raka’at selepas maghrib, 2 raka’at selepas isya’.

Natijah yang di harapkan ialah: Allah akan membinakan untuk kita yang terus menerus melaksanakan amalan berkenaan dengan sebuah rumah di syurga..

Dalilnya ialah sabda Rasulullah.S.A.W. :

“من صلَّى في يومٍ اثنتي عشرة سجدة، تطوُّعا، بني له بيتٌ في الجنَّة"
(رواه مسلم)

Siapa yang menunaikan saban hari 12 raka’at solat sunat secara sukarela nescaya dibinakan untuknya ( oleh Allah) sebuah rumah di syurga.


2 Menunaikan dua raka’at solat sunat tiap malam.

Natijah yang di harapkan ialah: Doa dimakbulkan , dosa terampun dan hajat disempurnakan.
Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

"يتنزَّل ربُّنا تبارك وتعالى كلَّ ليلةٍ إلى السماء الدنيا، حين يبقى ثلث الليل الآخر، يقول: من يدعوني فأستجيب له، من يسألني فأعطيه، من يستغفرني فأغفر له" رواه البخاري


”Tuhan kita S. W. T. turun ke langit dunia setiap malam apabila tinggal sepertiga malam. Allah berfirman : Siapakah gerangan yang berdoa kepada Ku untuk aku makbulkan doanya. Siapa pula yang memohon sesuatu untuk Aku berikan permohonannya. Siapa pula yang memohon istighfar kepada Ku untuk Aku ampunkan (dosanya).”


3. Menunaikan solat Dhuha dua, atau empat, atau lapan raka’at.

Natijah yang di harapkan ialah: Terlaksananya penunaian sedekah bagi tiap siku atau sendi sendi tulang belulang kita.

Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

يصبح على كلِّ سلامي من أحدكم صدقة، فكلُّ تسبيحه صدقة، وكلُّ تحميده صدقة، وكلُّ تهليله صدقة، وكلُّ تكبيرةٍ صدقة، وأمرٌ بالمعروف صدقة، ونهيٌ عن المنكر صدقة، ويجزئ من ذلك، ركعتان يركعهما من الضحى" (رواه مسلم، وروى البخاريُّ جزءاً منه


Setiap siku dan sendi tulang belulang anak Adam wajib dikeluarkan sedekahnya. (Untuk pengetahuan anda ) Setiap tahmid sedekah, setiap tahlil sedekah , setiap takbir sedekah,amr makruf sedekah, nahi ’anil munkar merupakan sedekah. Namun tanggungjawab mengeluarkan sedekah untuk sendi-sendi itu boleh dijelaskan dengan penunaian dua raka’at sembahyang dhuha.”


4. Mengamalkan bacaan Surah al- Mulk (Tabarak)

Natijah yang di harapkan ialah: Terselamat dari seksa kubur
Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

"إنَّ سورةً من القرآن ثلاثون آية، شفعت لرجلٍ حتى غُفِر له، وهي "تبارك الذي بيده الملك"" رواه الترمذيُّ وأحمد، وقال الترمذيّ: هذا حديثٌ حسن.

(Dalam al Quran ) terdapat satu surah yang mengandungi tiga puluh ayat . Surah ( dan ayat ) ini akan terus menerus memohon syafaat sehinggalah (pengamalnya) diampunkan (dosanya). Ayat tersebut ialah :

"تبارك الذي بيده الملك""


5. mengamalkan budaya menyebut :


"لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كلِّ شيءٍ قدير".

”Tiada tuhan kecuali Allah semata-mata. Tidak ada sekutu baginya. Allah memiliki kerajaan alam buana dan bagiNya segala tahmid (puji). Allah maha berkuasa berbuat apa sahaja.”

Natijah yang di harapkan ialah: Perbuatan tersebut menyamai pembebasan sepuluh orang hamba, dituliskan untuk pelakunya seratus pahala kebaikan. Dihapuskan untuknya seratus kejahatan dosa. Amalan itujuga menjadi pendinding dari syaitan.

Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

"من قال لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كلِّ شيءٍ قدير، في يومٍ مائة مرَّة، كانت له عدل عشر رقاب، وكتبت له مائة حسنة، ومحيت عنه مائة سيِّئة، وكانت له حرزاً من الشيطان يومه ذلك حتى يمسي، ولم يأت أحدٌ بأفضل ممَّا جاء به، إلا أحدٌ عمل أكثر من ذلك" (رواه مسلم).


”Siapa yang menyebut-nyebut: Tiada tuhan kecuali Allah semata-mata. Tiada sekutu bagiNya. Segala kerajaan dan pujian untukNya. Dia maha berkuasa untuk berbuat apa sahaja - sebanyak seratus kali maka perbuatan itu ibarat membebaskan sepuluh orang hamba sahaya. Akan dituliskan untuk (pembaca)nya seratus pahala kebaikan dan dihapuskan baginya seratus dosa kejahatan. Bacaan tersebut akan terus menjadi pendidingnya dari (gangguan) syaitan dari pagi hari hinggalah ke petangnya. Tidak ada sesiapa yang boleh menampilkan kebaikan yang lebih afdhal dari itu kecuali orang yang membaca bacaan itu lebih banyak daripadanya.”


6 Membaca selawat Nabi seratus kali.

Natijah yang di harapkan ialah: Tersisihnya diri dari sifat bakhil dan mendapat restu serta rahmat Alllah S.W.T.

Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

"فإنَّه من صلَّى عليَّ صلاةً صلَّى الله عليه بها عشرا" (رواه مسلم). وقوله : "البخيلُ الذي منْ ذُكِرت عنده فلم يصلِّ عليّ" (رواه الترمذيّ، وقال: هذا حديثٌ حسنٌ غريبٌ صحيح ).


“Siapa yang mengucapkan selawat untuk ku dengan satu selawat nescaya dibalas Allah baginya sepuluh restu dan rahmat. (Hadith riwayat Muslim) dan Hadith : “Orang yang bakhil itu ialah orang yang apabila disebut (di hadapannya) nama ku ia sedikitpun tidak berselawat untuk ku.” (riwayat Termizi )


7.Mengamalkan bacaan :


"سبحان الله وبحمده، سبحان الله العظيم"


Sebanyak seratus kali .

Natijah yang di harapkan ialah: akan ditanamkan untuknya seratus batang pohon kurma di syurga.

Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

"من قال سبحان الله العظيم وبحمده غُرِست له نخلةٌ في الجنَّة"رواه الترمذيّ، وقال: حديثٌ حسنٌ غريب.

“Siapa yang menyebut : Maha suci Allah dan segala tahmid bagi Allah yang Maha Agong; nescaya ditanamkan untuk pohon kurma di syurga. (Hadith riwayat Termizi)


8. Menyebut “Istighfar “ seratus kali

Natijah yang di harapkan ialah: Allah akan hilangkan segala kerunsingannya dan murahkan reskinya.

Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

"من لزم الاستغفار جعل الله له من كلِّ ضيقٍ مخرجا، ومن كلِّ همٍّ فرجا، ورَزَقه من حيث لا يحتسب"رواه أبو داود وابن ماجه والحاكم بسندٍ صحيح
.

“Siapa yang mengamalkan secara berterusan “istighfar” nescaya Allah lepaskan dia dari segala kesulitan, Allah hilangkan kerunsingan hatinya. Allah beri dia rezeki dari sumber yang dia tidak menyangkanya sama sekali. ( Hadith riwayat Abu Daud).


9. Melazimkan diri dengan pembacaan wirid al Quran, satu juz atau satu Hizb.

Natijah yang di harapkan ialah: Dapat meraih kebaikan dan penggandaan pahala serta mendapat ketenangan jiwa.

Dalilnya ialah sabda Rasulullah S. A. W. :

" من قرأ حرفا من كتاب الله فله به حسنة والحسنة بعشر أمثالها لا أقول ألم حرف ولكن ألف حرف ولام حرف وميم حرف" (رواه الترمذي ). وقال تعالى : " الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ" (الرعد: 28 ) .


“Siapa jua yang membaca satu huruf dari al Quran maka nescaya Allah akan memberikan satu pahala kebaikan dan pahala itu akan digandakan pula menjadi sepuluh kali ganda. Saya tidak maksudkan satu huruf itu ialah ialah perkataan ألم . Tapi sebaliknya Alif dikira satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf. Allah berfirman : “Orang yang beriman itu hati mereka akan tenang bila menyebut nama Allah. Memang dengan menyebut nama Allah lah hati-hati (manusia ) akan menjadi tenang. (Surah al –Ra’d :28)


10 Memperuntukkan masa walau sekelumit untuk memanjatkan doa munajat dan rintihan pilu kepada Allah S. W. T. setiap hari.

Natijah yang di harapkan ialah: Untuk meningkatkan kekuatan batin dan rohani yang boleh membantu sesorang menghadapi cabaran hidup, mengukuhkan sandaran diri kepada yang Maha kuat dan gagah , meringankan keresahan jiwa di samping memohon kemantapan langkah dalam perjuangan.

Dalilnya ialah firman Allah S.W.T.:

" أمن يجيب المضطر إذا دعاه ويكشف السوء " (النمل: 62 ). وقوله سبحانه : "وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ " (البقرة : 186) .


“Siapakah gerangan (selain Allah) yang menyahut seruan orang yang terdesak dan yang dapat menghindarkan mereka dari kecelakaan.” (Surah Al Naml :62)

“ Seandainya para hambaKu bertanya tentangKu (maka katakanlah) Aku ini sangat hampir kepada mereka; Aku sentiasa menyahut seruan orang yang menyeru dan berdoa kepadaKu. Oleh itu hendaklah mereka menyahut panggilanKu dan beriman kepadaKu . Mudah-mudahan (dengan itu) mereka menjadi manusia yang waras.” (Surah al-Baqarah:186)


11. Mengamalkan setiap hari di waktu pagi dan petang bacaan zikir al Ma’thurat.

Natijah yang di harapkan ialah: Untuk menghayati dengan penuh semangat akan segala makna dan nilai-nilai suci yang terkandung dalam seluruh sebutan suci dan mulia yang tertera dalam zikir berkenaan . Ini juga bertujuan untuk memantapkan diri dengan saranan dan arahan mulia yang tersirat dalam bacaan tersebut.

Dalilnya ialah firman Allah S.W.T.

فَاصْبِرْ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ بِالْعَشِيِّ وَالإبْكَارِ" (غافر:55) .

Maka bersabarlah ; sesungguhnya janji Allah itu memang benar adanya. (Di samping itu) beristighfarlah (kepada Allah) memohon ampun kepadaNya terhadap dosamu seraya bertasbih dan bertahmid memuji (kebesaran) tuhanmu setiap pagi dan petang. (Ghafir:55)


12.Elakkan bermalas-malas; sebaliknya hiduplah dengan semangat persaudaraan yang positif dan bergaul dengan orang ramai dengan akhlak yang baik , mantapkan persaudaraan dengan orang lain dengan sopan santun dan budipekerti yang mulia.

Natijah yang di harapkan ialah: dengan semangat pergaulan yang baik itu dapat kita menerapkan buah dari hasil keimanan yang positif dengan berkongsi pengalaman yang baik dan manis dengan orang lain. Jadi penghayatan rohaniah itu dirasakan juga oleh orang lain dan bukan hanya sekadar ulangan sebutan wirid dan zikir di bibir sahaja .

Dalilnya ialah firman Allah S.W.T.

" وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ "(التوبة :71).


“Orang-orang mukmin lelaki dan perempuan ; mereka itu sesama sendiri adalah saling bantu membantu (satu sama lain); mereka saling menyuruh (orang lain) berbuat baik dan saling menegah (orang lain) dari (melakukan) kemunkaran. Mereka menunaikan solat , mengeluarkan zakat, mematuhi Allah dan RasulNya. Golongan itu bakal dirahmati oleh Allah . Sesungguhnya Allah maha perkasa lagi maha bijaksana.”

Sabda Rasulullah:

" لا تحقرن من المعروف شيئاً ولو أن تلقى أخاك بوجه طلق" . رواه مسلم ، وقال صلى الله عليه وسلم قال: " اتق الله حيثما كنت ، وأَتْبِعِ السَّيئةَ الحسنةَ تَمْحُها ، وخالقِ الناسَ بخُلُقٍ حسنٍ " (رواه الترمذي).

“Jangan anda memandang ringan kepada sesuatu amalan kebaikan , walaupun sekadar bertemu sahabat dengan wajah yang ceria.” (Riwayat Muslim) .

Sabda baginda lagi:

“Bertakwalah kepada Allah di mana jua anda berada, ikuti keburukan dengan perbuatan kebaikan yang boleh menghapuskan (kesan)nya , bergaullah dengan orang ramai dengan akhlak yang baik.” (Riwayat Termizi).

Semoga dengan melaksanakan 12 bentuk amalan ini kita akan lebih dirahmati dan dikasihi oleh Allah Azza Wajalla.
Ya Allah kasihanilah kami dan ampunkan dosa kami dan dosa ibu bapa kami.!

credit to : akh nazmi

yang baik semuanya hikmah dari ALlah,Tuhanku,dan TuhanMu,Pentadbir sekalian alam..

secebis perkongsian


al-kandahlawi
Teratak An-Nushrah

www.pembinamelaka.com
www.iumelaka.com

Friday

FaCeBoOk keGilAan rEmAJa-apa HakIkatnya?


Sumber: Email dari salah seorang sahabat di UK.

Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti Myspace, Friendster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan terutamanya kawan lama di ruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah pemikiran masing-masing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang ingin dikongsikan. Laman web sosial sekarang tak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapatkan satu akaun bagi diri masing-masing. Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh orang lain. Jadi, sebagai pembuka kata, hari ini kita akan berkongsi sedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaitu FACEBOOK.

Sebenarnya ada sebahagian DARK SIDE yang tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah lihat dan terus melihat. Juka ada di antara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar di dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan. Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang FACEBOOK? Sedarkah kita bahawa semua data-data yang kita berikan itu telahpun disimpan oleh pihak CIA? Mereka boleh mengakses semua mengenai kita dan dengan mudah mendapat semua butir-butir diri tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita, keluarga kita dan banyak lagi sumber at anytime them want!

Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab "nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita...senang dan mudah sikit!". Malang sekali, bukan itu yang berlaku. Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap FACEBOOK, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang FACEBOOK letak dalam web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.



Sama-sama kita renungkan apakah yang diperkatan dalam FACEBOOK's terms of service: ULASAN:

1. Cuba bayangkan! - FACEBOOK yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempat yang paling mudah untuk CIA mendapatkan data peribadi mereka dengan PERCUMA. Bagi pengguna kebanyakkan (mereka yang bukan extreme) mungkin ia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak CIA tetapi bagi mereka yang mempunyai "title" sebagai "professional" seperti seorang doktor, peguam, Professor, scientist dan yang seumpamanya. Inilah mangsa CIA yang sebenar.

2. Mengapa? - Kerana sama ada kita percaya atay tidak, ramai golongan professional yang meletakkan segala butiran mengenai diri mereka dengan lengkap bagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh dunia dan masing-masing tidak mahu kalah dalam menceritakan semua kejayaan dan kegiatan yang telah mereka kecapi.

3. Bukankah ianya privacy diri sendiri? - Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkan ke atas diri mereka sendiri?. Semua data dimasukkan adalah data-data mengenai achievement diri dimasukkan. Alamat, no h/p, rumah, pejabat, kerja, pendidikan, daily schedule dan lain-lain dimasukkan. Bayangkan semua ini akan dijadikan sebagai data statistik untuk digunakan pada masa hadapan.

4. Marahkah kita? - Kita marah bila orang mengambil tahu pasal kita, kita marah bila orang mencungkil privacy kita, tapi kita tidak sedar yang kita telah berikan semuanya dalam facebook kita. Kalau nak ikut cakap kasar:

"Esok kalau katakan mereka hendak menyerang Malaysia, mereka sudahpun tahu dimana golongan bijak pandai di Malaysia ini tinggal. Sebelum dia serang, mereka akan bunuh dulu golongan bijak pandai ini, tiada apa yang tinggal. Bukankah semua info yang mereka perlukan sudahpun berada dalam tangan mereka"

5. Fakta - FACEBOOK telah ditampung sebanyak USD500,000 oleh bekas CEO Paypal, Peter Thiel. Jadi tiada masalah untuk mempromosikannya. Tidak cukup dengan itu, sebanyak USD 12.7 juta telah dilaburkan ke dalam FACEBOOK oleh James Breyer dari Accel Partners. Mereka semuanya ada agenda yang mereka sendiri faham. Juka kamu hendak tahu siapakah mereka semua ini dan siapakah DALANG disebalik laman web sosial ini, boleh lihat clip

THE AWFUL TRUTH OF FACEBOOK

http://www.youtube.com/watch?v=mCGSYWd1HOI&feature=related .

6. Peranan CIA - Selain daripada menjadikan FACEBOOK sebagai cara untuk mendapatkan data dan maklumat, pihak CIA juga merekrut staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service. Malah, Dr. Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari DARK SIDE ini. Dr. Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US Department of Defence.



KESIMPULAN:

Bersosial di laman web seperti FACEBOOK ini tidak salah, malah bagus bahkan kita boleh buat duit lagi. Tapi berhati-hatilah dengan fakta-fakta yang menjadi privasi diri sendiri. Jangan mudah kita memberikan maklumat yang penting. Maklumlah, rakyat Malaysia cepat terpengaruh dengan benda yang PERCUMA sebegini. Bukan nak mengata diri sendiri, tetapi telahpun terbukti. Kalau tidak percaya, pergilah ke laman web Fotopages dan lihat siapakah pengguna terbesar Fotopages kelolaan Israel itu! Jawapannya mudah ialah Rakyat Malaysia, tidak syak lagi.

APA YANG PERLU KITA BUAT? - Bagi mereka yang sudah menjadi ahli FACEBOOK dan sudah memasukkan data peribadi. Senyum sajalah. Bagi mereka yang belum mendaftar, berhati-hatilah.

credit to :

khairunnisa
azlan zainal

sedikit tambahan,

nak berkongsi kpd semua,since dh ada satu kejahatan di sebalik ini,jom kita hack facebook. :D

bole belaja hacking d sini

How to Hack Facebook

yg baik kita sebar2kan..:D



-al-kandahlawi-
Teratak An-Nushrah

www.pembinamelaka.com
www.iumelaka.com